用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 早D操簡體字會有優勢?
樓主: mingming1010
go

早D操簡體字會有優勢? [複製鏈接]

引用:阿女話作文寫簡體會比較快,而且平時多看新

原帖由 michellehong 於 15-06-16 發表
阿女話作文寫簡體會比較快,而且平時多看新聞,報紙基本上就能學會,不用特意練習。 ...
根据各位的資料,看來寫簡体对考试真的幫到一把,但在DSE公開考试係未都被認可和考官接受?这是看個别评分责?

引用:當年考AL,上午三小時下午三小時,全部non+

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-26 發表
當年考AL,上午三小時下午三小時,全部non stop寫中文(基本上除左睇題目果幾分鐘,其他時間都無停過)。真 ...

我仔都話會快d架,所以都刻意學d簡体,佢話尤其考通識,不停寫過千字,真係手都斷 mouth:" />

回覆 mingming1010 的帖子

簡體字會根據康熙字典批改,只要不是錯字都不會被扣分,否則只是按照繁體字的批改方法。

回覆:早D操簡體字會有優勢?

要唔好寫錯别字,如"言人 言只 "就係冇分

阿囡都同我講過,佢修中史,要寫好多字,佢話寫簡體快D.我一向都吾主張..睇完呢個POST終於明白是要這樣做亦好多考生都咁做...下次佢再提時我會SAY YES....

我覺得唔快得幾多,仲可能會寫了錯別字。
正常來說寫繁體字都夠時間答題的。

‹ 上一主題|下一主題