用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 請問坑真家長,學校程度深唔深,功課多唔多? ...
go

請問坑真家長,學校程度深唔深,功課多唔多?

學校谷唔谷?有沒有教深一級?每日功課一般有幾多?
會否小一很輕鬆,但小二開始就谷?

回覆:請問坑真家長,學校程度深唔深,功課多唔多?

睇你同什麼比較。
一年三測三考,平均個多月有一次。
小一開始3個月內教識所有普通話拼音。如果父母不懂拼音要補習。
中文科比一般艱深(基本完成小一已經能看懂報紙,可以做到閱讀理解及造完整句子)
英文中上,只是深少少,努力點可以(小一開始做TSA,已能做閱讀理解)
數學都是中上程度,大概如此。

如果是愉快學習的幼稚園升讀,初上小一會吃力

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

引用:睇你同什麼比較。 一年三測三考,平均個多

原帖由 Manwah 於 15-06-04 發表
睇你同什麼比較。
小一開始3個月內教識所有普通話拼音。如果父母不懂拼 ...
謝謝回覆!
請問中文是教哂普通話併音才開始普教中,定同步進行?

睇你同什麼比較。
真幼是愉快學習幼稚園,升上真小會吃力嗎?我小朋友現讀真幼,都有少少擔心英文程度涵接唔到真小。請問你小朋友是不是坑真幼直升上真小?當年有冇額外補英文或普通話?

是普教中,小一首3個月教晒拼音4聲。
我小朋友不是真幼上,所以唔知真幼程度。
只知讀根德園同St Cat.就讀得輕鬆。

睇你同什麼比較。
真幼上的同學仔,需要在外上普通話/英文班,或功課補習班嗎?

回覆:little_kid 的帖子

因為我小朋友不是“真幼”,不方便下定論。
在班中成績出色的,是有補習的。
還有需要看小朋友能力,別太緊張吧。

請問小一的125個學額中,究竟有多少是收非真幼的學生呢?