用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34、41 及 91 校網……邊一個適合我個囡呢? ...
go

34、41 及 91 校網……邊一個適合我個囡呢? [複製鏈接]

本身正依家計劃搬屋,聽聞小一競爭激烈,我小女今年 K1, 屬基督教,請問邊一區較容易抽到好嘅學校呢?34、41 或 91 校網……或者其他較佳嘅選擇?謝謝大家指教!

From 新手爸爸

1    0    0    0

回覆:34、41 及 91 校網……邊一個適合我個囡呢?

34 同 41都

siden 發表於 15-4-24 21:56
34 同 41都
???

回覆:Josephine816 的帖子

我都想知

基督教好多唔同會,你邊個會架?

gilbert249 發表於 15-4-24 21:52
本身正依家計劃搬屋,聽聞小一競爭激烈,我小女今年 K1, 屬基督教,請問邊一區較容易抽到好嘅學校呢?34、4 ...
呢三個網都唔容易抽到好學校. 不過其實你覺得點為之好先 ?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

41揀Kln city 聖家都唔難,但你話你基督教....

引用:本身正依家計劃搬屋,聽聞小一競爭激烈,我

原帖由 gilbert249 於 15-04-24 發表
本身正依家計劃搬屋,聽聞小一競爭激烈,我小女今年 K1, 屬基督教,請問邊一區較容易抽到好嘅學校呢?34、4 ...
你心目中咩叫「好」先?成績佳=好?校風嚴=好?少功課=好?易抽中=好?or每樣有啲=好?

引用:Quote:原帖由+gilbert249+於+15-04-24+發表

原帖由 lauwingtai 於 15-04-25 發表
你心目中咩叫「好」先?成績佳=好?校風嚴=好?少功課=好?易抽中=好?or每樣有啲=好?

...
有冇一啲少默測考、少功課、少或免學費,大量課外活動,一條龍或升中派位起碼有50%上Band1A,老師校長勁有愛心,愉快學習型嘅學校?

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-04-25+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-04-25 發表
有冇一啲少默測考、少功課、少或免學費,大量課外活動,一條龍或升中派位起碼有50%上Band1A,老師校長勁有 ...
當然最好容易抽或考入

引用:Quote:gilbert249+發表於+15-4-24+21:52+本

原帖由 hkpapa852 於 15-04-25 發表
呢三個網都唔容易抽到好學校. 不過其實你覺得點為之好先 ?
其實我地仲搵緊屋,出年先搬。但聽聞呢三個網多好學校,小女係 2011 年 10 月出世,知競爭好大。
除咗港島區唔考慮之外,有邊個校網值搏率較高,校風最緊要,自己就係基督教宣道會的。係咪集中搵返基督教學校,小女容易入啲呢?

謝謝指教!

這幾個網無錯係唔少好學校, 但競爭亦相對大, 全部都係不成功, 便成仁嘅局面, 我自己兩年前都同你情況一樣, 但原來兩年內係可以有好多變化, 唔到你話事。
建議你爬多少少文, 睇下心儀邊間小學, 跟住先搬去果區, 因為根本而家入唔到第一志願, 就入寶校, 連稍微好啲嘅二線都好多人放第一

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-04-25+發表

有冇一啲少默測考、少功課、少或免學費,大量課外活動,一條龍或升中派位起碼有50%上Band1A,老師校長勁有 ...
no pain no gain.  over 50%band 1嘅一定有返咁上下,功課10樣8樣真係閒事。要輕鬆嘅學校,你一定要谷到小朋友係頭幾名,穩佔該校band 1 qouta先得。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-04-25+發表

原帖由 gilbert249 於 15-04-25 發表
其實我地仲搵緊屋,出年先搬。但聽聞呢三個網多好學校,小女係 2011 年 10 月出世,知競爭好大。
除咗港島 ...
現實係,net 11同12係較平均。尤其女仔,長遠睇埋中學最靚網係11

sophiamok1024 發表於 15-4-25 14:39
這幾個網無錯係唔少好學校, 但競爭亦相對大, 全部都係不成功, 便成仁嘅局面, 我自己兩年前都同你情況一樣,  ...
現實係, 僅餘派位唔會太差既區都係係香港島個邊. 整咁多要求=自找麻煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冇默書丶冇測驗丶一年兩考丶少功課丶多presentation & project丶多活動丶多校隊丶近100%band 1生丶可申請全免或半免學費,你啱唔啱?

這類學校有3間,一間近薄扶林丶一間近沙田丶一間近西貢。

lauwingtai 發表於 15-4-25 18:00
冇默書丶冇測驗丶一年兩考丶少功課丶多presentation & project丶多活動丶多校隊丶近100%band 1生丶可申請全 ...
邊3間??

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-4-25+18:00+冇

原帖由 ok3 於 15-04-25 發表
邊3間??
三大law

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-4-25+18:00+冇

原帖由 ok3 於 15-04-25 發表
邊3間??
港大丶中大丶科大

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-04-25+發

原帖由 lauwingtai 於 15-04-25 發表
冇默書丶冇測驗丶一年兩考丶少功課丶多presentation & project丶多活動丶多校隊丶近100%band 1生丶可申請全 ...

‹ 上一主題|下一主題