用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 黃埔軍校
樓主: pmlai
go

黃埔軍校

如識到紅(軍)二代在香港童子軍...玩泥沙囉

香港帶隊D阿SIR會睇住佢地,比小朋友多嘗試係好事。

引用:有冇家長比小朋友參加過黃埔軍校,阿仔今年

原帖由 pmlai 於 15-05-14 發表
有冇家長比小朋友參加過黃埔軍校,阿仔今年話想同同學仔去,但我怕仔捱吾住,有冇人可以比意見我

...
你先要他瞭解清楚自己判斷可否堅持,如果可以,他自己想去就應該給他去,能夠有勇氣主動提出來要去,說明你的孩子非常堅強勇敢,做父母的心也要強大一點,我小孩四年級就去深圳邊防部隊訓練了半個月,不管是對心理還是身體都是很好的鍛鍊!越是堅強的孩子越有人情味心地越好!

回覆:黃埔軍校

我個仔,小四小五都有去軍校,好辛苦,但好玩,可惜同校金菠蘿家長太多,學校無再去,到我個嬌嬌女妹妹,想去都無得去要等到中一,終於可以去啦!

Yanamami 發表於 15-5-15 07:47
玩outward bound好过啦!
http://www.outwardbound.org.hk/courses/youth/
outward bound是否適合14歲青少年?  經什麼團體報名?有沒有其它團體舉辦類似形式活動?

引用:我個仔,小四小五都有去軍校,好辛苦,但好

原帖由 701003 於 16-04-22 發表
我個仔,小四小五都有去軍校,好辛苦,但好玩,可惜同校金菠蘿家長太多,學校無再去,到我個嬌嬌女妹妹,想 ...
我大女都話想去軍校暑期夏令營5日嗰個喎,請問点報名?Th!

回覆:黃埔軍校

香港有那麼好的童軍組織,竟然無人參加,反而要山長水遠到內地具有商業色彩的所謂黃埔軍校,真係想唔通。我每次在童軍總部都可以遇到內地的參觀團,佢地都唔知幾羨慕香港的小朋友有童軍玩。

引用:Quote:原帖由+701003+於+16-04-22+發表我個

原帖由 e12340 於 16-04-22 發表
我大女都話想去軍校暑期夏令營5日嗰個喎,請問点報名?Th!
我都想知邊度報名,我仔已經參加有兩種制服團體,好少去4.5日個D活動,所以都想比佢試下,佢又不怕辛苦

引用:香港有那麼好的童軍組織,竟然無人參加,反

原帖由 yinyuemao 於 16-04-23 發表
香港有那麼好的童軍組織,竟然無人參加,反而要山長水遠到內地具有商業色彩的所謂黃埔軍校,真係想唔通。我 ...
童軍有無只參加暑期班?

引用:Quote:原帖由+yinyuemao+於+16-04-23+發表

原帖由 minmin 於 16-04-23 發表
童軍有無只參加暑期班?
http://www.scout.org.hk/chi/香港童軍總會網站。除左平時活動,假期都有各類短期活動。而且童軍本身就是一個世界性組織,好多國家都有分部。平時活動豐富多采,阿仔今年除左平日步操,急救,繩結,還有慣例3日露營,3日宿營,還有wargame,釣魚,保齡,燒烤,攀岩,各類參觀,次次唔同,豐富多樣。這些香港以前的核心傳統,現在已經被家長慢慢淡忘了。

回覆 yinyuemao 的帖子

一個係持續,一個係速成。冇玩開玩吓都好過完全唔玩。童軍攞章好有成就感,手臂上鑲晒啲章好有型。

我仔小四去(5年前) 家長可以上半日去參觀他們訓練. 地方舊, 小小污穢, 多蚊, 老師惡, 有D小朋友會頑皮D都預左.

但回港後仔話有一個小朋友係宿舍偷他的錢.  個負責人竟然叫我個仔唔好話比我知, 話如果媽咪要追究偷錢個小朋友會好慘, 比個機會佢改過. 教我仔講大話????? 呢樣我接受唔到.  

不過都係一個捱苦經驗, 接受到辛苦可以比小朋友試下.  如果係跟學校或香港組織一同協辦, 有香港人監督一下應該會好D.    

我以为係黄埔军校参观