用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信好唔好? 觀點與角度
樓主: mandi_lui
go

宏信好唔好? 觀點與角度

回覆:cindy1227 的帖子

Cindy, 我想問一下 ....

因為宏信 suppose 系英文學校,我見你講小朋友讀 Y6/Y7 同外國人講嘢無問題所以開心

因為我個女4 歲,讀緊 international kindergarten, 根本系一隻鬼妹。你咁講,我反而好驚其實宏信的小朋友平日是否講廣東話而非英文?

我好驚㨂錯,害左個女。

我來年想試宏信因學費比其他國際學校平。

希望你唔好介意我咁問。

回覆:reneemissingham 的帖子

IB的其中一個理念係open minded。
不論世界任何地方的IB school都會respect當地本土文化及語言。
在LA,學校沒有“禁止”學生講廣東話,學生自己會轉台,與唔同國藉/母語的同學/老師講唔同語言。
廣東話絕對有其獨特及值得保留的價值。
只可以說,學生英文普通話都流利。外藉學生也會學懂少少廣東話和中文。

回覆:jamlee309 的帖子

以PYP來說,學生的儀容紀律,已經比同區的直資/私小好。(我本身在天水圍元朗活動,清楚這3所學校學生的情況)。當然間間學校都有black sheep,問題是你睇唔睇到。

始終國際課程的training不是位個手放大脾上課唔出聲的style,Lower PYP學生彈彈跳是普遍。
IB教育重視“you have choice”。訓練學生how to make a right choice,著黑鞋白鞋波鞋,是否帶頭花是否扎辮,可以在school regulations之下make your own choice,只需要符合3R policy就可以。

小寶貝兒    發表於 15-8-8 19:37

回覆:小豆媽 的帖子

宏信是全英語教學,所以都對英語各方面(書寫,會話及聆聽)都有很高的期望,想了解多些宏信的情況如何,因早前跟一些宏信家長閒談説有些宏信家長都有去補英文,這使我好奇是否個別情況定係宏信的教學未能使人滿意呢?你話補中文或數學就是因為英小IB 學校教得比平常學校淺(或者只是敎法不同所以以爲淺了)就可以理解,但英文應該是十分理想吧?希望有家長可以分享一下學校的情況(尤為小學部)謝謝

回覆:reneemissingham 的帖子

平日學冇禁止廣東話,與同學老師溝通佢地自然會轉台

回覆:tomisll 的帖子

補習好平常.好似傳統小學生平常也去補習一樣。覺得有需要咪補囉

回覆:tomisll 的帖子

補習好平常.好似傳統小學生平常也去補習一樣。覺得有需要咪補囉

回覆:cindy1227 的帖子

多謝各位意見。

看來宏信未必適合我的鬼妹仔。  如果大部分學生依然用廣東話溝通,小部分人用英文,作為小部分的一分子容易會有被孤立的感覺。  

好失望........

引用:多謝各位意見。 看來宏信未必適合我的鬼妹

原帖由 reneemissingham 於 15-07-27 發表
多謝各位意見。

看來宏信未必適合我的鬼妹仔。  如果大部分學生依然用廣東話溝通,小部分人用英文,作為小 ...
我有朋友個仔讀沙田小學,他的小朋友都是滿口英文,連自己中文名都唔識寫,但學校都要要求小朋友加補中文寫字及閱讀,小朋友頗為辛苦! 難吸收! 沙田小學國際學校都是這樣!

回覆:jamlee309 的帖子

Shatin junior 都甘。  

引用:Shatin+junior+都甘。++ +

原帖由 reneemissingham 於 15-07-28 發表
Shatin junior 都甘。
我朋友考慮往外國讀書

引用:多謝各位意見。 看來宏信未必適合我的鬼妹

原帖由 reneemissingham 於 15-07-27 發表
多謝各位意見。

看來宏信未必適合我的鬼妹仔。  如果大部分學生依然用廣東話溝通,小部分人用英文,作為小 ...
講廣東話真係有問題? 全英外著小朋友金髮,韓國日本,印度,非藉,都唔會被孤立喎,反而仲會堆埋本地小朋友一齊玩,學到幾句韓文添。這是“國際化”互相共融。

個人意見,是否只識英文叫做好?本身是HK人,keep香港文化要識中文繁體字,反而是我的堅持。在HK用繁體字教中文而又用IB國際課程的,真的沒有什麼選擇。

小寶貝兒    發表於 15-8-8 19:39

引用:宏信是全英語教學,所以都對英語各方面(書

原帖由 tomisll 於 15-07-25 發表
宏信是全英語教學,所以都對英語各方面(書寫,會話及聆聽)都有很高的期望,想了解多些宏信的情況如何,因 ...
補唔補習就等如你比唔比仔女食補品 or organic food,隨家長喜好。有同學中英數私補全科,有人做kumon,有人做eye level
,有人家長跟足功課,有人hea讀6年 ~~ 百花齊放。“補習”係補家長個心,多過補小孩個底。

小豆媽 發表於 15-7-29 10:04
補唔補習就等如你比唔比仔女食補品 or organic food,隨家長喜好。有同學中英數私補全科,有人做kumon,有 ...
好鍾意你最後呢句!

引用:Quote:原帖由+reneemissingham+於+15-07-27

原帖由 小豆媽 於 15-07-29 發表
講廣東話真係有問題? 全英外著小朋友金髮,韓國日本,印度,非藉,都唔會被孤立喎,反而仲會堆埋本地小朋友 ...
講得好

引用:Quote:原帖由+reneemissingham+於+15-07-27

原帖由 小豆媽 於 15-07-29 發表
講廣東話真係有問題? 全英外著小朋友金髮,韓國日本,印度,非藉,都唔會被孤立喎,反而仲會堆埋本地小朋友 ...
同意呀見到小朋友吾同國籍都可以一齊玩一齊做評估。

reneemissingham 發表於 15-7-27 11:57
多謝各位意見。

單憑家長對自己的孩子幾句謙虛的讚美,就推斷學校英語水平不足,或認定大部份學生都只用廣東話溝通,好像有點兒嬉。同學小息時可自由選擇溝通語言,好讓他們慢慢適應新的學習環境,但他們卻會不斷被鼓勵用英語交談;上課時更不用說,除了中文課,同學上課時用了英語以外的語言便會收到 warning,學生必須用英語討論,作答或表達意見。就我所見,本身英語水平比較好及性格主動開朗的小朋友在剛開學時會有較大的優勢,會特別受歡迎,不見得會因此被孤立。反而是本身少用英語的同學會顯得有點吃力,須要一兩個月時間融入適應。

這位家長如果擔心的純是語言問題,你大可放心,不竟小朋友的世界都比較簡單,不會單單因為語言或膚色的差異而受到排斥。孤立,往往是因為高傲自負的態度所至。

小女本身也是半個鬼妹仔,幼稚園時與同學外出交談會自然地用英語,見到外藉人仕亦會自動轉台交談,初入宏信已經適應得好好,沒有所謂被孤立的問題,因為合作機會多,所以同學間關系非常緊密。但話說回來,除了語言,選校時應該還有很多教學的問題需要考慮到啊!歡迎討論!

請問小學的功課量多嗎?

回覆 reneesham 的帖子

小女今年才升小二,小一的功課量不多,甚至不是每天有家課。但是功課模式與傳統學校大不同,好難比較!

回覆:mandi_lui 的帖子

Thanks mandi_lui for your clarification.

我個女系唔太肯講廣東話個類人,所以我之前比較擔心。