用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? ...
樓主: hhvv
go

若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位?

siden 發表於 15-4-28 10:14
我所知一樣。

尤其一條龍,因小六唔可以留你班,就算你唔多掂都逼住俾上中一。於是,在小五留你班打番好 ...
Yes, my friend got two kids studying there and she doesn't have any incentive to lie.
Siden, your 江湖傳聞 is quite reasonable.  As i know, APS starts teaching F1 Maths when they are P6.  

回覆:Doray 的帖子

請問可以可以透露多啲有關APS究竟有abnormal? 照計APS每年都有幾千人報考小一,有家長都認為所有被取錄學生理應通過多重考核千挑萬選嘅精英中嘅精英,但係又點解有咁多人讀得咁吃力,去到五年級都有廿多人留班?

回覆:若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位?

我估計部分靠關係入的學生,讀到中段會感到吃力。這些學生,可能平均地佔每間名校幾10至20個位(無數據,憑感覺估)。

hppa    發表於 16-9-12 12:12
Soundervolt  無數據,憑感覺估  發表於 15-4-30 11:57
Doray  Bingo  發表於 15-4-29 17:25

大女在APS畢業.

其實學校講明中英數任何一科主科不合格就要留班, 無論升小二至到升小六都係同一個標準. 有人留班, 就係因為同學中英數有最少一科唔合格. 無須有太多猜測.

即使是精英, 但老本總有食盡的一天, 要成績好, 始終要靠基本功: 上課留心, 下課努力, 好好分配時間.  APS是有要求的學校.  個別未能盡早發展良好學習習慣的同學, 自然較吃力了.

APS是好學校, 如果家長同學生配合到校方的步伐, 會培育出成績優良發展均衡熱愛音樂的好學生.

hppa    發表於 16-9-12 12:13
ek49  小六係無留班嘅..  發表於 15-10-24 14:38
siden    發表於 15-4-29 16:10

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

St. Mary 一d都唔谷

回覆 palmchristy 的帖子

我唔會話宣道是abnormal 或好學校,我只會話係好勁的學校,但成績好是點樣練成大家心照,最緊要家長配合到同小朋友受谷。

ek49  但政府學校學生就唔會去直資,所以睇起來令APS好似好勁呀!  發表於 15-10-24 14:42
ek49  APS 大部分學生都坐左係直資,不論係B1定B3,未坐好的多數係中間位學生等派位,如頭50已坐好,51後再按全港派位   發表於 15-10-24 14:42

Doray 發表於 15-4-29 17:22

我唔會話宣道是abnormal 或好學校,我只會話係好勁的學校,但成績好是點樣練成大 ...

相信每一間學校, 都會盡心為學生提供機會和支援, 幫助他們豐富其學習體驗, 以及在品德和學業上作出培育, 讓畢業生能更好地面對中學的挑戰.  然而這些機會和支援是相對的. 學校有付出, 學生和家長同樣要付出, 包括時間和精力.

為了上面提及的機會和支援, 校方提供多姿多采的課外活動, 比賽經驗, 樂團訓練, 補課, 交流等等.  對於和校方理念相近的家長和學生, 付出了時間和精力, 換來了豐富的學習體驗和進步, 最終做就出優秀的學生.  

但如果沒有這方面的心理預備, 在時間和支援方面未能配合, 或會帶來壓力.

就好比公司有意提攜, 於是給予下屬發揮的機會, 並鼓勵其進修, 有意上位的下屬當會加倍努力, 最終獲得成功.  但對希望工作穩定的員工, 會有一定壓力. 而這間公司是否好公司, 自有不同評論.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

其實一間學校谷定唔谷喺每人心目中嘅定義都唔同,阿仔正讀緊一間"江湖傳聞"用功課勞役學生,用默測考恐嚇家長嘅學校,當然喺學校入面真係見到有啲同學讀得頗為辛苦,每日大量補習與及做功課到午夜,但亦見到有大量讀得開心快樂,又玩得又讀得,冇乜補習嘅學生。所以當其他人問苦主家長及其朋友時,一定會話呢一間係魔鬼學校,只用催谷去攪好成績。但如果問我,我嘅答案一定會係相反。喺定義上谷定唔谷,只係大家面對嘅情況及感受唔同。以我所見,越好成績嘅學生會越少補習,亦唔會做功課到三更半夜。因為佢地都會係一啲專注力高、時間管理做得好、有責任心、對自己有期望嘅學生。呢啲特質未必係與生俱來,而係由家庭教育開始。學校的確可以將好麵粉製成美味麵包,但麵粉嘅質素往往取決於家長。

hppa    發表於 16-9-12 12:17
MrBeast  Agree, 父母的功力很重要   發表於 15-4-30 17:49
Yanamami  Fair comment!事实確是如此。   發表於 15-4-30 11:51

無論讀邊間,小朋友成績出眾,一定係有個過程。吾會入咗間名校,坐幾年,就得咗。

小朋友資質好,學校引導得好,就自己發奮,好投入咁探究。你睇佢好輕鬆、當玩,其實投入好多精神心血。如果小朋友未開竅,吾太鍾意讀書,家長有時都可以逼到。識人話辛苦辛苦,在名津考十幾,係難為亞媽啫。

hppa    發表於 16-9-12 12:18

所以無論上那間小學, 對在入學前已經打好基礎的孩子來說, 是沒有谷的概念.  因為他們已經準備好面對挑戰.

