用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學
樓主: goodmorningsir
go

聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學 [複製鏈接]

引用:請教各位,如果讀美孚地小既話第日升中揀校

原帖由 Jessica.Ceci 於 15-05-26 發表
請教各位,如果讀美孚地小既話第日升中揀校要揀返深水埗區?本人住葵青,咁可吾可以揀番葵青區?

...
當然可以

回覆 Jessica.Ceci 的帖子

原則上升中校網係跟讀緊既小學, 但到六年級時, 學校會派一份表給你, 如果你要番屋企個校網, 可以申請轉網.過左期限唔提出, 之後就不可以轉.

引用:回覆+jojoplanet+的帖子 係呀,+第二階段咪

原帖由 小圓圓 於 15-05-22 發表
回覆 jojoplanet 的帖子

係呀, 第二階段咪就係先處理哂band1生, 再處理band2, 最後band3.
下!點解同我理解有點出入。乜唔係一間學校既band 1生去share 佢上界師兄姐攞到既band 1位到唔夠位既band 1生先會跌去band 2學校?

說清楚一點, 孩子讀緊學校的banding是一個"估計", 數據來自以往師兄姊的成績.但這個"估計"都幾準吓, 六年級時, 有d學校會知會你孩子是什麼banding,有d仲會講埋係band 幾A, B定C.

舉例某間有實力的小學全級120人, 據過往師兄姐成績數據, 其中60名學生是band1, 餘下60名是band2及3, 換言之, 全級考頭60名的學生是band1, 其中平均分3份, 全級考1-20名是1A, 考21-40名是1B, 考41-60名是1C. 第61名起是2A.......

回覆:聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學

你放學去睇下學生先!我常係地鐵見過地利亞學生⋯⋯

小圓圓 發表於 15-6-1 14:38

說清楚一點, 孩子讀緊學校的banding是一個"估計", 數據來自以往師兄姊的成績.但這 ...
咁鬼煩既..你決定轉唔轉去地利亞?

地利亞我不是很清楚!

聖瑪加利英文小學的印像一般, 好商業化, 7/8年前我跟幾位家長去考, 有位做醫生既家長既小朋友考到, 留左位, 另外仲有1位家長小朋友都考到,另一位是WAITING;而我兒亦是WAITING LIST之內, 因為知道有幾位家長打去唔註冊, 醫生太太最後選又九龍塘私小, 我嘗試打去一問情況, 有沒有機會WAIT到果位, 先有一位文職人接電話, 她說沒有家長放棄學位.

心想,更好學校都有人放棄, 我就要求主任接聽, 主任轉接, 同樣地說無任何家長唔來註冊(態度不耐煩), 我說朋友昨天打來, 已取消不註冊, 主任說:邊位家長? 叫MUG野名?
我心想無謂講出來啦! 証明係你吹牛, 都SIZE我時間, 我說:算了, 有沒有家長放棄? 你自己知!

其實做到主任級既人, 講野真係要用吓個腦.

如果解釋為我地要再選一些後備生, 請家長等通知, 禁講, 情況係合理好多, 無謂講到係無家長放棄學校既慌話.   

其實這間學校英文語景會不錯, 不過學術水平, 好一般, 因最後認識一些就讀此學的家長, 中學就唔好讀, 學術更差.

而且校長和辦學人士是幾名自稱天主教徒, 用天主教名義辦學, 實學校不是天主教區和神父修女所管轄.  
‹ 上一主題|下一主題