用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青女 - BAND 2A 可以點選擇
go

葵青女 - BAND 2A 可以點選擇 [複製鏈接]

一直都知個女係BAND 1C/2A 邊緣人, 但今日老師話阿女都係偏向BAND 2A , 本來心儀 1 .蕭明 2.保祿
而家可以點行呢?
請大家幫幫忙

elbar  或考慮 李賢堯   發表於 15-4-17 18:59
   0    0    0    0

如果係邊緣: 乙1 PP 2 荔天 3 迦密

早幾年, BAND2A生大抽獎捒伍校第1志願, 入了.
聽講, 近一兩年, 保6在大抽獎時收了些少區內的BAND2A生.
除了荔天. 加密, 會否考慮唐乃勤??  因又聽講荔天近年痳痳, 而唐乃勤收了些油天BAND2A生, 此批生質素都OK,  始終唐校多班. 不過, 就要諗此校中四後, 是否可直上莊啟程??  你可上中學交流問吓.

黃巴士 發表於 15-4-17 18:02
早幾年, BAND2A生大抽獎捒伍校第1志願, 入了.
聽講, 近一兩年, 保6在大抽獎時收了些少區內的BAN ...
唐乃勤得4-5個位, 唔好博.

今日老師教我地填表超保守. B1女第2唔可以填蕭明, 仲話一定冇位

chocolatebean 發表於 15-4-17 18:12
唐乃勤得4-5個位, 唔好博.

今日老師教我地填表超保守. B1女第2唔可以填蕭明, 仲話一定冇位

咁又係, 得4-5個位. 博唔過.
題外話:::  
記得當年, 蕭明第2都有人入到喎, 不過真係少之有少.  講真, 當年真係多數蕭明放第2是唔得的,  好慘, 班女生當時仲喊爆.  
我覺得如果接受蕭明, 女生不如放蕭明第一, 好過博區內的第一熱門的BAND1A校.  

黃巴士 發表於 15-4-17 18:36
咁又係, 得4-5個位. 博唔過.
題鯡話:::  
記得當年, 蕭明第2都有人入到喎, 不過真係少之有少.  講真, 當年 ...
大家讀得呢間小學, 個學生唔博, 家長都博. 個個都話冇奶油乙1唔揀. 就算好LIKE 安柱個D都唔敢博, 揀蕭明又唔甘心,
年年都係咁諗

除非B1中後 -- B1尾個D 就比較甘心揀蕭明, 兆民做乙1.

今年我冇呢個煩惱

黃巴士  慶幸當年無揀,自知招架不來!   發表於 15-4-17 18:56

引用:如果係邊緣:+乙1+PP+2+荔天+3+迦密

原帖由 chocolatebean 於 15-04-17 發表
如果係邊緣: 乙1 PP 2 荔天 3 迦密
這兩間都是麻麻地,特別是迦密,如伍若瑜近屋企,就伍若瑜啦,話哂有三班英文班,想博就陳兆民/全完是旦—間

引用:Quote:黃巴士+發表於+15-4-17+18:36+咁又係

原帖由 chocolatebean 於 15-04-17 發表
大家讀得呢間小學, 個學生唔博, 家長都博. 個個都話冇奶油乙1唔揀. 就算好LIKE 安柱個D都唔敢博, 揀蕭明又 ...
分享下我所知的個案,兩個都是仁紀生,—個以前在仁紀考二十左右,六年前入了陳兆民,哭了兩日,今年考緊DSE,成績唔差,頭個批。—個四五十名,入了林䕶,今年中五,選心儀既科選唔到,聴佢媽講成績好差,唸緊留唔留多年,我識好幾個仁立,仁紀,中間個批多數在林護都跑唔到中間位置

黃巴士  你講的,我知道了好幾年!所以當   發表於 15-4-19 18:01

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+15-04-17+

DGS, SPCC 都有人考第尾, 基本上每間學校都有. 又係個個問題, 大塘小魚/小塘大魚

回覆:葵青女 - BAND 2A 可以點選擇

alanwong238 發表於 15-4-18 09:23
呀仔學琴度有個仁立升林護既師姐,佢話佢讀緊果個年級全級第一位同學係仁立畢業生。

...
仁立/仁紀都有係全級考第1/第尾

所以好視乎大家 HIGHLIGHT D 咩囉!

dobbybabie 發表於 15-4-17 23:22
這兩間都是麻麻地,特別是迦密,如伍若瑜近屋企,就伍若瑜啦,話哂有三班英文班,想博就陳兆民/全完是旦— ...
請問伍若瑜是否有精英班及用英語授課 THx

回覆:葵青女 - BAND 2A 可以點選擇

邊緣人5好搏, 建議保綠第一, 之后b2, 因好彩如係b1, 保綠都有机會,萬一係b2, 都有機會入到心儀學校,  只作參考, 應同老師再了解。

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-4-17+23:22+這

原帖由 hochi媽咪 於 15-04-19 發表
請問伍若瑜是否有精英班及用英語授課 THx
伍其實band 2 頭學校嗎?

引用:邊緣人5好搏,+建議保綠第一,+之后b2,+因

原帖由 BennkiChu 於 15-04-19 發表
邊緣人5好搏, 建議保綠第一, 之后b2, 因好彩如係b1, 保綠都有机會,萬一係b2, 都有機會入到心儀學校,  ...
See

回覆 NurseSally 的帖子

網上查應該係, 而且呢2,3年有機會升呢。
‹ 上一主題|下一主題