用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 兩手準備應對DSE結果(教達人)
go

兩手準備應對DSE結果(教達人) [複製鏈接]

經過一輪苦戰,相信各位DSE考生對自己的成績大概都心裏有數。在試後放鬆時,別忘記選科的最後限期將至,怎樣調整選科次序,讓自己成功抵壘是最關鍵的一步。

教學生涯中,教達人見過不少學生對入大學抱「坐定粒六」態度,可是世事無絕對,高估成績例子比比皆是,年中也有不少幾科奪星,但「炒」中、英文的同學,最終與大學無緣。

科目配搭不如預期也是常見的選科陷阱,有些同學矢志入「三大」(即港大、中大及科大),且非醫科、法律、環球商業等不讀。但專業上有「錢」途,並不等於每位同學都能發展出光明前途,不能單純為跨進三大而胡亂選科。

記得曾有位對哲學毫無興趣的女生,因大學聯招中排名較先的科目均落空,為入港大,不理興趣,一頭栽進港大唸哲學,結果因為學習熱情低落,成績不濟,最後黯然退學重報聯招,雖考上另一間大學,但港大畢業夢碎,更賠上一年時間,可謂得不償失。

即使你對入大學信心十足,也應有兩手準備,精心挑選學士課程之餘,不忘選定數科高級文憑課程,以防萬一聯招較首選的科目落空,也給自己多個選擇。反正時代已變,高級文憑課程質素已相當有保證,銜接亦見暢順,最重要是認清課程是否已獲學術評審認可和院校開辦課程經驗。

以較實際的角度來看,修讀兩年高級文憑後再升讀學士課程三年級,所費的時間及學費差不多,卻換取到兩項學歷及學習經歷,加上高級文憑課程教授專業知識和實習並重,院校的僱主及市場網絡廣闊,有助畢業生日後投身職場。

這兩周多間大學和大專院校都舉行選科策略資訊日及講座,教達人非常鼓勵同學參加,以收集更多情報,精明選科。

(筆者從事專上教育數十年,對教育發展見解獨到,熱心分享培育年輕人的深切體會)

教達人

joyjoyparent    發表於 15-5-6 23:57
BSCYL    發表於 15-5-4 18:19
BSCYL    發表於 15-5-4 18:18
王家爸爸  要有Contingency Plan  發表於 15-5-4 16:31
王家爸爸  兩手準備  發表於 15-5-4 16:30
   8    0    0    0

Thank You

但我問亞仔那天是"選科的最後限期將至"時,他告訴我現在不許有任何改動,只可待放榜後指定的日子內更新。那麼"選科的最後限期將至"是指??

引用:但我問亞仔那天是"選科的最後限期將至"時,

原帖由 Mayflowers 於 15-05-04 發表
但我問亞仔那天是"選科的最後限期將至"時,他告訴我現在不許有任何改動,只可待放榜後指定的日子內更新。那麼 ...
我囝上星期在綱上更改左喎,但要收$80費用

***南無阿彌陀佛***

家庭主婦 發表於 15-5-5 10:48
我囝上星期在綱上更改左喎,但要收$80費用
其實喺呢個時期更改,係咪衹能對排band a能面試的,提供1個希望呀?而在放榜之後更改,係咪就對高分學生提升獲派嘅幫助?改左又會唔會有面試?

未考前信心係會比教大,但考完之後又覺得自己無可能,咁係咪倒轉將HD 同今年新加果1千個咩野SSS學位放喺band a增加入讀有資助嘅學位?改左又係咪會有面試?

其實我都未算攪得清楚,成日用左升中果個方向諗,唔知啱唔啱。

引用:Quote:家庭主婦+發表於+15-5-5+10:48+我囝

原帖由 wwyee 於 15-05-05 發表
其實喺呢個時期更改,係咪衹能對排band a能面試的,提供1個希望呀?而在放榜之後更改,係咪就對高分學生提 ...
我囝考完先改,佢對今次Dse成績頗有信心,所以放榜前更改左,希望有機會面試

BSCYL    發表於 15-5-5 13:49

引用:Quote:原帖由+wwyee+於+15-05-05+發表其實

原帖由 家庭主婦 於 15-05-05 發表
我囝考完先改,佢對今次Dse成績頗有信心,所以放榜前更改左,希望有機會面試

...
另外我囝今個星期會去CU面試

BSCYL    發表於 15-5-5 13:48
快樂鳥    發表於 15-5-5 12:33

回覆 家庭主婦 的帖子

IC. I think it is a right approach obtaining a higher chance on interview.

我仔今日去C.U面試 (經EAPP報), IN完即場比左封信係CONDITION OFFER 讀副學士.

