用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

khmama 發表於 15-4-23 10:35
教育局咁樣亂講?聯繫位只可以放乙一
khmama, 我之前整咗個機會統計, 有興趣去睇下俾下意見
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3026513
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ernestchow 的帖子

明白..多謝提點.老師話,好奇怪架.有時會有一堆人,吾知點解,個年一齊選某一學校.所以變左有些人跌左去B2學校OR更差既B3學校...如果吾係估錯BAND既,咁去年就係咁樣?不過吾知所謂後..係未6,7位??定3,4位??叩門真係好慘...我見過啦....吾想發生係自己身上.....

ydoris 發表於 15-4-23 10:29
回覆 mcl203 的帖子

自小數學不太好..呢條數計C人....即係坑真放乙三..咁中首3機會就大好多..至於鄧可否係 ...
重申....估估下唔使信我...怕害到其他家長做錯決定

Wanchai升中人數1843...1/3 B1 = 615人
8間直小有強直中...SPCS...SPPCS...TLHK....SJ...RC...WYHK....MPS....SFCS
8間直小人數 125x7+100 = 975人 (保守d...每間應多過125人)
若估B1 係40%(再保守d)....=975 x 40% = 390人

其他小學B1有 615-390=225人
只計 灣仔已提供203個B1位 + 他區B1位15個= 218個B1位
呢215個位又係 女+男女中學B1位佔較大比例
照數字...B1女仔入唔到B1中學極細~~~

王家爸爸  港島所有區都係女仔著數啲   發表於 15-4-23 16:46
ydoris  數字...有點怕.....百份率..救命   發表於 15-4-23 12:10

hkpapa852 發表於 15-4-23 11:47
我之前整咗個機會統計, 有興趣去睇下俾下意見
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
之前已睇過下...Thx

想掟d估估下實質數字引證下咁姐

ydoris 發表於 15-4-23 12:00
回覆 ernestchow 的帖子

明白..多謝提點.老師話,好奇怪架.有時會有一堆人,吾知點解,個年一齊選某一學校.所 ...
灣仔d直小(內評B3生)女仔多揀何東....內評B3生 都入到B2何東
理論上....區內B1生....你條保險線好穩陣....其實....真光都算第一條保險線~~~

ernestchow 發表於 15-4-23 11:47
係計機會率,去年就係有b1女生放真光好後,抽到b3到最後又無特異同能下好彩叩到何東,如太博你要有心理準備下 ...

我估...灣仔B1女生派去B3....係錯Band....B1位應夠派比B1女生...B1唔得都入到B2

ps....估估下....真係要睇下边間學校提供既B1級別~~~

王家爸爸  我都覺得應該係估錯Band   發表於 15-4-23 16:47

明白,大囡B2,入左何東...佢同學估錯BAND..入左嶺南再叩何東...SO..我細囡就真光保險線,跟住報定旅行團..係未呢??

引用:回覆+mcl203+的帖子 明白,大囡B2,入左何東

原帖由 ydoris 於 15-04-23 發表

明白,大囡B2,入左何東...佢同學估錯BAND..入左嶺南再叩何東...SO..我細囡就真光保險線 ...
番簡d,自行決定,真係怕錯料害到人!

mcl203 發表於 15-4-23 12:04
重申....估估下唔使信我...怕害到其他家長做錯決定

Wanchai升中人數1843...1/3 B1 = 615人

用你D數字再調整下, RC小學應該無120人.

又係估估下:

MPS, SPCS, SPPCS, SFCS, 各125人, 合共: 125x4=500, B1估計: 500x40%=200
SJ, WYHK 各125人, 合共: 125x2=250, B1估計: 250x40%=100
RC 150人, B1估計: 150x40%=60, 估計男女比例9:1, B1男=54, B1女=6
兩間軒小各 130人, B1估計: 260x40%=104, 估計男女比例7:3, B1男=73, B1女=31
St James 100人, B1估計: 100x40%=40, 估計男女比例7:3, B1男=28, B1女=12
寶血70人, B1估計: 70x35%=25, 估計男女比例5:5, B1男=13, B1女=12
TLHK 90人, B1估計: 90x40%=36, 估計男女比例9:1, B1男=4, B1女=32
李賜豪  70人, B1估計: 70x30%=21, 估計男女比例5:5, B1男=12, B1女=11
玫小 60人, B1估計: 60x30%=18, 估計男女比例5:5, B1男=9, B1女=9

B1男生合共: 100+54+73+28+13+4+12+9=293
B1女生合共: 200+6+31+12+12+32+11+9=313

合共: 606, 仲有約9個(咁少?)B1生個由其它寶校嚟, 假設男女為4:5, 咁B1生分佈係: 男 (297), 女 (318)

