用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 CrabPincers 的帖子

真光...我都覺係好學校..但點解我又吾放佢係乙一乙二..?.灣仔區可能真係太多選擇啦...,而且佢咁多位..所以排後些.結果未係每年都有學生把佢作為保險線又卻失左手...但係如果B1,B2同B3..係平分既..係強區分分鐘多左好多跌BAND人...吾多信..例如以上個例子,灣仔多左100人會變B2.但學校只有少數呢D估錯既人..而吾係跟住名次落去既人....十幾人...(平均返每間小學)??

mcl203 發表於 15-4-23 17:21
之前都有同goodenough兄吹過水

話2間軒小為何咁多人入QC...而联繫位又無咁多...自行又不可能俾咁多軒小生
年年兩間軒小都差唔多攞晒皇仁d大抽獎位 ... 仲邊有其他 band 1 男生敢選皇仁!  我諗SKH TSK應該係佢哋首選。

今年灣仔升中人數同舊年差唔多 (只少61個),睇嚟情况應該都一樣。估計每間軒小大約攞30個皇仁位啦。

回覆 hkpapa852 的帖子

老師又曾經話過,可能PRE S1後.每個小6生都會調整.咁個位同學係某科弱左,再調整低左..計埋D分..結果低左好多跌BAND.但考得後過佢既同學,因為咁亦可能無事.所以要主科好穩陣先吾怕跌BAND..吾知係未咁呢??

Amaz 發表於 15-4-24 10:16
年年兩間軒小都差唔多攞晒皇仁d大抽獎位 ... 仲邊有其他 band 1 男生敢選皇仁!  我諗SKH TSK應該係佢哋首選 ...
QC Wanchai得16個联繫位...2間軒小有約57人入QC
理論上為何軒小抽獎咁大机會入QC??....人人机會應係均等
一係QC用左3X位收軒小生....又有無可能呢??....令乙2变回机會均等
解釋可能係...軒小生有抽獎運....或....去抽獎既人未如想像中咁多~~~

ydoris 發表於 15-4-24 10:17

老師又曾經話過,可能PRE S1後.每個小6生都會調整.咁個位同學係某科弱左,再調整低左 ...
Pre-S1後會調整影響Banding? 你個老師其實想講乜呀?

Pre-S1係升中放榜後去考 (今年好似係7月15日), Pre-S1既成績只會影響該學生所就讀既小學日後畢業生既Banding分佈 (位都派埋, 點影響自己Banding?)

學校名次如果沒有分科比重去排名, 的確係會有你講既機會. 畢竟主科佔比重高 (999632)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-4-24 10:25
QC Wanchai得16個联繫位...2間軒小有約57人入QC
理論上為何軒小抽獎咁大机會入QC??....人人机會應係均等
一 ...
我估:

1. 雖然大家估計QC自己收生多數每校只生1,2個, 但部份學校, 可能會收多D. 可能兩間軒小每校會收到3-6個, 甚至5-8個
2. 如 mcl203 所講, 灣仔區實際去抽QC既B1男生, 可能主要來自兩間軒小, 比例高抽中機會自然高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ydoris 發表於 15-4-24 10:17

老師又曾經話過,可能PRE S1後.每個小6生都會調整.咁個位同學係某科弱左,再調整低左 ...
Pre-S1 係幫黎緊既師弟妹打仗喎....去爭多d B1位....都已唔關果年升中既事~~~

考得後又派得好既....可能...1.只計主科去計...唔係用x9x6x3x2去計 2. 隨机號碼靚仔d...3. 選校排位

hkpapa852 發表於 15-4-24 10:29
我估:

1. 雖然大家估計QC自己收生多數每校只生1,2個, 但部份學校, 可能會收多D. 可能兩間軒小每校會收到3- ...
第1點我認為不太可能,因為皇仁必定想收最頂尖學生。冇理由要優惠兩間軒小。

我同意第2點,因絕大部份軒小B1男生都會選皇仁做第一志願 (想試吓抽聯繫位)。男仔入軒小目的都係鋪路入皇仁姐,如果肯定B1 (非邊沿人) 又點會唔報!

