用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 學費外, 還有其他雜費嗎?
go

學費外, 還有其他雜費嗎? [複製鏈接]

想請問港同除了交學費, 還有甚麼雜費要交嗎? 那些下午的單元課程要另外再俾錢嗎? 大部分學生, 需要再在出面補習嗎? 因為想有一個預算, 謝謝!
   8    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

舊post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

今年消費指數
校車柴灣區約500-550
東區700
北角半山950
中環1250
香港仔1350
赤柱1500
東九龍2000-2200

全年書費1613-2584不等 (學期中可能仲要買小小, 預多幾百)

延伸活動 (我只睇到高年班通告, 睇唔到低年班)
E1 (高年級週5必上)免費
E2 即所謂校隊31款之中, 有10款免費, 8款under $300一期
E3 自由參加有6款, 由免費到$1800一期不等
仲有樂器班, 都係自由參加, 一節100+蚊

家教會活動 (全年最貴係旅行, $200大人 $170小童, 都係自由參加)

今年學校旅行, 我仔俾左$95

平時午飯, $18.5一餐, 要埋生果/甜品就加$1.5

參觀過太空館,交左$53

有高年班同學參加左好學兄訓練營, 2日1夜收費$150

高級管樂團有得去台灣訓練交流, $6000/位 (大細加埋$12000), 自由參加, 太貴, 我無去

游泳校隊又有團去高雄交流集訓, 小逛3900, 成人$4600, 自由參加

小4有得去台灣交流, $5200, 大人唔去, 自由參加

小5有得去北京交流包括homestay, $5200, 大人唔去, 自由參加

暫時唸到咁多, 其實除左遊學果d貴, 消費水平算好合理

醒目開學勳章 王國長老

補唔補習, 睇小朋友學習情況同家長要求, 淨係英文都要聽說讀寫, 學海無涯邊有學得晒呢, 亦有d好似我女, 數感係差, 學校d數又鐘意高階思維, 就要搵補習lor (一級120人總有人包尾, 我女係補底班, 真係數學弱, 無計)

引用:舊post+http://www.edu-kingdom.com/forum.

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-05 發表
舊post
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2713931&extra=page%3D4
低年級雜費同高年級差不多,唔記得比過咩錢。上兩星期收電話,$2000雜費用淨幾百,要補給$500
樂器班約$1000半期,樂團大約$1200半期

醒目開學勳章 王國長老

9月用到5月, 用左千幾蚊, 係咪ELA呀, 果D去得快

引用:舊post+http://www.edu-kingdom.com/forum.

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-05 發表
舊post
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2713931&extra=page%3D4
hi,我想請教下,如果我地收入唔高,算低下層社會人士,如果入讀港同負擔到嗎?學費2500我地係負擔到,但係如果唔參加其它譬如遊學團呢d,會比人排斥嗎?另外我無打算出國留學的,tks

回覆:darling333 的帖子

學校有學費減免計劃,計算方法可以在學校網頁有。小四開始有遊學,自由參加,名額只有三、四十個位,費用約四、五千。放心港同不是牟利學校,我個女已經小六,當年小一學費$2100/月,直到升小五才加學費到$2450/月,四、五年才加學費一次。學校雜費唔多,開學交$2000去雜費戶口,之後大部份費用都係雜費戶口扣,扣剩將會帶到下學年,因此並不是年年要交$2000雜費。

請問課外活動要額外收費嗎?

回覆:happyshirley 的帖子

版主在 #02 答了。

其實你囉佢學費減免係冇乜人知同冇人理,其實我自己覺得係樂器班最貴2千幾一期,不過如果你係學費減免課外活動一樣有得減同自由參加。
如果你小朋友收咗或者因為要比學費而唔去考慮或者方棄一間響依家比較扭曲嘅教育制度下,高自由度同咁有心去教學嘅學校我真心覺得係好可惜架

醒目開學勳章 王國長老

回覆:學費外, 還有其他雜費嗎?

遊學又唔係必定要(中學就係)。我仔去過一次台灣樂團交流,5千幾。如果北京、台灣睇環境、都係咁上下價。負擔到,就算一年一次都仲ok。去歐洲去英國,太貴了,我無參加。無人會咁無聊睇低我掛

JackJoe 發表於 16-3-3 16:55
學校有學費減免計劃,計算方法可以在學校網頁有。小四開始有遊學,自由參加,名額只有三、四十個位,費用約 ...
想問吓個學費減免CHECK得緊唔緊架? 我見佢話供養父母個度又要有receipt, 比阿媽家用點有receipt ga

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:JackJoe+發表於+16-3-3+16:55+學校有

原帖由 eeyorepigpig 於 16-08-11 發表
想問吓個學費減免CHECK得緊唔緊架? 我見佢話供養父母個度又要有receipt, 比阿媽家用點有receipt ga:nothing ...
唔嚴(應該)。講個信字,校長在家長會宣傳過叫人申請,話數目唔達標

Charlotte_mom 發表於 16-8-11 15:08
唔嚴(應該)。講個信字,校長在家長會宣傳過叫人申請,話數目唔達標

...
haha....咁搞笑, 反而想多D人申請

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-8-11+15:08

原帖由 eeyorepigpig 於 16-08-11 發表
haha....咁搞笑, 反而想多D人申請
校長叫家長唔好怕醜fund有預o係度就要善用,除左學費其他課外活動、遊學都有資助。有需要可向學校了解多d

港小學費減免門檻比政府福利門檻低好多,大家不妨試下計計,或者會有驚喜!申請一旦批准,連帶校車費,書費,課外活動,遊學都有資格申請減免。簡直是基層家長一大喜訊!(好似賣廣告……其實學校有既定百分比之學費撥入資助基金,而申請人數又不足,所以校方一直努力推廣。校方說一切申請資料保密,老師,學生也不會知道的,也不會在意理會。)
‹ 上一主題|下一主題