用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科
go

中三選科

生物十化學,有咩出路

回覆:sukylam 的帖子

如加 M1or2,除了中大經濟,基本什麼科都可以入。

如有加上經濟和M1or2,就是全部大學科目皆可報考的組合。

4 cores + chem & bio , 就是醫療科目的基本組合,入那一科目和大學就回到成績這個基本點上了。

最近見過一個統計,三大收的 DSE 學生中,有一半以上有修 3 科選修科。 也有過一半有修 M1 or 2,雖然不一定同時修讀3科和 M1 or 2。

女個間學校想讀bio得兩個選擇,1,bio+chem. 2.bio+chem+phy+m2,佢唔想讀得好辛苦同埋惊自己應付唔到第2個選擇,佢個間學校唔開m1,所以問下有咩出路,

回覆:中三選科

咁努力讀好Chen, bio, 好的,因真是唔多女仔應付到pHY,無謂哂的時間,放多的時間讀好六科仲好

王家爸爸   Agree  發表於 15-5-23 17:01

hogwarts 發表於 15-5-23 07:50
如加 M1or2,除了中大經濟,基本什麼科都可以入。

如有加上經濟和M1or2,就是全部大學科目皆可報考的組合 ...

從來冇聽遇有大學major economics  需要中學修過econ.
Department of EconomicsThe Chinese University of Hong Kong
香港中學文憑考試成績為本課程收生取錄的主要考慮因素。

課程入學要求

核心科目

最低等級

中文第三級
英文第三級
通識教育第二級
數學第三級

選修科目

最低等級

任何兩科選修科*第三級
*備註:
  • 此兩項科目可包括:
    • 兩項新高中課程的選修科目
    • 一項新高中課程的選修科目及數學延伸部分單元一(M1)或數學延伸部分單元二(M2)

王家爸爸  現實通常都同理想有段距離   發表於 15-5-23 19:47
王家爸爸  3332+33   發表於 15-5-23 19:45

想請教,目標是中大或港大工程系,有沒有要必修的科目,Thx

回覆 ccj2008 的帖子

you must take physics for civil engineering course.  Please attend the info days of the universities and ask the marks requirement of the department you are interested in.  The info days normally will be held on Sept / Oct each year Diff. dept have diff. requirement.

ccj2008  Thx  發表於 15-5-26 14:57

中國文學, BAFS, GEOG, 哪科容易取高分?

Yanamami  Accounting相对易d?  發表於 15-6-1 15:50
Yanamami  無一科  發表於 15-6-1 15:49

仔仔本來想選Chem + Bio + Econ + M1/2
現在佢話Bio 太多野記, 好辛苦, 反而對Phy 開始有興趣, 佢話寧願 改組合 為 Chem + Econ + phy + M2,
但佢F3上學期及UT時Phy 成績一般, 有時轉數不夠快, 要花好多時間思考先能夠明白,  反而Bio 因為考試時苦讀之下成績不錯,
其實選科係以興趣行先還是以成績(能力)為考慮, (佢本身語文基礎比較好, 但今年努力之下數學成績係有進步, 所以有信心讀埋M2)

請各位比d 意見, 指教指教, 謝謝

回覆 kl777 的帖子

所謂興趣,我相信上到高中應該幾難維持,因為對住個Syllabus同埋初中學的phy chem bio實在太淺,到高中好多人都會因力有不逮而感到吃力,所謂的興趣只成為負擔。興趣重要,但能力更重要,一開始有興趣的科目但成績唔夠好,都好難有動力去讀。但假如小朋友有破釜沈舟之意去讀,都有個別例子ge

Miss Paker

謝謝你, 我就是怕他到時跟唔上, 因為Bio 死背都叫做可以迫下鼓勵下咁記下去, 但是phy唔明就唔明, 到時要drop 就浪費時間同機會,(佢本身一向成績不錯) 所以真係好擔心佢選錯科

Miss_Parker  加油  發表於 15-6-2 07:21

回覆 chocolatebean 的帖子

其實高分係咪唔等如高Grade?

每科cut-off score都唔同。

Miss_Parker 發表於 15-6-1 14:31
回覆 kl777 的帖子

所謂興趣,我相信上到高中應該幾難維持,因為對住個Syllabus同埋初中學的phy chem bio ...
我見D同學仔一面倒揀 CHEM, 聽好多家長講, 上到高中唔易讀.

咁其實邊科易D呢? BAFS 比人唱到死都唔好揀,話中學生HANDLE 唔到, SYL 又多.
CHEM 不是想像中易
BIO 又多野背同記
PHY 又難明
GEOG 難取高分
文學/HIST/CHI HIST 唔多學生鍾意讀
ICT 女仔又唔LIKE
ECON 會唔會好D

咁可以點揀?

chocolatebea 發表於 15-6-2 10:03
我見D同學仔一面倒揀 CHEM, 聽好多家長講, 上到高中唔易讀.

咁其實邊科易D呢? BAFS 比人唱到死都唔好揀,話 ...
個人覺得肯操卷中史,econ及bio相對地易讀d!

chocolatebean  thks. 你地校選科易揀嗎?   發表於 15-6-2 12:27

回覆:中三選科

男仔真是唔使擔心,我大仔中三Phy都麻麻,中四選了Phy仲要唔好彩俾公認唔識教的老師教,結果點知佢越行越順,越讀越好(中四幾乎自學架),可能這就是男仔的開竅。個人男仔建議選番純理科

回覆 chocolatebean 的帖子

睇能力(當然興趣都要諗),講真科科都有難讀之處,但有志者事竟成吧,沒有所謂易讀。BAFs:範圍真係好廣,讀accounting要花好多時間操paper+每題需時長
Chem: 計數topics較煩(個人認為),好講求topics間的connection
Bio: 勤奮都有保障,好講求答題框架
Phy:我覺得係明就一帆風順,相反就頭都爆,數學要好
Econ: 好conceptual,靈活應用(我覺得D MC好難)
Hist: D人話係絕對係一分耕耘一分收穫,但syllabus都係讀causes and impacts(同初中唔同)
以上只是個人感覺,讀好core始終是不二法門吧

請問如修econ 十bafs, 是否重叠了?

chocolatebean  GD Q, I want to know too.  發表於 15-6-3 10:56