用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Sept Boy is small boy???
go

Sept Boy is small boy??? [複製鏈接]

Sept Boy is small boy???
Anyone will repeat one more year?
   4    0    0    0

回覆:Sept Boy is small boy???

依家7月之後出世的都係細仔了

9-12月理論上都係「細B」,repeat報小一有適齡的10分。

但9月真係吾細,做超B的吾多。除非小朋友學習上或其他方面有需要,否則佢已經高大和成熟其他同學好多,又要去學佢識晒既野,佢可能無心向學,hea住讀。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:Sept Boy is small boy???

一定唔係大,睇小朋友能力啦

引用:Sept+Boy+is+small+boy???Anyone+will+repe

原帖由 ivanmum 於 15-04-25 發表
Anyone will repeat one more year?
我識人兩個9月女仔做大b,一個係sen,但一個完全冇問題,幼稚園時已經好高大

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:一定唔係大,睇小朋友能力啦 +

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-25 發表
一定唔係大,睇小朋友能力啦
同意 睇小朋友能力,人人都唔同,逼唔嚟,亦急唔嚟。

回覆:evacalbee 的帖子

現在身邊好多人話自己個B 9月1日出世是細B。。我仔仔10月中,沒有repeat, 現在小一,努力D是可以應乎的。當然要名列前茅,是難,因為有D repeat 了的大B足足大佢一年。所以就看你要什麼。

引用:現在身邊好多人話自己個B+9月1日出世是細B

原帖由 wingszew 於 15-04-25 發表
現在身邊好多人話自己個B 9月1日出世是細B。。我仔仔10月中,沒有repeat, 現在小一,努力D是可以應乎的。當 ...
過多幾年D超大B advantage 就冇哂架la

回覆:Sept Boy is small boy

我個發展較慢,如當年沒repeat k3, 必定是disaster.  班中亦有9月細B,還名列前芧,所以答案是因人而異,父母會以孩子性格去找合適教學理念的學校,選擇做大定細的道理也一樣。

回覆:Sept Boy is small boy

其實學術上唔會輸,只你小肌肉發展比同學仔慢少少,寫出黎D字 ugly 少少,不過 interview 時學校會唔會傾向選大仔就係未知之數。

學術會否影響,depends on the school, 有些中文字執得很緊,小肌唔好字體差,扣分扣到暈。有些又考高思維,不能只靠操練過關,有些東西唔明就是唔明,點谷都冇用,但神奇地大少少又自然會做到。

醒目開學勳章

ivanmum 發表於 15-4-25 00:19
我仔有同學係上一年9月出世,亦有同學同年9月,睇個別程況,如果跟唔得好到都可考慮repeat

大b 細b也好,
depends on 個小朋友能力同學校教學會唔會合個小朋友,
不能一概而論。
有超大b 由超細留級至超大,發展更好,
但有些亦不見有任何優勢及明顯改善。
有些超細b 同一學校讀得吃力,有些學術可中上,甚至名前列

大細B差異會好快收窄,小女是12月尾細B,開心幼稚園,完全無問題;小一成績低下,小二中游,小三小四名列前茅。

1209yoyo 發表於 15-4-26 23:54
大細B差異會好快收窄,小女是12月尾細B,開心幼稚園,完全無問題;小一成績低下,小二中游,小三小四名列前 ...
是的,大部份差異會在小一二收窄,但不要overlook 之前對性格成長的影響,若小朋友是樂天派和家長學校在小一二對分數不太注重,問題也不大。

AhMi0723 發表於 15-4-26 11:03
其實學術上唔會輸,只你小肌肉發展比同學仔慢少少,寫出黎D字 ugly 少少,不過 interview 時學校會唔會傾向 ...
都係因人而異。

我囡囡11月底細B, 幼稚園已經攞校內書法豬肉奬。間小學仲威, 居然考試有中英書法兩科, 都未失過手。不過, 數學就horrible了, 我希望係因為細B問題, 因為佢永遠要遲一年至明白。

picture 發表於 15-4-25 21:23
過多幾年D超大B advantage 就冇哂架la
同意
做大B不會因為這個優勢而一路領先
而一開頭選擇做大B已注定浪費一年
純粹我個人睇法,無對錯

minirat 發表於 15-4-27 11:41
同意
做大B不會因為這個優勢而一路領先
而一開頭選擇做大B已注定浪費一年
如果家長一開始諗住玩大抽獎, 同意絕對係浪費時間. 不過如果諗住考直, 私又唔同講法. 幼稚園階段嘅小朋友幾個月嘅發展都可以好唔同, 更加唔好講頭尾差一年嘅小朋友.

MrBeast  除了小雲和小吉之類之外   發表於 15-4-27 14:40
‹ 上一主題|下一主題