用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙田官立小學
go

沙田官立小學 [複製鏈接]

其實點解沙官會咁多人報?官校出左名多公務員,大多用上一代方法教書

8    0    0    0

回覆:沙田官立小學

區內名校,以前讀過就想子女入返,以前讀唔到,都想安排仔女去讀

係唔係沙官小都係一所好學校?
我最怕每日十樣功課

回覆 kiwicheng 的帖子

我知道係區內名校,但唔知道點解佢系名校

因为派位好?

引用:+本帖最後由+bookwormsx2+於+15-3-30+22:20

原帖由 bookwormsx2 於 15-03-30 發表

回覆 kiwicheng 的帖子
我係沙田長大的,85年升小學,當時沙官小&沙官中是沙田一哥,去到中六丶中七(即97年左右)曾記&呂明才先追近,近年到我兒女升學留意番,先知道而家兩呂一培熱門過沙小,曾記又熱門過沙中,1985-2015,眨吓眼三十年,雖然我啲資料好outdated,但當時沙官啲學生好順品,著便服都要攝衫入褲,高中都冇乜人拍拖,衰啲講就seven seven day,會考要成24分先升到bio chem group,屆屆都出八A,每隔幾年又出九A。所以,對我這些老沙田友而言,問題不是「沙官有乜叻」,而是「沙官點解好似冇舊時咁叻嘅」。

話時話,事隔多年,最令我驚訝的是沙崇中,我初中時(91年)它只是band 3,高中時它才爬到band 2尾,而家竟然band 1,果然十年人事幾翻新,好嘢。(註:當年中學分5個band。

pljc    發表於 15-3-31 11:51
MASAYA  有歷史睇真好,我最愛   發表於 15-3-31 11:15

回覆:lauwingtai 的帖子

更驚訝是田家炳(我母校),八十年代係飛仔校,出名是博康丶乙明丶沙角的陀地搖籃,今時今日,竟然有人揀

引用:Quote:原帖由+bookwormsx2+於+15-03-30+發

原帖由 lauwingtai 於 15-03-31 發表
我係沙田長大的,85年升小學,當時沙官小&沙官中是沙田一哥,去到中六丶中七(即97年左右)曾記&呂明才先追 ...
係,睇住沙祟中慢慢升呢,依家好多人爭。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-3-31 06:36
係,睇住沙祟中慢慢升呢,依家好多人爭。
學校個管絃樂團好出名,個個星期六都練習,明益街坊!不過又真係幾好聽嘅~~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己讀咗7年官中,前後兩間都係新校 (我入讀時開咗4-5年),對嗰d老官校有種情意結,睇見d老師會讚名官學生,覺得老官校一定好好

婚後住入馬鞍山,都有留意沙官小,嗰時都仲好多人講
一路都想小朋友入讀官校,但到我親身接觸,再加埋重遇我心見中最好嘅老師.... 佢回流後教咗好多年官小,同佢溝通完,我覺得未必適合大仔,但整體而言,呢間學校唔錯:小班教學,好大嘅校舍,近屋企...
恐龍家

依前官小有上下午校, 要真係B1學生先可以入到官中(我指聯繫位)

但依家得返全日, 連B2生都可以入到官中(因為聯繫位), 所以點解官中越O黎越無咁勁, 而又咁多人想入官小. 就係依個原因.

在我所知, 官中一直係度想脫龍, 但成唔成事就真係唔知.

引用:Quote:原帖由+bookwormsx2+於+15-03-30+發

我係沙田長大的,85年升小學,當時沙官小&沙官中是沙田一哥,去到中六丶中七(即97年左右)曾記&呂明才先追 ...
絕對同意!真係要比個五你!
我住沙小附近,以前鄰居們入到沙小,仲要上午校,仲要讀A、B班都好鬼叻的,必入band 1中學(當時5個band)

係咪派位制度令學生實力分配平均左?
唔夠運去最中意個間,就要去最穩陣個間,
(冇得諗第二中意,第三中意個間…)
久而久之,穩陣個間都儲夠fit 馬有表現,
相對最初多人揀個間就失色左。

兩呂一培係沙田網,沙官係大圍綱!

回覆:samchan2179 的帖子

如果冇理解錯,果位JM係想講中學,咁兩呂,培基同沙小都係沙田網

samchan2179 發表於 15-3-31 14:03
兩呂一培係沙田網,沙官係大圍綱!
各位, 我想緊「當年」呀! 八十年代應該唔係咁分88&91的, 雖然當年太細個, 唔記得太清楚, 但我兩個兒時玩伴, 一個住博康派了陳元喜, 另一個住乙明派了去沙官小, 我自己就田家炳, 但當年校網係點, 真係要問我哋啲阿媽。

不過, 我記得大部份家長都追捧沙官多於呂明才的, 培基我直頭當時未聽過。

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-3-31+14:03+

各位, 我想緊「當年」呀! 八十年代應該唔係咁分88&91的, 雖然當年太細個, 唔記得太清楚, 但我兩個兒時玩伴, ...
培基九十年代先開校,八十年代未有。孫耀威沙官畢業,會考好像5條A

引用:係咪派位制度令學生實力分配平均左?唔夠運

原帖由 ren 於 15-03-31 發表
係咪派位制度令學生實力分配平均左?
唔夠運去最中意個間,就要去最穩陣個間,
(冇得諗第二中意,第三中意個 ...
都有呢個因素存在!

我覺得有联繫和派位几好有關。约有五成入沙官中,都不錯啦!

yanyan1398 發表於 15-3-31 23:58
我覺得有联繫和派位几好有關。约有五成入沙官中,都不錯啦!
睇清楚校網公佈資料啦, 得44.6%人入沙官中咋!

http://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=722&id=722&Itemid=54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

積奇百事 發表於 15-3-31 10:32
依前官小有上下午校, 要真係B1學生先可以入到官中(我指聯繫位)

但依家得返全日, 連B2生都可以入到官中(因 ...
唉, 你知唔知升中聯繫位運作架? B2生可以用聯繫位入到沙官中?

2014年沙官中留俾沙官小既聯繫位只有23個, 你認為真係仲有聯繫位可有以留到俾B2學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題