反而在幼稚園階段準備不足, 入到小學才忽然面對現實的, 難免要用谷去彌補了.

呢啲心態咪張小朋友的起跑綫越推越前囉~都係嗰句……個個都想比優秀,最好識嘢叻個人快個人……當然,大家可以堂而煌之話train 什麼學習態度,但實情咪又係希望academically 超前 (即K2/3 學重组句子, 串environment)。 我之前係EK睇人講小一,最啱嗰句是讀的小學好唔好,好似冬天飲水,冷暖自知……跟得上就話好,跟唔上就話谷。

subb    發表於 15-4-30 15:21

身邊見識唔少名中小父母,其實個個都出盡力發功,所以非中產真係好蝕底……更多是避走DSE,. 早早送去外國。

喺我認識中嘅家長都有相近嘅理念,所以喺"魔鬼學校"生活十分快樂。 但係相信超前教育嘅家長因小朋友學習態度上基礎不佳,食完老本後無以為繼都大有人在。我覺得最啱聽嘅說話係"有什麼父母就長出什麼嘅小朋友。"

回覆 Doray 的帖子

外國都有 top school 同 "party" school. 總之, 呢個世界係無不努而獲嘅!

我想表達個重點唔係要小朋友在學術能力上同其他人比優秀, 而係盡早建立良好的學習習慣. 兩者是有分別的.

如果係講鬥叻, 咁就要超前學習, K3識分數同埋串好深的字. 咁樣其中一個唔好處就係小朋友上課會悶, 反而唔會專心. 呢類超前學習, 反而會令小朋友無咁鍾意返學, 亦都建立唔到小朋友的自學能力, 因為慣左在學習上有人"餵"佢.  佢地由於上課未必專心, 下課做功課拖拖拉拉, 長遠來說, 一但老本食盡, 學習不再超前, 咁佢同其他學生的進度會被拉近, 當日的精英漸漸變得平凡.

建立良好的學習態度. 即是上課專心, 下課盡快做功課同溫習/預習, 鼓勵求知, 並建立起良好的閱讀能力和習慣.

回想自己培育細女時, 就是主要幫佢建立良好的學習態度, 鼓勵佢上課留心, 多問問題, 同放學後盡快做功課, 自己錄音溫黙書, 每周溫習.  結果小一時, 佢返到屋企半個鐘內做晒功課, 有好多時間睇書, 玩, 同埋練習樂器.

在沒有任何超前學習, 也沒有做任何補充練習, 只是跟足學校進度下, 細女以全級前列的成績完成小一, 並且建立起閱讀的能力和興趣, 書不離手, 並且鐘意問問題, 比較有自信.

咁講唔知大家是否能容易理解超前學習同建立良好學習習慣的分別.

hppa    發表於 16-9-12 12:20
handh    發表於 15-5-1 00:02

回覆 Soundervolt 的帖子

我又唔完全認同,我有friend 三妹弟姐,讀唔讀到書各有不同,當然,做人處世態度好受父母,不過讀唔得同谷唔谷亦各有不同,但個人唔太接受提早教深,尤其是幼稚園,但升小一遊戲越玩越無奈,都好鄧香港的小朋友慘,但唔覺得應該合理化。

subb    發表於 15-4-30 16:44

請問你是full time mum 嗎?

建立良好的學習態度. 即是上課專心, 下課盡快做功課同溫習/預習, 鼓勵求知, 並建立起良好的閱讀能力和習慣.==> should not be applied to Kindergarten student.  If said so, all our older generation could not survive as none of our generation required to 下課盡快做功課同溫習/預習 when we were in our kindergarten.

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 我又唔完全認同

原帖由 Doray 於 15-04-30 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

我又唔完全認同,我有friend 三妹弟姐,讀唔讀到書各有不同,當然,做人處世態度 ...

每人嘅talent都有差異,但係如果父母懂得教,子女需然未必會喺學業非常突出,但做人做事都唔會差得去邊。我喺另一個帖都回答過之前與一位神校校長傾談關於收生標準,佢話嗰啲超前教育嘅家長會錯意,校長話嗰啲嚟面試擁有十八般武藝證書嘅幼稚園生所識嘅嘢入咗佢學校之後都會識,佢地會比較prefer一啲專注力高、反應快、有創意、有家教、性格上會適合該校嘅學生。所以君不見身邊有小朋友身懷閃爍履歷都剎羽而還?又有邊間一線小學明文規定收生標準係要星光熠熠嘅portfolio會優先取錄?剛過去一年某神校就用Cars and Frozen去篩走一大班冇注意力,反應不佳嘅小朋友,就算小朋友有幾超前教育,但對呢種面試絕無優勢可言。

hppa    發表於 16-9-12 12:25