用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人填九龍城網b1生咁填
go

有冇人填九龍城網b1生咁填 [複製鏈接]

將十三間英中填哂,十四先填何官?咁填會入b2嗎?
   0    0    0    0

回覆 chrischeung 的帖子

我的填法差唔多,先填所有英中+培正﹙無填他區,所以無十三間﹚,再填BAND 2學校,最後填BAND 3。
其實只交了初稿給班主任過目,未知班主任會怎樣改動?所以還未確實會否咁填。

回覆 kncl 的帖子

老師叫放陳歲褀早些,我吾想,明明夠位

你囝囝係BAND 1生,我都覺得唔使咁早放陳瑞祺,這間只被評為BAND 2。
咁學校建議你放到第幾志願?

我仔係咁填, 第十四間先填B2, 老師無反對

回覆 kncl 的帖子

我放十三,老師叫放前些,又冇話几前。

引用:回覆+kncl+的帖子 我放十三,老師叫放前些

原帖由 chrischeung 於 15-04-23 發表
回覆 kncl 的帖子

我放十三,老師叫放前些,又冇話几前。
問老師放b2咁前有乜好處?

回覆 khmama 的帖子

:-D

回覆:有冇人填九龍城網b1生咁填

其實,我都盡量放曬B1係頭,通常頭五位最重要。我放完本區B1位先放陳中。所以都排第十左右。始終都是B2英中,到時可以有底線防守再叩自己心儀B1。 不過這個星期六先見老師,不知道到時會否要我改一改,將陳中放回第四或者第五作保險線。

今日阿囡學校家長日,老師派回選校初稿,佢話我咁填無問題,頭十志願都無修改,唯獨有三間BAND2-3的學校叫我唔好填。

lucial    發表於 15-4-24 14:29

kncl 發表於 15-4-24 12:15

今日阿囡學校家長日,老師派回選校初稿,佢話我咁填無問題,頭十志願都無修改, ...
呢D老師就啱啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+chrischeung+的帖子 今日阿囡學校家

原帖由 kncl 於 15-04-24 發表

今日阿囡學校家長日,老師派回選校初稿,佢話我咁填無問題,頭十志願都無修改, ...
請問邊幾間唔好填? 我好辛苦砌左三十間。我怕後面二十間楝錯。我姑奶當年無排晒三十間,最後派左去無楝到的高雷。於是博命叩門。我唔想重蹈覆轍。

回覆 MimiCactus 的帖子

填三十間,派到三十間時, b3c派到邊間有何分別。我選擇吾填,食吾落。

Yanamami  Exactly  發表於 15-4-24 18:02

回覆:chrischeung 的帖子

其實我驚入到聖匠這類學校。所以盡排三十間。有時運氣就係緊,差起上黎真係好差。我只係驚好似我姑奶緊,派去無填過的高雷。

MimiCactus 發表於 15-4-24 17:46
其實我驚入到聖匠這類學校。所以盡排三十間。有時運氣就係緊,差起上黎真係好差。我只係驚好似我姑奶緊,派 ...
只有B2學生當B1填表或者B3生先會有你姑奶個結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 MimiCactus 的帖子

聖匠,蔡公普,聖三一....有何分別。派到咁想死,仲好想去投訴資料出錯。到時要學亞叔系條橋都大叫申冤,天理不容,還我清白。

chrischeung 發表於 15-4-23 12:49
將十三間英中填哂,十四先填何官?咁填會入b2嗎?
我上年都係咁填. 老師都無乜意見.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:有冇人填九龍城網b1生咁填

第七開始填b2, ,因為我有信心唔係派第一就第二,因為我心頭唔高,兩間都係次熱門學校,而我小朋友亦肯定係b1 學生

‹ 上一主題|下一主題