用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可唔可以幫我分析下
樓主: happysmileha
go

可唔可以幫我分析下   [複製鏈接]

好邊,  如果係我就當b2a計, 5博, 大抽獎選1-2間band1尾中學博下, 其他全band2.

happysmileha 發表於 15-3-27 22:55
我就係唔明, 考完第二次呈分後,我以為會跌去band 1 尾, 但老師話係band 1中, 到今次第三次級名次高番, ...

睇番舊年派位有36個同學入到band 1 學校, 咁係咪代表今年都係? <===== 完完全全唔係。

1. 問下老師級成績排名係咪只計呈分果幾科, 同埋, 係咪都係按比例咁加(即中英數(X9), 常(X6), 視藝, (X3), 音樂(X2))。
2. 如果唔係, 問下老師同你講個banding係咪呈分排名個banding
3. 你小朋友真係好邊緣下, 自行時係咪博咗2間band 1尾? 定再博啲?
4. 如果自行進取, 大抽奬都係穩陣D好, 只選乙一係band 1尾, 乙二、三揀band 2頭, 甚至乙三揀一間都幾like但又唔係好熱門又多位既band 2會好D, 好過唔小心估錯band, 俾人派咗去band 3。

預備好叩門資料!

Band 2A,

王國會長

大媽爸爸 發表於 15-3-27 14:59
以你囝囝學校平均計,  1-35 BAND 1, 36-70 BAND 2, 71-104 BAND3
第1次呈分後:  級18, 應係BAND 1中
第2次 ...
每次呈分係獨立計, 唔係取三次平均, 樓主個case 趺落B2 都有可能.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

點獨立計..吾明?自行係呈一加呈二計個次第.抽獎吾係三個呈分加埋架咩?吾通係只計呈三??係就發達啦..阿囡呈三考到TOP10....請教下抽獎係點計?HANKS!!!

引用:回覆+瑩瑩老豆+的帖子 點獨立計..吾明?自

原帖由 ydoris 於 15-04-14 發表
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

點獨立計..吾明?自行係呈一加呈二計個次第.抽獎吾係三個呈分加埋架咩?吾通係只計呈 ...
三次以分數平均計,不是名次平均計

回覆 Haileyng 的帖子

OH~~~即係三次一齊計..明白..吾計名次吾打熨緊,因為名次=平均分...一樣姐....都應該係高興既..因為一次俾一之高...

王國會長

ydoris 發表於 15-4-14 08:36
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

點獨立計..吾明?自行係呈一加呈二計個次第.抽獎吾係三個呈分加埋架咩?吾通係只計呈 ...
其實教統局網有個video 介紹

ydoris  吾該..我都有隻CD~~~未睇過..   發表於 15-4-15 08:33

醒目開學勳章

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

最終老師confirm咗係band 1 尾, 但話揀學校有d危
佢咁樣講, 咁我排位應該點排?
乙1 填band 1尾, 乙2 和乙3 填band 2頭?
我屬元朗區, band 1 位唔多, 咁樣可以麻?

回覆 happysmileha 的帖子

都既然confirm band 1,咁大抽獎無分頭中尾,老師話危既意思係指都驚會跌落band2? or因為band1位少驚抽唔到band1學校?

happysmileha 發表於 15-4-15 21:35
最終老師confirm咗係band 1 尾, 但話揀學校有d危
佢咁樣講, 咁我排位應該點排?
乙1 填band 1尾, 乙2 和 ...

抽其他區, 屯門B1大把位剩。
自人意見, 不喜勿插!

aleung922 發表於 15-4-15 21:53

都既然confirm band 1,咁大抽獎無分頭中尾,老師話危既意思係指都驚會跌落band ...
我覺得小學老師話係band 1 尾,唔一定confirm band 1,因實際數字去到教育局都有機會變band 2.

仲有今年用新的ps1

學校都係估自己band 1 學生嘅數目,有d 危即係屬於有可能係band 2,學校無banding 嘅確實數目,所以有少少差異。你嘅case 就睇搏唔搏。如果band 1 位少過band 1 學生,我會乙一 band 1 尾, 乙二band 2 頭,安全至上。

我識一個小朋友, 佢前年就是同樣CASE. 邊緣位置, B1尾, B2頭, 亞媽搏, 最後派左去B3.  去扣門, 直至考PS1 果日, 先有間B2收左.  佢既PS1 是在B3 考的, 下午才收到消息, 佢亞女一放榜喊左幾日, 仲跑左10幾間中學, 你有心理準備.

醒目開學勳章

引用:回覆+happysmileha+的帖子 學校都係估自己

原帖由 SIYip 於 15-04-17 發表

學校都係估自己band 1 學生嘅數目,有d 危即係屬於有可能係band 2,學校無bandin ...
乙1 band 1尾, 乙2 band頭, 咁樣會穩陣?
如果教署真係評係band 2, 咁樣會唔會跌出5志願以外?

我以為乙1 已開始揀band 2頭先係穩陣。

唉。。。邊沿人, 真係頭痕

醒目開學勳章

引用:我識一個小朋友,+佢前年就是同樣CASE.+邊緣

原帖由 moniquechoy 於 15-04-18 發表
我識一個小朋友, 佢前年就是同樣CASE. 邊緣位置, B1尾, B2頭, 亞媽搏, 最後派左去B3.  去扣門, 直至考PS1  ...
佢策略係點?首3志願都係band1?

但作為家長,好難接受乙一已經放棄。。。。。

如果小朋友甘邊, 真係選b2好,  比你好彩入到b1, 都讀5上, 家長應心裡明白自己小朋友既能力, 免強去讀, 小朋友同家長都辛若。

其實好多b2頭既同學係有能力讀到b1尾學校,唔會追得好辛苦既,係b1尾學校未必讀唔上,不一定會包尾。
反而b2頭學校先至無外人想既讀得比b1學校易,好多b2頭學校為要保成績或想升banding 谷得仲金。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]
‹ 上一主題|下一主題