用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院 VS 聖保羅書院 - 邊間好?
樓主: Bubuchu
go

英華書院 VS 聖保羅書院 - 邊間好? [複製鏈接]

引用:根撿「香港專業教育出版社」去年出版的中學

原帖由 Grammacat 於 15-03-30 發表
根撿「香港專業教育出版社」去年出版的中學排名, 英華排名都較聖保羅高不少 ...
你不是說那個「最具競爭力50強」的排名表吧?早已經被EK 網友詬病數據來源無根據

Grammacat    發表於 15-3-30 18:12

有無人知英華的語境是怎樣呀?

另外, 樓主有無考慮过外校生入讀英華, 係少數的一群(名額少), 會唔會好難融入呢?

但SPC都有原校小學升中

引用:+http://www.bookofschool.com/school/cont

原帖由 hktraffic 於 15-03-30 發表
http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?entityid=6303&action=compare
wow , 呢個排名,伊中好低喎,連高主教都高過伊中………跟呢個排名,德望咁勁,隔離post「值得為德望放棄沙呂嗎」 的樓主就唔使煩啦。

回覆 Bubuchu 的帖子

SPC收80個校內生, 100個校外生, 相對YW只收50校外生, 怕有點難融入.

引用:有無人知英華的語境是怎樣呀?另外,+樓主有

原帖由 羊咩囝 於 15-03-30 發表
有無人知英華的語境是怎樣呀?

另外, 樓主有無考慮过外校生入讀英華, 係少數的一群(名額少), 會唔會好難融 ...
……(先旨聲明,我唔係話SPC英文 較優勝……)供參考:英華是中文考通識,聖保羅係英文考通識

英華啦

aleung922  英華 x2  發表於 15-3-30 18:19

英華是中文考通識,聖保羅係英文考通識 !!??
Which language is easier?  中文, right?

不一定. 作為英中, 用中文考通識是自認同學的英文較差, 沒有信心同學仔能運用英語作高階思維.

King's,荃官,元朗鄉局等名官中都係用中文教通識呢

elbar  QC,BPS,QES可能更勝一籌。   發表於 15-3-30 19:38
elbar  QC,BPS,QES可能更一籌。  發表於 15-3-30 19:32

[size=13.3333330154419px]可以從孩子的語文能力再想。若本身英文好過中文,SPC 優先,若相反,則YW 較好。

[size=13.3333330154419px]另外學費相差太大、返校交通時間及孩子意願也要考慮。

[size=13.3333330154419px]課外活動2間多的是

引用:回覆+Bubuchu+的帖子 不一定.+作為英中,+

原帖由 joyjoyparent 於 15-03-30 發表

不一定. 作為英中, 用中文考通識是自認同學的英文較差, 沒有信心同學仔能運用英語作 ...
策略考慮,不過我同意正是信心問題。中文考通識,好多家長贊成咖……

kaifu 發表於 15-3-30 18:09
King's,荃官,元朗鄉局等名官中都係用中文教通識呢
還有華英中學和沙田名校呂明才曾肇添等等都系中文教通識呢

回覆:英華書院 VS 聖保羅書院 - 邊間好

英文考通識而大家都是同百分率入u。咁入到u之後要面對全英既教學語言環境會點呢?咁會唔會是一個反方向考慮方式?

其實幾時要註冊?

回覆 kaifu 的帖子

這或許正顯示這些官校收到的學生能力參差, 畢竟香港多數小學是中文教學, B1學生也不代表英文能力足夠應付英文考通識.

回覆:Bubuchu 的帖子

回覆:gogoweb 的帖子

回覆:gogoweb 的帖子

更正 :

英華 : Local degree - 52%
           Non-local degree - 8%

SPC : 政府資助degree - 42%
           非資助degree - 4%

gogoweb 發表於 15-3-31 08:41
英華 : 政府資助degree - 52%
           非資助degree - 8%

資料錯誤

英華 : 本地degree - 52%
           非本地課程 - 8+5 = 13%
           本地非學位課程 - 30%

SPC :  本地degree - 46%
          政府資助degree - 42%
          非資助degree - 4%