用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學的英文堂係NET 教?
樓主: samhongkong
go

請問有沒有小學的英文堂係NET 教?   [複製鏈接]

引用:NET教英文好?+我又諗唔到有邊個英文科既補

原帖由 hkpapa852 於 15-03-30 發表
NET教英文好? 我又諗唔到有邊個英文科既補習天王/天后係NET
因為補習天王個d不是教英文,而係教考試。NET教考DSE,我估反而不及本地老師咁熟悉個format和要求。

stepyau 發表於 15-3-31 08:48
因為補習天王個d不是教英文,而係教考試。NET教考DSE,我估反而不及本地老師咁熟悉個format和要求。

...
所以咪就係要睇下有咩要求?

如果只求改善 Communcation Skill, (Oral & Listening, writing其實未必有幫助), 搵NET"可能"會好D.

但面對現實, 要係香港教育制度下考好英文科, NET其實幫唔到你幾多

siden    發表於 15-3-31 22:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

如果視英文是最重要的話, 建議應考慮國際學校或以英文為主要語言的私小或直資。一般津小就算是英小, 語境方面一定不及國際學校的。

silvia_ng 發表於 15-3-30 15:16
其實我強調金髮藍眼,只知聽校長講,有啲家長真係會投訴點解net唔係外國人架

...
金髮藍眼可能係scandinavian或來自其他國家民族,本身mother language未必係講英文。

引用:Quote:silvia_ng+發表於+15-3-30+15:16+其

引用:Quote:silvia_ng+發表於+15-3-30+15:16+其

原帖由 Soundervolt 於 15-03-31 發表
金髮藍眼可能係scandinavian或來自其他國家民族,本身mother language未必係講英文。 ...
只可以話怪獸家長總有一個係附近啦

Soundervolt    發表於 15-3-31 18:19

引用:其實有個免費又可以keep到oral+english既方

原帖由 hkpapa852 於 15-03-28 發表
其實有個免費又可以keep到oral english既方法, 不過我諗無乜人會用.

只要揀入去以收"非華裔學生"為主既小 ...
完全同意!唔知d人一味追求美式口音、英式口音做乜我認為聽到講到寫到,即係同外國人順暢溝通到已經非常足夠了!

siden    發表於 15-3-31 22:07

英語國家嘅人就講純正英語?未必! 我有一個美國土生土長嘅鬼佬客講啲英文連佢自己啲鬼佬同事都成日笑佢辭不達意,經常用懶英文.....如果請到呢啲只係紅鬚綠眼嘅外國人嚟做NET就慘喇!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-28+發表

原帖由 longlokma 於 15-03-31 發表
完全同意!唔知d人一味追求美式口音、英式口音做乜我認為聽到講到寫到,即係同外國人順暢溝通到已經 ...
我自問說得一口流利英文,但在外資公司打工,要繼續上位,要sell internal d 鬼,又要湊得掂外面d客,當然第一一定係講工作能力,但present得好不好也十分重要,我呢度指的present不是一般工作上的present,而是高層次d的communication。有時候我也好洩氣,我們master到兩文三語,但可惜最native的廣東話始終市場有限,做regional 生意,香港人才的competitive advantages越來越被人家趕上了。我們這一代優勢還在,但我們的小朋友要面對的對手就更加多了 - 題外話,說得太遠了。

Jane1983  同意  發表於 15-4-7 00:22

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-31+發表

原帖由 stepyau 於 15-03-31 發表
我自問說得一口流利英文,但在外資公司打工,要繼續上位,要sell internal d 鬼,又要湊得掂外面d客,當然 ...
下一代的普通話要比我們这一代的流利,中英文要好,但是否native或操京片子口音並不是最重要。其實这些只是基本裝備,因為今时今日好多內地大學生都已經中英俱優了。
說到底,孩子將来的際遇如何,要靠他們自己的努力和造化了。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-31+發表

原帖由 stepyau 於 15-03-31 發表
我自問說得一口流利英文,但在外資公司打工,要繼續上位,要sell internal d 鬼,又要湊得掂外面d客,當然 ...
認同,其實oral 是否流利好影響工作。我工作伙伴中,大多本地名校master grad,文筆非常好,寫report好好,但開會時經常不能流暢表達而沈默,這不在於口音而在於信心。
學好語言係需要運用,以前年代只有國際學校才能有NET, 而家本地學校同樣有NET資源,好好利用並無不妥。

仲記得當年讀書時英語能力只限喺書本課堂上,每日起居喺屋企講廣東話,電視睇翡翠台,身邊所有環境都可以用中文(廣東話)完全搞掂,彷彿英文與我全無關係。當初出社會工作就加入咗一間好有規模嘅外資公司,管理層全部係鬼佬,當時諗只要工作做得好自然會有人賞識,之後參與嘅project都做得唔錯,但礙於英語水平欠佳,所以上師攞哂我所做嘅嘢去向Management做presentation,嗰種感覺好似俾人打劫一樣,當時先至了解到外語嘅重要性,無論才能有幾高,冇能力去表達自己嘅idea將會係死路一條,之後我冇去上堂學好英語,反而成日群埋公司喺外國派嚟嗰班後生鬼仔做朋友,放工食飯睇戲或Happy Hour。當時我同佢地講我教佢地中文追女仔,佢地就教我英文,當然最後班鬼仔都係學唔成中文,但我就完成咗我嘅英文及會話課程。所以我覺得除咗學校之外,家長亦應該諗下點樣提供到一個語境融入小朋友嘅日常生活,總好過緊張學校嗰個NET係唔係紅鬚綠眼嘅鬼佬。

有幾間傳統名校,通常是齋校,學生好著重英文,包括發音,佢地介意其他人發音不準。其實都不能怪佢佢地,因為自小就從正確開始!無論是否NET,也要講好英文!

引用:有幾間傳統名校,通常是齋校,學生好著重英

silvia_ng 發表於 15-3-30 01:12
崇德小學暨幼稚園都係勁多net,  以我所知今年p1全都係net做班主任添。 佢有主流部及國際部,兩者都可上得返 ...

我聽聞,基於學費的不同,主流班是本地老師教英文而國憏班是外籍老師教,是真的嗎?另外幾時有小學簡介講座?謝謝

回覆:samhongkong 的帖子

天水圍 激活英文小學:3個NET,2個ABC。小一至小五都有NET教,小六冇因為本地老師幫學生預備升中面試。

貢獻勳章

引用:教語文,除了發音,grammar+是由同母語的老

原帖由 markey 於 15-04-06 發表
教語文,除了發音,grammar 是由同母語的老師教比較理想。
Exactly

引用:教語文,除了發音,grammar+是由同母語的老

原帖由 markey 於 15-04-06 發表
教語文,除了發音,grammar 是由同母語的老師教比較理想。
Why? 想請教!

‹ 上一主題|下一主題