用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小學,陸慶濤 ,播道
go

福建小學,陸慶濤 ,播道

真心請教 呢3間大家會點選擇?請比D意見。謝謝!   小朋友算活潑好動,喜歡畫畫

蘋果Apple 發表於 15-4-27 11:33
[/td] [/tr]
[/table][/td] [/tr]
[/table]

如果睇埋中學既高考表現, 應該: 福小>播道> 陸慶濤

福中同播道高考成績改善中
羅氏高考成績倒退中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:福建小學,陸慶濤 ,播道

福小唔錯,不過好似話好谷

回覆 gigiwin888 的帖子

真的嗎?

播道既Quiz同默書都密,功課平日大约六樣,比較傳統,谷中文,唔算輕鬆……!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-4-27 11:52
如果睇埋中學既高考表現, 應該: 福小>播道> 陸慶濤

福中同播道高考成績改善中

Level 4  or aboveECLFCFSS
Chinese  Language

24.8

English  Language

40.9

37.4

Liberal  Studies

45.5

54.2

Mathematics

50.8

50.9

Average

40.5

45.88

若論DSE成績,LFC同FSS應該差不多,FSS平均啲,LFC理科突出商科尚需改善。反而播道成績雖有改善,但仍有些距離。

醒目開學勳章

gigiwin888 發表於 15-4-27 12:42
福小唔錯,不過好似話好谷
福小唔算谷,福中先谷,陸慶濤就真係較谷。

褔小近年要求高左,有哥哥姊姊讀緊都未必收

播道> 陸慶濤>福小

回覆 ericby 的帖子

可否解釋一下??

活潑好動,個人覺得播道適合些,福小同陸慶濤都是傳統重學術的學校,播道又係英小,如果重視英文,大可考慮。

播道周圍地盤, 沙塵滾滾, 就算學術好好都唔會選擇.

醒目開學勳章 王國長老

羅氏DSE
http://www.plklfc.edu.hk/index.p ... article&lang=en

福中DSE
http://www.fms.edu.hk/2014chi.pdf

播道DSE
http://www.evangel.edu.hk/ecube/ ... -14SchoolReport.pdf
P18

那一間教學方法是活D?

據我所知因為羅氏成績跌左好多,所以依家不停谷小學部既學生(因同1個校長),所以陸小依家係勁谷

我淨係留意到福小年年大量請新老師,來年連副校長都要請....我諗工作量一定很驚人!

我仔讀陸慶濤, 真係感受唔到勁谷, 我另一個仔讀政府傳統學校, 對照番 lht 亦無教深好多. 但 lht 主科 fail 要留班, 所以有一定壓力, 以我認識讀播道的朋友, 就無呢個規定. 福中唔識人無評論
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

MrsCLee 發表於 16-2-1 16:49
我仔讀陸慶濤, 真係感受唔到勁谷, 我另一個仔讀政府傳統學校, 對照番 lht 亦無教深好多. 但 lht 主科 fail  ...
LHT既課程其實比不少官津小學淺 (我朋友個小朋友讀緊, 所以可以比較到).

不過佢不限期評估, 加上有不少老師都係對學生成績"有要求", 又一定要學樂器同學游水 (雖然唔記得4定5年班先考),所以一定唔會輕鬆
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:活潑好動,個人覺得播道適合些,福小同陸慶

原帖由 TKO_NANA 於 15-05-03 發表
活潑好動,個人覺得播道適合些,福小同陸慶濤都是傳統重學術的學校,播道又係英小,如果重視英文,大可考慮 ...
福附新生現在只有英文部,所以是英文小學,有兩文三語,可以睇高一線!

回覆:咪臣 的帖子

什麼是"新生只有英文部'?Tks