用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 老師看家長投訴
樓主: hhvv
go

老師看家長投訴

回覆 MASAYA 的帖子

其實小事一樁,但個媽媽覺得老師一句頂埋黎,好受吾到。吾知佢係家長日有無嘈...
對小朋友的事,我覺得佢做得好,就最好,做得吾好,係佢自己出錯,自己承擔。作為亞媽,一定支持佢,吾會搞窩佢個party,同老師嘈埋d小事。

喜樂果子 發表於 15-5-26 10:02
無錯, 當日看到新聞, 真的覺得呢D事點解會O係HK既大學出現, 學生可能是有理據的, 但他們的表達方式真的沒有 ...
班學生口口聲聲話學校唔尊重佢地, 咁佢地有冇尊重到人地呢? 攞大聲公响個房入面叫, 就算果個唔係你未來副校長, 都唔應該咁做.
我好想問下佢, 第時份工要轉上司, 係咪都要投票咨詢晒成間公司先請得呢?

200904  說得好!  發表於 15-5-26 15:07

引用:Quote:喜樂果子+發表於+15-5-26+10:02+無錯

原帖由 mimi1102 於 15-05-26 發表
班學生口口聲聲話學校唔尊重佢地, 咁佢地有冇尊重到人地呢? 攞大聲公响個房入面叫, 就算果個唔係你未來副校 ...

我個人覺得,尊師重道是每個家長應該做到的。

當然,若孩子在學校受到不公正的待遇,也是應該出聲的。但也要看方法。先與老師溝通,我相信,凡是選擇老師這一行業的,都有一顆赤子之心,若你表現尊重,他也會真心處理。但你若表現無理野蠻,老師也是正常人,可能效果越來越差。

畢竟是孩子在學校的時間比家長多,人家要是來個冷處理,孩子的日子會更難過。相信對孩子的身心成長沒有任何好處。

回覆:200904 的帖子

我思想比較守舊,小朋友交得比間學校,就會以校為先,就算有點不公平都會硬食!

據理力爭未必適用於學校!

引用:Quote:HMmummy+發表於+15-5-26+11:43+認同

原帖由 hkpapa852 於 15-05-26 發表
除咗"投訴文化", 另一樣係"客戶服務", 太多人覺得我將個仔/女放入你學校讀書, 就係你既"顧客", 應該要俾D好 ...

回覆:老師看家長投訴

仲有而家家長學歷高、又多專業人士、或有錢,有一萬個理由不合作,好少考慮學校或老師的做法。大家謙虛啲,為大局、小朋友着想!

引用:我既是家長,又是老師。近來看EK,只覺有些

原帖由 hhvv 於 15-05-24 發表
我既是家長,又是老師。近來看EK,只覺有些家長對學校很不滿,對老師很失望。
我不清楚個別情況,不宜作判 ...
不能認同更多

回覆 mimics218 的帖子

點先知間學校師資好唔好?

阿囝在學校犯錯,訓導主任要先打電話俾我問吓嗰小朋友鬧唔鬧得才敢教訓佢!我話佢喺學校曳請即鬧,小朋友要嚴教的。

有些老師真的為份量,沒有出錯便算。有些老師為了話番個家長,又無中生有投訴學生曳。個家長又為了仔女的不值而去投訴,總之沒完沒的。如果家校溝通多啲,其實可以解決很多問題,但香港人實在太忙,老師和家長都不會放時間在這。好似我上次找個班主任,一直找了三個小時也找不到,校務處話老師忙開會,留電話也唔复,咁掂會減少誤會和投訴呢?

rsx 發表於 15-5-26 16:46
我思想比較守舊,小朋友交得比間學校,就會以校為先,就算有點不公平都會硬食!

據理力爭未必適用於學校! ...
但係, 如果有個技安响學校, 睇中咗你個仔, 日日整古你個仔, 但老師又覺得係小朋友既事, 小朋友自己搞掂, 係咁E話技安兩句, 但技安仍然日日如是, 咁都好難硬食。

我姨甥仔第一日返學就俾技安推咗落樓梯, 頭下腳上, 頭上起咗層豪宅。之後技安日日攞姨甥仔D文具。不過, 我家姐無投訴, 最後姨甥仔自己擺平咗, 但我諗我會忍唔住投訴。

點解要標籤年輕家唔尊師重道?我諗我80後算年輕,小一家長日老師詳細講完我女在校情況,我地都冇乜問題想問,我就只係同老師講多謝佢呢大半年既教導,阿女上小學後定性左好多,一來係感謝老師,二來係身教畀小朋友睇咩叫尊重老師同埋要感恩

不過,如果畀我遇到吳克儉呢種人我就未必尊重到佢喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

其實間間學校都有技安,係睇吓有幾離譜,同有無選中你小朋友。
細路被人蝦,梗係吾開心,但如果吾係監獄風雲咁恐怖,小朋友自己學識處理件事,真係上人生一課。

引用:Quote:rsx+發表於+15-5-26+16:46+我思想比

原帖由 little_yolky 於 15-05-27 發表
但係, 如果有個技安响學校, 睇中咗你個仔, 日日整古你個仔, 但老師又覺得係小朋友既事, 小朋友自己搞掂, 係 ...
每一間學校都梗會有技安出現,尤其係男校。我囝仔以前班中都出現過技安,曵嘅程度難以想像(用塗改液滴同學耳孔)。有一次佢想搞我阿仔,當我個仔話俾技安知佢舅父係高級警務人員,仲俾埋佢睇張合照後,阿仔以後都再冇成為技安嘅target。

現在的孩子,不是都用塗改帶的嗎?

hhvv 發表於 15-5-27 11:45
市面上有得賣, 學校又無話唔俾帶既野, 自然有機會有人會帶番學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:現在的孩子,不是都用塗改帶的嗎? +

原帖由 hhvv 於 15-05-27 發表
塗改液還正在廣泛被採用。

Jane1983 發表於 15-5-27 11:08
回覆 little_yolky 的帖子

其實間間學校都有技安,係睇吓有幾離譜,同有無選中你小朋友。
我真係無辦法忍受。

前一排有一日, 阿女放學坐校車時, 司機叔叔叫佢坐响某個位, 點知, 個死國際學校男仔一拳打咗落囡囡個心口度, 話個位係佢平時坐開既。當然, 跟車姨姨已經即時話咗佢。但話時話, 阿女已被打。第二日, 我叫老公好鄭重咁同跟車姨姨講, 唔想再發生類似情況, 唔係我哋會報警處理。囡囡仲叫爸爸唔好講, 佢係息事寧人, 忍一時風平浪靜, 退一步海濶天空型, 不過好彩爸爸聽話有同跟車姨姨講, 注意唔好俾呢個死囝坐咁近阿女。