用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇D鋼琴老師唔喜歡學生考試?鐘意叫學生參加比賽?? ...
go

有冇D鋼琴老師唔喜歡學生考試?鐘意叫學生參加比賽?? [複製鏈接]

可否分享下??

參加比賽真係可以提昇咁多???

1    0    0    0

回覆:有冇D鋼琴老師唔喜歡學生考試?鐘意叫學生參加比賽

參加比賽的練習過程要加入很多技巧,的確提升很多。

回覆:232 的帖子

有,我囡老師係

考試和比賽兩者並無必然的沖突.....還看要求!
目標慢慢轉向較高級數和較大型的比賽而不是只志在參與,自然對孩子、家長、老師都會有不同的要求,三者配合,提昇自然不在話下......

許多時考試都是順便而已!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:有冇D鋼琴老師唔喜歡學生考試?鐘意叫學生參加比賽??

我 buy 比賽

我想分享下,
我有個學生, 從來無試過公開彈琴,
每年校際比賽我都鼓勵佢參加, 但佢都唔肯参加,
我隔年有舉辦學生演奏會, 佢都無參加過,  佢家長無意見,
考左3級同6級琴試, 成績唔錯,
佢今年中一, 今年佢開始彈D流行曲,
上星期佢學校音樂考試, 佢揀左彈琴,
考完後上堂, 佢同我講, 佢好驚, 驚到手又震腳又震,
佢話未試過咁驚, 考琴試都無咁驚,
我同佢分析,
我話佢係因為無見過大埸面, 無試過在咁多人面前彈過, 所以會咁,
我叫佢試下參加下年校際比賽, 爭取多D經驗,
有時, 參加考試/比賽, 唔係為左成績, 唔係為左技巧,
係為攞個經驗, 令自己見識多D

引用:有,我囡老師係 +

原帖由 stpeh 於 15-05-23 發表
有,我囡老師係
咁你有冇參加比賽?

回覆:有冇D鋼琴老師唔喜歡學生考試?鐘意叫學生參加比賽

我女唔太主動練琴,我見佢好鐘意表演,同老師提議俾佢試下表演/比賽,藉此俾個目標佢去練琴,so far我女都buy呢個方法
PS.我女學緊1級,老師建議佢一考就3級,俾多d時間去打好個底

兩樣都好有用, 考級係定位, 比賽可以同人較量, 亦會比平時練習認真。

比較大型的音樂比賽:
Music Festival - 每年一次 - 9月報名, 3月比賽
Recital - 每年一次 - 7月報名, 11月比賽
HKCEA - 每年兩次, 1月同7月比賽,一、兩個月前報名

有時唔止細路, 家長都會好大得着。

有時以為自己個細路彈得好好, 出去就見到有 d 小朋友好勁, 有姿勢、有實際! 返去會叫自己個仔學下。

引用:兩樣都好有用,+考級係定位,+比賽可以同人

原帖由 goodday333 於 15-05-28 發表
兩樣都好有用, 考級係定位, 比賽可以同人較量, 亦會比平時練習認真。

比較大型的音樂比賽:
琴行D老師淨係叫人考級,好少叫人比賽,因為冇料?

回覆:232 的帖子

我有架,老師推薦嗰啲咪參加

回覆:stefi 的帖子

音樂之路真系一條漫漫長路。

Angelafyfy 發表於 15-5-29 23:55
琴行D老師淨係叫人考級,好少叫人比賽,因為冇料?
好多都係流水作業, 邊有咁好心機叫學生比賽, 仲有佢地係按級收費...

232 發表於 15-5-22 23:10
可否分享下??

參加比賽真係可以提昇咁多???

主要是孩子心態的提升丶這是我作為家長希望孩子經歷的過程!
有的追求更好、有的志在參與.....老師的功力和進步才是最大的關注!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題