用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: benjuli
go

SFA vs KTS [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-04-29+發表n

原帖由 小王子J 於 16-04-29 發表
SFA 😊
SFA像少林寺、木人巷,又樸素踏實,我十分仰慕。

八卦一問:你們覺得cky 定 sfa 較適合資優兒?

引用:八卦一問:你們覺得cky+定+sfa+較適合資優

原帖由 MrBeast 於 16-04-30 發表
我想CKY吧!資源多,環境好!SFA都好,不過太辛苦了

Violincello 發表於 16-4-30 09:06
我想CKY吧!資源多,環境好!SFA都好,不過太辛苦了
sfa有programme for gifted,之前有用家分享老師都好明白和包容資優兒的特質,照理sfa 課程對資優應piece of cake (我估),但有fd iq score 130 又唔見得很輕鬆 (不過fd 又話唔算資優)。
若冇其他agenda, 我估我都會prefer cky.

如小朋友並非屬學術上的資優,我想CKY的發展會較全面?還要視乎家長希望小朋友接受傳統教育或行IB?

傳統學校來說,SFA的資優課程很出色,部分課程會在堂上採用,理論上所有學生亦能受惠。

引用:Quote:Violincello+發表於+16-4-30+09:06+

sfa有programme for gifted,之前有用家分享老師都好明白和包容資優兒的特質,照理sfa 課程對資優應piece o ...

我想指出,其實資優呢個term涵蓋甚廣。

資優的小朋友,好多時並非只有資優咁簡單。好多時買一送一,會附加一些好或壞嘅features。我見唔少係資優係有行為或情緒問題。當然亦有資優生性格可人,能力性情俱佳。

資優生選哪類型學校,depends on佢性格行為。

有資優小朋友性stubborn,拒絕被迫溫書,做功課要踢(當然佢肯行埋張枱專心做可以飛快做完兼全對咁劑),仲要坐唔定,放佢入sfa,小朋友同家長都嘔血。

見過有資優小朋友social不佳,也不愛溫習只愛看書,廢枕忘餐日睇夜睇,入了cky,雖然朋友不多,但handle到功課,又有足夠時間滿足大量閲讀。

又有資優小朋友真係坐唔定日日搞同學,最後入了唔出名嘅國際學校小學。

有些資優兒學習能力高之餘,不介意在一段時間內專注溫習,但對群體社交群組學習不擅長,個性又不主動。你放佢去cky或IS做group project棧搞,在sfa 反而安安樂樂。

總結係,資優小朋友有好多種,揀邊間學校看性格多些。

hppa    發表於 16-5-1 00:16

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-04-30+發表sfa

原帖由 siden 於 16-04-30 發表
我想指出,其實資優呢個term涵蓋甚廣。

資優的小朋友,好多時並非只有資優咁簡單。好多時買一送一,會附加 ...
謝謝分析!很客觀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

每間都有適合或可取嘅地方,亦無可能one size fit all!家長要自行取捨

恐龍家

siden 發表於 15-5-5 15:47
我識有人KTS乜體藝都唔玩,淨識吹牧童笛加大約兩級鋼琴咁大把(超hea學冇考試),還不是入了St Paul Coed。
...
犀利

回覆 benjuli 的帖子

我揀sfa.但如果讀sfa , 就一定有所羲生。 因為sfa 係nonstop 咁dictation, assessement 同exam. ~3 ass, 3 exam. 全部入考試成積表。 當然佢地羲生與得着是值得的!
:-D :-?

回覆:SFA vs KTS

本人有sfa 小一課程書籍(全新)。如有興趣,可pm.

"sfa 係nonstop 咁dictation, assessement 同exam. ~3 ass, 3 exam. 全部入考試成積表", 真係"少林寺"
厲害!

如果升中成績差不多,何不揀间輕鬆点的?
‹ 上一主題|下一主題