用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 EAPP 有前景嗎?
go

EAPP 有前景嗎? [複製鏈接]

請問如果EAPP面試後有OFFER可以考慮留位嗎? 係唔係同申請JUAPP相差好遠? 讀完有前景嗎?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

真人真事
同事個女2年前考dse, 放榜果日, 佢話數學炒左, 肯定jupas無份, 好彩有報eapp, 已經知道保良high dip得左
果時佢個女自己話唔想報演藝, 唔係exactly佢想果d wor

跟住之後唸唸下, 都係話想報apa, 前排收到apa degree course offer, 開心到飛起 (雖然之前讀左2年high dip用左十萬)

我都鄧佢開心丫

冬日勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 15-4-24 17:48
真人真事
同事個女2年前考dse, 放榜果日, 佢話數學炒左, 肯定jupas無份, 好彩有報eapp, 已經知道保良high d ...
請問讀左2 年 high dip 之後再讀degree是否要由 yr 1 讀起?

即係有機會去面試都照去, 試下得唔得都好.

醒目開學勳章 王國長老

即係咁, 同事個女唔o爹唔吊, 一早唔去申請, 可能早d去申請已經可以早d開始讀degree, 所以而家讀左2年high dip, 去到演藝都係由零開始

不過點都叫完大學夢, 我鄧佢高興架

high dip / asso 如果係專業學科, 出到去都有階梯升級就最好,但如果係GENERAL BIZ / LANGUAGE等, 咁競爭力就唔多

請問 如果讀ASSO, 係唔係比HIGH DIP好?  

回覆:yanyan-mummy 的帖子

應該可銜接大學Year 3.
即一共讀4年;但讀了一年Asso去考,成功的話亦可接Year2

Yanamami  成功率高嗎?  發表於 15-5-9 09:15

請問讀high dip好定asso好?

kalylo 發表於 15-5-9 21:42
其實係睇你讀咩科同自己有咩期望讀的科目好講學歷的話, 又expect自己升大學, 咁當然揀asso
如果個科係好skillful, 讀high dip都冇問題
基本上而家各院校咩degree都有得讀
只要比心機畢業成績好
讀asso又好, high dip, 都好大機會升到上degree
(包括所有UGC, non-UGC, self-finance degree)

kalylo 發表於 15-5-9 21:42
High Dip較專,Asso較闊。專才、通才,各有好處。

阿女選了DIP 收到信說 PASS, 請問是否當放榜收到她們的最低要求會收生嗎?
‹ 上一主題|下一主題