可經直屬位/聯繫位直升既B1學生人數:
B1男: St Jo (50), WYHK (50), RC (54), 軒小 (16個QC, 假設4個金文泰)=174
B1女: MPS (50), SPCS (50), SPPCS (50), SFCS (50), TLHK (21), RC (6), 軒小 (10個BPS, 假設3個金文泰)=240

扣除直屬位/聯繫位直升既B1學生人數, 剩番既B1生可能係:
男: 297-174=123
女: 318-240=78
得番274個B1生爭224個位, 分佈如下:
男生: 123人爭136位 (66個男校位+70個男女校位)
女生: 78人爭158位 (88個女校位+70個男女校位)

所以女生一定夠位, 男生睇落都夠位, 當然仲要睇下有幾多考到直資同自行已成功.

不過, 以上純屬估計, 只供參考.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-4-23+12:04+重申..

原帖由 hkpapa852 於 15-04-23 發表

又係估估下
高小今年有 15x 個呢!

王家爸爸  高小都係男多女少  發表於 15-4-23 16:52
hkpapa852  咁都係多咗4個B1生啫!  發表於 15-4-23 14:22

pauline_c 發表於 15-4-23 14:19
高小今年有 15x 個呢!
假設B1生%不变....人數計到準確只會令其他小學B1生更少....數字更恐怖
假設B1生%高估左....用較少數字去計....出黎數字會更近 無法知道既實數~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852 發表於 15-4-23 13:58

又係估估下
我估軒小同St James既B1生,男女比例都大約係7:3,男多女少。

又係估估下
灣仔舊年直資同自行成功率係40%,但係男女比例唔知道。

王家爸爸 發表於 15-4-23 16:44
我估軒小同St James既B1生,男女比例都大約係7:3,男多女少。
其實軒小男女比例係大過7:3, 接近8:2, 有時仲大過8:2

王家爸爸  所以男仔唔可以太進取  發表於 15-4-23 17:02

又係估估下

見到少少問題:
1. TLHK 上年P6 86人...我用100人都係多左
2. MPS 不在上列...我估你用 TLHK 125人就係MPS
3. RC 出現2次
4. RC P6得幾個女仔
5. RC/SJ 小學升中人數計入Wanchai....B1位應扣係中西區??
6. SPCS 同一道理....升中B1人數照計....但又唔使扣Wanchai d抽獎位...佢係直資唔參加派位

補充....非直小小學部份B1仔會流向直資...如SPB/HKUGA....唔會係同區升中....唔會用到Wanchai B1位

都係...直覺...Wanchai夠位俾B1生....尤其女仔~~~

之前都有同goodenough兄吹過水

話2間軒小為何咁多人入QC...而联繫位又無咁多...自行又不可能俾咁多軒小生
原因就係....可能....只係可能....Wanchai 無直中既B1男生數目無想像中多
軒小B1男生會會大比數放乙1係QC...因係联繫
亦因為联繫...令其他小學B1男生唔太敢搏QC...以為位小...令軒小B1生中獎率大增

ps....都係估估下~~~

mcl203 發表於 15-4-23 17:02
見到少少問題:
1. TLHK 上年P6 86人...我用100人都係多左
2. MPS 不在上列...我估你用 TLHK 125人就係MPS
加番MPS同玫小去估計...

RC/SJ/SPCS既小六學生人數係一定計入灣仔區學生人數, 唔會變咗中西區, 因為小學係屬放灣仔區, 呢個係教育局統計既做法, 所以其實學生人數既統計數字係需要分析

hkpapa852 發表於 15-4-23 17:40
加番MPS同玫小去估計...

RC/SJ/SPCS既小六學生人數係一定計入灣仔區學生人數, 唔會變咗中西區, 因為小學係 ...
我唔清楚.....我指既係 B1學額.....RC/SJ 中學係中西區

又另...SPCS 學生有權去抽獎....但SPCS學額係非派位
所以....我都唔清楚 SPCS B1生要計埋....但學額又唔使扣....佢地原校升中

有錯請指正 ~~~

mcl203 發表於 15-4-23 17:53
我唔清楚.....我指既係 B1學額.....RC/SJ 中學係中西區

又另...SPCS 學生有權去抽獎....但SPCS學額係非派 ...
該區學生人數, 係該區所有官津, 直資同私立小學加埋晒.至於係咪呢個人數既1/3係B1, 定係只計內呈分既學生, 咁我就唔知啦.
我地一般話夠唔夠位, 都只係睇下官津中學既學額夠跖夠分.
過去分析係有部份件條冇考慮, 好似將軍澳一向俾人話佢升中差, 但其實學生總人數計埋4間一條龍直資, 當中其實又有大部份學生會直升. 如果扣番呢條數, 將軍澳區升中都未至於好差.
‹ 上一主題|下一主題