用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘 1B 女,應如何選校
go

觀塘 1B 女,應如何選校

醒目開學勳章

乙一放聖傑靈 乙二放他區 乙三梁式芝
這樣可以嗎?之後又應怎填較為適合?
又昨天家長會後到而家,我諗到頭爆,可否給我一些意見!

elbar  觀官都不錯,其他看訊息   發表於 15-4-19 09:15

同我上年填法差唔多
我由第四至十二全是他區的 band1 中學
老師睇完都話好少人咁填
我同老師解釋講若第四至十二是 band2 學校
而又中左
我也不會接受另覓其他
所以我情願搏下執死雞

結果係中第一個間

醒目開學勳章

引用:同我上年填法差唔多我由第四至十二全是他區

原帖由 roadbike 於 15-04-19 發表
同我上年填法差唔多
我由第四至十二全是他區的 band1 中學
老師睇完都話好少人咁填
請問你入了那間?

我都想知,如l放聖傑靈,2一5應放咩,請教,会吾会2放st Paul.还是放梁式芝

1) st Paul. 2) St Cat 3) LSC
心情開朗

LIUALICE 發表於 15-4-19 18:28
我都想知,如l放聖傑靈,2一5應放咩,請教,会吾会2放st Paul.还是放梁式芝
...
乙1 SP/SC either one

乙2 他區 : 華英 / HTC / ST ROSE / 協和 ....(總之他區你又最LIKE既B1, 女校更大機, 因去到乙2已有一批女仔乙1中SP/SC 離場, 冇人同你爭, 如果你夠擔, 又唔怕遠少少, 乙1都已可揀他區幾個位的女校)

乙3 慢慢填 梁 都仲未遲

trumpetabc 發表於 15-4-19 19:14
乙2 SC 仲有位嗎? 會唔會好博?

乙2如果不想他区,應填边間,点解好多人都不会放LSC在第二,一定放後,我真係諗爆頭,係咪一至五放唒B1,都得,会否太進取。有冇人可以share佢上年点放嗰三十間

LIUALICE 發表於 15-4-19 21:03
乙2如果不想他区,應填边間,点解好多人都不会放LSC在第二,一定放後,我真係諗爆頭,係咪一至五放唒B1,都 ...
我都想知

LIUALICE 發表於 15-4-19 21:03
乙2如果不想他区,應填边間,点解好多人都不会放LSC在第二,一定放後,我真係諗爆頭,係咪一至五放唒B1,都 ...
個人喜好

According to past records,

St Paul or St Cat. as 2nd choice = no chance
LSC as 3rd choice = no chance (the principle said that their girls are from 1st and 2nd choices)

回覆 bonnie1213 的帖子

ST Paul

trumpetabc 發表於 15-4-19 19:14

我都係咁排,但老師話入唔到第一,其他2間都唔使諗,一定入唔到

trumpetabc   no choice  發表於 15-4-21 11:06

乙二乙三放他區的上智、聖母玫瑰、德愛等似乎仲實際。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手