用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區b1男咁填ok嗎?
go

東區b1男咁填ok嗎?

老師話仔係b1,除中文B(8x), 其他都係A.

自行1民生,自行2婦女會,
仔好中意民生。2間之前都有得in.

甲填民生,婦女會,聖馬可;

乙頭三同甲一樣,第四筲官,跟住金文泰,衛理,劉永生,顯理…之後已經唔知點填

王家爸爸  呢個排法一定入到民生。   發表於 15-4-20 10:26

我覺得如果鍾意民生,呢個排位尚ok,只係乙二放中婦可能就可以再諗諗,不過因民生應該無張祝珊同中婦咁hit,而女生仲會揀BPS.  所以乙一中民生既機會都大,除非你既隨機號碼好後。

引用:+本帖最後由+aleung922+於+15-4-19+15:09+

原帖由 aleung922 於 15-04-19 發表

我覺得如果鍾意民生,呢個排位尚ok,只係乙二放中婦可能就 ...
我都覺得婦女會擺第二好怪

王家爸爸  Agree  發表於 15-4-20 10:27
germainehui  婦女會咁HIT, 擺第二浪費了一個   發表於 15-4-19 16:27

諗諗放筲官or St marks?

引用:諗諗放筲官or+St+marks?

諗諗放筲官or St marks?
咁唔再放婦女會?

你如果唔甘心,乙二可以照放中婦,但老師有講乙二放中婦可能係浪費,其實冇辦法,都要取捨,冇得貪心,呢個遊戲係玩心理戰,冇計!

引用:老師話仔係b1,除中文B(8x),+其他都係A. 自

原帖由 patpat234 於 15-04-19 發表

B1男仔在東區,選咗7-8間,好難再加落去。我當年一樣!

王家爸爸  灣仔區都一樣  發表於 15-4-20 10:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

patpat234 發表於 15-4-19 14:34

講真派到7之後, 相信你都好難接受, 東區B1位多, 唔洗擔心, 正路5強止步, 後面個D 就B2 / B3 填落去算

引用:Quote:patpat234+發表於+15-4-19+14:34+老

原帖由 chocolatebean 於 15-04-19 發表
講真派到7之後, 相信你都好難接受, 東區B1位多, 唔洗擔心, 正路5強止步, 後面個D 就B2 / B3 填落去算

...
仔有幸去到呢個位置,當然唔想去返同b2,b3 同學一齊學習。佢嘅成績都係p5先上到b1位置

回覆 patpat234 的帖子

p5上到位咪啱啱好咯,總之band1就得啦!但你之前唔係報咗中基?放棄直資博抽獎?不過總之叻仔啦,加油!

引用:回覆+patpat234+的帖子 p5上到位咪啱啱好

p5上到位咪啱啱好咯,總之band1就得啦!但你之前唔係報咗中基?放棄直資博抽獎?不 ...
中基唔好提,連2nd in都無,反而排佢後邊幾個同學入左。可能佢本家課冊寫得太混亂,字又肉酸。不過唔緊要,中基主要係攞個interview經驗。

唔收係佢損失,向前看,你囝囝已好叻!

引用:回覆+patpat234+的帖子 唔收係佢損失,向

唔收係佢損失,向前看,你囝囝已好叻!
thx

回覆:patpat234 的帖子

我係你的話,最簡單唔要中婦,其餘全部順序向上。勿把子女前途鬥氣,做無可能的事。

aleung922    發表於 15-4-20 09:21

引用:我係你的話,最簡單唔要中婦,其餘全部順序

原帖由 BBKDWLAM 於 15-04-20 發表
我係你的話,最簡單唔要中婦,其餘全部順序向上。勿把子女前途鬥氣,做無可能的事。

...
其實都諗過。亦諗過婦女同民生掉轉,但又怕咁好彩咁樣入左阿仔唔高興。
好矛盾!

我都有諗過不如博盡D, 掉轉乙一同二, 但你話你囝囝鍾意民生, 咁又無謂啦, 而且讀中婦, 你囝囝可能都會讀得辛苦.

回覆:patpat234 的帖子

王家爸爸,係咪架,唔好氹我仔喎

王家爸爸    發表於 15-4-20 11:47
aleung922  book定枱慶祝啦!  發表於 15-4-20 11:40

patpat234 發表於 15-4-20 11:32
王家爸爸,係咪架,唔好氹我仔喎
大部分Band 1乙一,女仔放BPS、張祝珊、筲箕灣官立、婦女會,男仔放張祝珊、筲箕灣官立、婦女會,比較少人會放港島民生喺乙一。所以如果鍾意港島民生,乙一放港島民生都幾好。 最重要係小朋友鍾意。

aleung922  Agree  發表於 15-4-20 12:02

引用:Quote:patpat234+發表於+15-4-20+11:32+王

原帖由 王家爸爸 於 15-04-20 發表
大部分Band 1乙一,女仔放BPS、張祝珊、筲箕灣官立、婦女會,男仔放張祝珊、筲箕灣官立、婦女會,比較少人 ...
咁…um…希望真係可以慶祝啦!
thx