用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心問有無子女係林大輝讀?
go

真心問有無子女係林大輝讀?

真心想問.... 因為上網搵 cmmts 不多... 雖然負面較多, 但學校老師 cmmts 唔錯...
希望有讀緊林大輝既家長可以比下意見... 謝謝!

引用:真心想問....+因為上網搵+cmmts+不多...+雖

原帖由 MonMonLam 於 15-05-08 發表
真心想問.... 因為上網搵 cmmts 不多... 雖然負面較多, 但學校老師 cmmts 唔錯...
希望有讀緊林大輝既家長 ...
我老公外甥讀緊,今日畢業禮,見他讀得幾開心,本身成績麻麻,可代問他!

MonMonLam 發表於 15-5-8 15:18

林大輝校長係以前新法書院校長 (以前成日賣廣告嗰間)

新法書院搞到三年前全線結業 你話有幾好呢?

10090 發表於 15-5-9 19:02

校舍就好靚, 不過

引用:Quote:MonMonLam+發表於+15-5-8+15:18+真心

原帖由 10090 於 15-05-09 發表

以前新法係私立學校中算幾好架喎,當年我同學會考無5科合格,係新法努力一年,重考會考,有1A幾C, 升到中六,乜而家咁慘,要全結業

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

MonMonLam 發表於 15-5-8 15:18
在上學和放學時間,親身到學校附近看看。再問問附近的商店和街坊。
信自己的眼睛和耳朵。

vincher  agree,我們說的,也冇用!   發表於 15-5-16 20:53

sarali 發表於 15-5-9 18:00
我老公外甥讀緊,今日畢業禮,見他讀得幾開心,本身成績麻麻,可代問他!

...
好啊... 感激了...

10090 發表於 15-5-9 19:02

um... 想知有無讀緊既家長有意見嗎?

www 發表於 15-5-10 00:39
在上學和放學時間,親身到學校附近看看。再問問附近的商店和街坊。
信自己的眼睛和耳朵。

會啊... 都要搵日請假放學時段去睇睇.....

若是男生,有沒有考慮同是沙田區的德信呢?

引用:Quote:10090+發表於+15-5-9+19:02+林大輝校

原帖由 MonMonLam 於 15-05-14 發表
um... 想知有無讀緊既家長有意見嗎?
識人響入面讀緊S1, 老師算唔差,有耐性,不過學校口啤的確麻麻,早兩年都有報導過高年級生打低年級學生,所有口啤好一般。

回覆:真心問有無子女係林大輝讀?

我之前幫朋友個仔補習,讀林大輝既,佢D成績差到,中文唔得,數學唔得,科學唔得諗野唔得。

係英文好少少,都係因為小學個陣累積返來,上到中學,完全冇進步過,只食緊小學時既老本。

但份人就乖既,肯聽大人分享,唔粗口。只係冇人點佢行啱既路。但因為學術底太差。所以應該考唔到大學。

www 發表於 15-5-14 21:52
若是男生,有沒有考慮同是沙田區的德信呢?
德信程度應該深些... 而且佢是女仔啊...

Yanamami  基督書院会唔会好d呀?   發表於 15-5-18 14:22

洋蔥頭媽咪 發表於 15-5-14 22:03
識人響入面讀緊S1, 老師算唔差,有耐性,不過學校口啤的確麻麻,早兩年都有報導過高年級生打低年級學生,所 ...
就係想打聽下近一年學校既意見... 若果有識人係入面讀緊, 資訊會正確 d...

Angelafyfy 發表於 15-5-16 05:50
我之前幫朋友個仔補習,讀林大輝既,佢D成績差到,中文唔得,數學唔得,科學唔得諗野唔得。

係英文好少少 ...
um... 我既細囡都係學術科全部唔得, 只係操行好, 視藝與運動 ok, 所以 band 2 應該入唔到....
故此我先諗林大輝, 講真我唔期望佢可入大學, 因為個底子真係唔太得, 讀唔上就係讀唔上,
迫都迫都到架..
.
只係佢好乖, 又聽老師話, 我同老師都唔想佢學壞, 想搵校風好既 band 3... 只係希望佢可以開開心心
甘完成中學課程, 唔學壞, 我就願了.... 我唔覺得所有人一定要入大學先有出路, 人品/品格我覺得更好要...

Yanamami  九龍塘中学呢?  發表於 15-5-18 16:12

MonMonLam 發表於 15-5-18 14:13
德信程度應該深些... 而且佢是女仔啊...
基督我梗係想啦... 但呢間係 band 2, 恐怕入唔到....

你無入呢度望下其他選擇?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D9&page=2

MonMonLam 發表於 15-5-18 14:54
um... 我既細囡都係學術科全部唔得, 只係操行好, 視藝與運動 ok, 所以 band 2 應該入唔到....
故此我先諗林大輝, 講真我唔期望佢可入大學, 因為個底子真係唔太得, 讀唔上就係讀唔上,
迫都迫都到架.....
若有興趣和能力在視藝與運動方面,可以栽培她在這兩方面的發展。

有沒有試試體藝中學?要有心理準備不容易考入,但一試無妨。

其實憑視藝與運動的才能,也有一番作為,大學可以報體育系,另外,演藝學院也有Degree和Sub-degree 課程。

每個孩子的路都不同,只要不學懷,學術較遜可以前程錦繡!

回覆:真心問有無子女係林大輝讀

體藝係b1

引用:體藝係b1+

原帖由 dorismama 於 15-05-18 發表
體藝係b1

係B1C,所以要有心理準備不容易考入。但這校非常重視體藝尖子,會破格收一些頂尖的體藝尖子,一試無妨,而且不會浪費自行的兩個名額。