用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
go

中四選科 [複製鏈接]

仔仔想選SPORT SCIENCE, BIO, ECON.....(其實我想佢PHY)
請問依個組合之後可以行咩方向... 我真係完全唔係好明可以點組合.... (下星期先再聽家長會, 但想同佢傾下可以有咩選擇)

大家可以比D 意見我嗎??? THX

0    0    0    0

興趣及能力先行

我同好多朋友傾开偈,有部份都係禁講:我覚得佢应該讀Xx/ 我想佢讀Xx/ 我認為讀Xx出路較好/ 我覚得佢讀得掂Xx/ 我覚得Xx唔難讀……不過意見俾左就算,都係要睇番當事人既能力同趣兴~

我夠想个仔修经济,但佢技不如人,科排名、级排名5夠人嚟!
我想佢修geo,結果佢毫無兴趣喎!
物理、生物、化學,出路好!但佢经常肥
所以还是俾佢自己揀!家長只可俾意見,用家係佢!
能力+兴趣

引用:我夠想个仔修经济,但佢技不如人,科排名、

原帖由 vincher 於 15-04-26 發表
我夠想个仔修经济,但佢技不如人,科排名、级排名5夠人嚟!
我想佢修geo,結果佢毫無兴趣喎!
物理、生物、 ...
贊同!

依個組合之後可以行咩方向==> 依個係重點.. 想知..同埋依個就係佢想要既組合

一般大學的大部分專業對高中選修科目並沒有嚴格的修讀要求。建議與子女好好傾談,瞭解其意向及抱負(大學想學什麼,將來想做什麼),再根據其興趣及專長,決定選修科目的優先次序。
‹ 上一主題|下一主題