回覆 Amaz 的帖子

我都認同第2點..軒小生..有些B1C...都會去博QC..反觀同區小學,自行只有頭幾位去報.到抽獎時,只會多些人去博.應該不會所有B1男仔乙一都QC...我俾盡2/3既男生...咁好平均咁,多人抽未多人中啦..
另外,不知而家所有小學都係咁9996XX...咁去計名次.我地學校係.吾明白佢既準確程度去到邊.但師兄師姐百幾二百人去考PRE-S1..仲要計2次..出來既會調低師弟妹既BANDING..咁係未考得好差先會係???真係好吾明老師呢堆說話,但又好介意咁放左係心度...

ydoris 發表於 15-4-24 11:09
回覆 Amaz 的帖子

我都認同第2點..軒小生..有些B1C...都會去博QC..反觀同區小學,自行只有頭幾位去報.到抽 ...
其實按比重999632去計也只是一個龐統既講法, 實際其實每科要先以標準分去計完再乘以比重.... 好複雜

有興趣可參考呢個舊帖: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

ydoris  因為太複雜啦.研究六合彩好些,中   發表於 15-4-24 11:16

ydoris 發表於 15-4-24 11:09
回覆 Amaz 的帖子

我都認同第2點..軒小生..有些B1C...都會去博QC..反觀同區小學,自行只有頭幾位去報.到抽 ...
又有可能....係強區弱校...其他小學部份B1生去抽QC...佢地根本係區內B2生....當然ByeBye
軒小應係區內強校 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

老師會叫那些學生,會選其他B1學校做乙一博一博.乙二就係維官OR波仔...對嗎?

ydoris 發表於 15-4-24 11:35

老師會叫那些學生,會選其他B1學校做乙一博一博.乙二就係維官OR波仔...對嗎? ...
我估計:

老師通常都係叫佢地, 男既TSK, 或者扒冷乙一選WY, KC, RC,  St Jo其中之一後再乙二放TSK, 最遲乙三放波仔/維官

夠分嗎??乙一加埋好少位..不過有部入自行已收啦...

ydoris 發表於 15-4-24 11:35

老師會叫那些學生,會選其他B1學校做乙一博一博.乙二就係維官OR波仔...對嗎? ...

問題係.....學校係無意俾錯Banding....定係....無能力去估準個Banding
現實係....有幾多小學(例如 強區弱校)...佢地會話俾家長知....佢地估自己係少於平均1/3 B1生
唔使做生意咩...原本分俾佢地塊pizza俾其他人咬左幾淡

唔知既仲以為係區內B1生....去抽QC....當然Byebye
唔敢搏既真B1生...又避走去抽SKHTSK...咪益晒軒小生~~~

ydoris 發表於 15-4-24 11:52

夠分嗎??乙一加埋好少位..不過有部入自行已收啦...
除咗有直屬中學既小學同兩間軒小, 只有St James一級有100人以上, 所以其它學校既B1男生加埋, 都唔知有冇70人.

如果無乜女仔入TSK, 一間TSK都夠分.

hkpapa852 發表於 15-4-24 12:00
除咗有直屬中學既小學同兩間軒小, 只有St James一級有100人以上, 所以其它學校既B1男生加埋, 都唔知有冇70 ...
仲要係當中唔知仲有冇學生轉區去抽其它學校..... 如轉去東區, 九龍城, 沙田..... 呢條數又係無得計

mcl203 發表於 15-4-24 11:57
問題係.....學校係無意俾錯Banding....定係....無能力去估準個Banding
現實係....有幾多小學(例如 強區弱 ...
見住咁多軒小B1男生放皇仁做乙一,唔敢搏皇仁係正常嘅。

所以我話起灣仔區,讀邊間小學已經好大程度決定讀乜中學。男仔如是,女仔更甚。因太多直屬/聯繫位。

Amaz 發表於 15-4-24 12:11
見住咁多軒小B1男生放皇仁做乙一,唔敢搏皇仁係正常嘅。

所以我話起灣仔區,讀邊間小學已經好大程度決定讀 ...

現實可能正正如此~~~

無從得知....Wanchai係有幾大%B1生係來自 非直联小學....抽QC可能未係想像中激烈~~~

Wanchai區小學...一早自己去番自己條線既中學...全部交到功課~~~

回覆:mcl203 的帖子

‹ 上一主題|下一主題