用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學
樓主: goodmorningsir
go

聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學 [複製鏈接]

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我問過地利職員,佢

原帖由 小圓圓 於 15-05-18 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

我問過地利職員,佢話要考呈分試和參加升中派位
即係同普通津校一樣?

引用:只講所見,上星期六帶小朋友去聖瑪加利2+nd

原帖由 巴士 於 15-05-19 發表
只講所見,上星期六帶小朋友去聖瑪加利2 nd in,在出地鐵沿途都有這校的學生,我見到有一個女學生(她不是 ...
多謝你分享,因為小朋友讀緊地利亞幼稚園,而且住美孚,好大機會都會揀地利亞小學

回覆:聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學

地利亞小學乖叻果d會轉走,唔升上中學!

回覆:penp0319 的帖子

penp0319請問係咪小朋友讀緊美孚地利亞?知唔知本地生同其他族裔嘅比例係大概幾多?

回覆 goodmorningsir 的帖子

冇辦法!大家接觸南亞人嘅途徑主要係喺條街上。嗰D大部份會喺咩人!?包括我自己,都因為數次南亞小孩喺公共交通帶俾我不愉快嘅經驗,另我對佢地多少有D負面印象。唯有時刻提醒自己,邊個種族都有好人同壞人。

ok3 發表於 15-5-20 09:47

冇辦法!大家接觸南亞人嘅途徑主要係喺條街上。嗰D大部份會喺咩人!?包括我 ...
其實我小朋友以前間幼稚園都大~20%南亞人仕, 除咗佢地陣體味/香水我唔係咁like, 我又唔覺佢地有咩問題 (咁佢地既小朋友普遍係活躍D就真既), 而且遠比某D新香港人斯文得多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+goodmorningsir+的帖子 冇辦法!大家

原帖由 ok3 於 15-05-20 發表

冇辦法!大家接觸南亞人嘅途徑主要係喺條街上。嗰D大部份會喺咩人!?包括我 ...
每個國藉既小朋友都會有好同壞

回覆 kkestherbb 的帖子

青衣個間華人比例係10-20% 而美孚個間就10-15%, 少數菲, 韓等,換言之, 華人係每班中係"少數民族"以上資料係我打去兩校問的, 想了解多d,不妨打去問吓,不過我都係問接線職員, 無搵到校長問

小圓圓 發表於 15-5-20 12:33
回覆 kkestherbb 的帖子

青衣個間華人比例係10-20% 而美孚個間就10-15%, 少數菲, 韓等,換言之, 華人係每班 ...
其實地利亞學校既辦學團體好有心協助非華裔學生, 不過又係俾教育局刁難:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101005/00176_097.html
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

對你所有同感, 很多港孩連基本打招呼也不會, 見到大人眼尾都唔睇吓,當你無到.
我打電話去兩間地利亞問過,係要考呈分試, 參加派位, 教的是香港課程, 只是英文教深一年,中文分幾組按程度上課,有普通話科, 但無普教中.至於學法文方面, 我就不太清楚. 總括來說, 即係同普通津校一樣.

但要留意兩間學費不一樣, 而且要考慮校網問題, 一間葵青網, 一間深水埗,呢個都係我考慮因素之一,因為關乎將來派到那些學校.(如果孩子未能在第一階段自行分配中考到理想中學的話)

小圓圓 發表於 15-5-20 12:44

對你所有同感, 很多港孩連基本打招呼也不會, 見到大人眼尾都唔睇吓,當你無到. ...

仲要留意一樣
葵青個間係直資, 註冊咗無得再抽小學.
美孚個間係私校

小圓圓 發表於 15-5-20 12:44

對你所有同感, 很多港孩連基本打招呼也不會, 見到大人眼尾都唔睇吓,當你無到. ...
多謝你意見^^

hkpapa852 發表於 15-5-20 12:48
仲要留意一樣
葵青個間係直資, 有一條龍中學, 註冊咗無得再抽小學.
美孚個間係私校
其實讀私校,升中派位係咪一般都唔太好?

goodmorningsir 發表於 15-5-20 14:04
其實讀私校,升中派位係咪一般都唔太好?
私校都有分"級數", 通常以畢業生入到一線中學比例計.

一線既私校, 最高可以有8X%學生入到一線中學, 年年小一都有幾千人去考.
但地利亞一定唔屬於呢類

回覆:hkpapa852 的帖子

如果你不肯定資料屬實。為何要這樣説?奇怪你的用意何在。

回覆:sbux 的帖子

你心邪啫。haha.小朋友玩係咁架啦。

引用:如果你不肯定資料屬實。為何要這樣説?奇怪

原帖由 polly.pocket 於 15-05-20 發表
如果你不肯定資料屬實。為何要這樣説?奇怪你的用意何在。
你指我開呢個po?

引用:Quote:goodmorningsir+發表於+15-5-20+14:0

原帖由 hkpapa852 於 15-05-20 發表
私校都有分"級數", 通常以畢業生入到一線中學比例計.

一線既私校, 最高可以有8X%學生入到一線中學, 年年小 ...
想問下中學派位係根據學生呈分試嗎? 因為自己真係唔太清楚,想請教下~

回覆:hkpapa852 的帖子

香港人都大把人有臭味。反而我覺得南亞人香水味好勁喔。

回覆:goodmorningsir 的帖子

no.是指説沒呈分那位啊。因為覺得好奇怪他言之鑿鑿。

‹ 上一主題|下一主題