請問達人: 係唔係表示學校已收左佢? 當然都要等DSE成績.  讀副學士係唔係好過高級文憑?

Yanamami  唔係太多人經副学士入到U   發表於 15-5-8 00:17
Yanamami  应該high dip实用d.  發表於 15-5-8 00:16

Ahling2004 發表於 15-5-6 17:28
我仔今日去C.U面試 (經EAPP報), IN完即場比左封信係CONDITION OFFER 讀副學士.

請問達人: 係唔係表示學校 ...
你仲擔心個仔,而家有副學士比,我個仔無報副學士呀

回覆 wwyee 的帖子

唔知好定唔好, 只不過有條後路選下.
學費都幾貴下, 總要讀2年才知有無機會入大學. 但我個仔好受落咁.

副學士即係要好勤力才可以入到U.  
我依家真係心大心細, 唔比佢讀一陣又好似抺殺左佢的機會, 比佢讀又怕白白浪費了2年時間. 唉.....

Yanamami  同錢。  發表於 15-5-8 11:16

其实心裏有数係咪讀書材料同真係幾有心去讀,而唔係放唔低“大学生”个名,况且而家大学生出黎人工又唔係好高,如果唔係好有心机讀書,考个实用high dip仲实際。揾到份穩定工後再讀番个part time degree當upgrade自己仲好d.

引用:副學士即係要好勤力才可以入到U.++我依家真

原帖由 Ahling2004 於 15-05-08 發表
我依家真係心大心細, 唔比佢讀一陣又好似抺殺左佢的機會, 比佢讀又怕白 ...
我無報都係因為呢個原因,但問佢預期係點,佢又唔係好樂觀,衹係話得嘅應該到基本要求,又表示自己未係時候出黎做野,打算會繼續讀多幾年,所以先報vtc。
但睇番課程要求唔算高,14-15分就可以喇,咁如果17-19咁應該點選擇好呢?

Yanamami  我反而覚得VTC同IVE俘好既選擇   發表於 15-5-8 12:47

引用:其实心裏有数係咪讀書材料同真係幾有心去讀

原帖由 Yanamami 於 15-05-08 發表
其实心裏有数係咪讀書材料同真係幾有心去讀,而唔係放唔低“大学生”个名,况且而家大学生出黎人工又唔係好 ...
其實咩野叫有無讀書嘅材料呢?
有中學讀得唔好,但讀副學士較受落果種方式讀書,打後讀得好好。
有人情願讀一年副學士都唔重考,佢地話重考都唔會高好多分,點解要辛苦多一年呢~
話讀副學士爆分比dse易d,咁又啱唔啱呢?

wwyee 發表於 15-5-8 12:01
其實咩野叫有無讀書嘅材料呢?
有中學讀得唔好,但讀副學士較受落果種方式讀書,打後讀得好好。
有人情願讀 ...

部份啱部份唔啱~~所以要睇人,有d人無考試运,有d遲左开竅。但要睇下个年青人係有心想讀,定係想逃避,唔想做野先揾d野讀住先;又或者只係為“副学士”个名好听d而讀。如果个年青人F5/6都有好既讀書态度,禁都正面d。但如果到呢—刻佢都無目標,hea hea下禁唔鈡意讀書,我相信副学士係幫唔到佢入U,所以要睇人。有d人小学讀得普普通通,上到中学又ok,有d人係hk讀得好差,但出国又另一片天,但有个共通点係佢自己想自己好,上進、有目標。家長都好易覌察到自己果个細路高中幾年既学习態度同动机,大概知道值唔值投資唔少既錢係副学士度

wwyee 發表於 15-5-8 11:54
咁如果17-19咁應該點選擇好呢?
呢個分可以報讀恒生,舊年就一定入到, 今年就唔知.

有19分就可以報樹仁, 應該都有機會(睇讀咩科).

舊年阿囡有個同學, 20分都入到理工( 個別例子).

Ahling2004 發表於 15-5-8 10:26
我依家真係心大心細, 唔比佢讀一陣又好似抺殺左佢的機會, 比佢讀又怕白 ...
以你仔的情況...你都守到而家,唔好打沉佢,可以既話報埋HD,因為HD>AD。大專課程同中學課程好唔同,可能令佢開竅呢! 讀咗先,如果唔可以升入U,都可以出黎做野,可讀top-up。

回覆 Jackieson 的帖子

謝謝你的分柝.
我想我最後都會打算行呢條路, 比佢讀左先.  都係2年. 唔得就出來做野. 佢好似無報HD, 因為佢想讀多幾年書. 作為家長的我無的選擇, 事實都總係細, 或者係讀AD時開HILL明白自已想如何都沒定, 無人知.   
‹ 上一主題|下一主題