用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 音小
樓主: DaiBB
go

真道 vs 音小 [複製鏈接]

回覆:真道 vs 音小

聽講,真道的IB課程是到中三、四時學校揀適合讀IB的學生,唔係家長揀。我知因為直資有收EDB資料,所以IB位係有限的,唔係家長想揀就可以的。
答番樓主,住TKO揀真道,慳番出入隧道的時間。

回覆:CatEgg 的帖子

好似3成只有三成學生讀IB, 由學校決定你可唔可以讀到

真道學費暫定$2,480/月

3月中時去orientation day,校長話只要學生及家長覺得想讀及適合,便可揀IB,可能政策有變

如果講$,真道仲有樣好,就係唔洗點買書,慳番好多!

引用:如果講$,真道仲有樣好,就係唔洗點買書,

原帖由 2boba 於 15-04-25 發表
如果講$,真道仲有樣好,就係唔洗點買書,慳番好多!
請問其他雜費多唔多??thx!!

引用:Quote:原帖由+2boba+於+15-04-25+發表如果

原帖由 好有問題 於 15-04-25 發表
請問其他雜費多唔多??thx!!
唔多,好小,小到我諗好耐先記得好似中途買過1-2本書,大約$100同幾十蚊。另外d必須嘢,飯,車費,自己文具,folder呢d就當然自己買啦。

引用:Quote:原帖由+好有問題+於+15-04-25+發表請

原帖由 ozoz 於 15-04-26 發表
唔多,好小,小到我諗好耐先記得好似中途買過1-2本書,大約$100同幾十蚊。另外d必須嘢,飯,車費,自己文具 ...
想多了解真道。請指教。

究竟有乜好呢?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-04-26+發表唔多,

原帖由 picture 於 15-04-26 發表
想多了解真道。請指教。

究竟有乜好呢?
間間學校有好地方,最重要啱自己,你可以去ek真道個forum,有d用家家長分享,當係個參考,了解多d。

引用:好似3成只有三成學生讀IB,+由學校決定你可

原帖由 NgNgMa 於 15-04-25 發表
好似3成只有三成學生讀IB, 由學校決定你可唔可以讀到
其實真道一直鼓勵自主學習,由學生自己來決定想行DSE或IB,去年的orientation day,校長已說明了這一點,所以不存在只有讀得好的學生才可選IB這條路。

正正身邊朋友的女兒在中游、中下游位置,去年分叉路選DSE或IB之時,她選了IB。學校老師有為她分析IB是否適合她,但最後決定還是她自己的決定。

校長有提及由於真道是DSS,教育局規定一級不能多於1/3學生讀IB,亦即是最多66人。這個是limitation。由於過去3屆的IB學生也不多於66人(分別是2x, 3x, 5x人),基本上申請IB已可以入讀了。過去兩屆IB的優秀成績是在沒有篩選學生的情況下考取的。

引用:Quote:原帖由+NgNgMa+於+15-04-25+發表好似

原帖由 JadenBB 於 15-04-26 發表
其實真道一直鼓勵自主學習,由學生自己來決定想行DSE或IB,去年的orientation day,校長已說明了這一點,所 ...

但當學校IB出品成績明顯比文憑試好,相信往後IB申請數字一定會超額,家長一定要明白呢點。

sbux 發表於 15-4-26 23:38
但當學校IB出品成績明顯比文憑試好,相信往後IB申請數字一定會超額,家長一定要明白呢點。

都未必,未必個個真道家長都一定會選IB,都要睇自己子女係咪真係有能力同埋興趣去讀IB,再建議子女去揀。始終,真道家長揀真道,並不是完全睇公開試成績,更重要係因為buy真道嘅獨特嘅教育理念。

‹ 上一主題|下一主題