用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣Band2女,升中會轉番葵青區,大家有冇咩好介紹? ...
樓主: Karmen希希
go

荃灣Band2女,升中會轉番葵青區,大家有冇咩好介紹? [複製鏈接]

回覆:趙華 的帖子

Band 2男,想試伍若瑜,課程深嗎?

回覆:NurseSally 的帖子

老師已說明年,即2004出生嘅小朋友,出生率低,選校可選高半級,如band2頭可選band1尾,而我睇咗明報今年出果本升中指南(學校派),荃灣區學校學位比例1:1,葵涌區反而位多過人,所以先問下大家葵涌中學好壞。

睇一間學校成績好壞唔難,要睇間學校嘅學生品德就真係靠口碑,我唔係望我女入啲咩成績好或者英中,最重要係校風好,希望佢嚟緊中學都係培養品德為主。

回覆:Karmen希希 的帖子

我女係2004年12月出世,曾經因為佢係細b,要唔要遲1年入學同屋企人有啲爭論,但日子耐咗,我認為我選擇照讀2004係啱(當年sars後出生率低咗),睇住佢幼稚園小學都唔需要話爭崩頭,對佢對我的確都少咗份壓力。

(睇住朋友個女遲我女半個月出世,跌落2005,唔谷唔谷都見佢個女頗要爭,好辛苦)

peggy  荃灣區根本唔夠B1、B2位   發表於 15-5-27 14:24

醒目開學勳章 王國長老

Karmen希希 發表於 15-5-26 16:32
老師已說明年,即2004出生嘅小朋友,出生率低,選校可選高半級,如band2頭可選band1尾,而我睇咗明報今年出 ...
如無意外, 應該同校.

你有無返學校聽今年既升中講座??

荃灣區學校學位比例 1:1...............剩係 band 1 位已經唔夠分, 所謂 1:1 係整個荃灣區計, 總之塞夠一人一學位, 唔理咩 banding, 總之人人有書讀.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:老師已說明年,即2004出生嘅小朋友,出生率

原帖由 Karmen希希 於 15-05-26 發表
老師已說明年,即2004出生嘅小朋友,出生率低,選校可選高半級,如band2頭可選band1尾,而我睇咗明報今年出 ...
62網band 1,2位根本唔夠分, 好多都要逃走外區或考直資。  即使今年03年出世的小六生,由於出生率低左,外區借位大抽獎都少左好多位。 04年出生應該差不多情況!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+15-05-26+發表

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 15-5-27 11:24
62網band 1,2位根本唔夠分, 好多都要逃走外區或考直資。  即使今年03年出世的小六生,由於出生率低左,外 ...
填大抽獎前既升中講座老師都問有無 P.4 & P.5 家長係度, 見到有唔少時都話聽左今年既到出年時有晒心理準備, 因為今年真係跨區位極少, 出年都唔排除同樣情況.

今年外借 B1 位得 6 個, 可風借左 5 個位畀葵青, 好彩荃官係聯系位個度減左好多, 唔係仲慘情丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-5-27 11:46
無錯,我仔舊年荃灣生,早幾年他區沙田和葵涌有很多間(7位),到我仔那年得返幾間(2位),聽講今年還要少 ...
2004 年呢批, 真係要睇今年既派位係點先知可以點揀, 一日老師未有數據在手, 都統計唔到幾多自行收左, 幾多係大抽獎入, 仲有係幾多係因為 b1 位唔夠落左去 b2....................

醒目開學勳章

KT0603 發表於 15-5-27 11:46
無錯,我仔舊年荃灣生,早幾年他區沙田和葵涌有很多間(7位),到我仔那年得返幾間(2位),聽講今年還要少 ...

今年荃灣得3間B1他區位,即是得6個位所以自行時好多人都誇區,或且去考直資。我女今年都係小六生(B1A生),我們都不太喜歡荃葵既中學,自行時選九龍城區,但最後選擇了直资中學。

回覆 peggy 的帖子

介唔介意講邊一間直資呀?

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 15-5-27 14:17
回覆 peggy 的帖子

介唔介意講邊一間直資呀?
協恩

妹妹頭  Good  發表於 15-5-27 14:25

引用:Quote:gracelam+發表於+15-5-27+11:24+62網

引用:Quote:KT0603+發表於+15-5-27+11:46+無錯,

引用:+本帖最後由+peggy+於+15-5-27+13:26+編輯+

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-5-27 14:59
荃灣更嚴峻
所以早兩年已經叫學生自行時轉攻沙田或他區學校

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-5-27 15:03
係,荃灣幾時都唔夠位,旨望沙田、葵涌,點知他區位縮到等如無。加埋荃葵223,band 1位縮班,原本老定的葵 ...

縮班減派後仲叫學生睇高半線我好有保留.

荃灣 B1 位唔夠派之下唔排除落左 B2A 學校, B2A 收左部份 B1 生後, 即係 B2 位又少左, 仲要唔知葵青區會借幾多位畀荃灣區, 互相影響之下葵青區都唔可以咁老定. 當然仲有沙田區可以借位, 今年都係得兩個位, 出年真係唔知有幾多.

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-5-27 14:21
協恩
恭喜~~~

原來最終協恩收左~~太好喇~~

peggy  thks  發表於 15-5-27 19:21

引用:+本帖最後由+miriam+於+15-5-27+18:16+編輯

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-5-27 20:12
自選二間,可以睇高一線,通常都係,可能部分家長誤會,以為全程選校都可以。
  ...
自行睇高一線大有人在, 真係唔可以套用埋大抽獎度, 兩者玩法唔同, 當埋一樣野咁玩隨時會出事.

所以聽升中派位講座好重要, 我雖然唔係聽足咁多次, 但自行同大抽獎前個次都有去, 有好多數據學校唔會公佈, 只會係講座時 "講", 所以預早聽左無壞架.

‹ 上一主題|下一主題