用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學的英文堂係NET 教?
樓主: samhongkong
go

請問有沒有小學的英文堂係NET 教?   [複製鏈接]

回覆 conniemar 的帖子

福小P3開始好似就改由英文老師(不一定是NET)教英文,而每個禮拜都有由NET教的Drama/Oral class,P1-P2就講明一定係一個本地+一個外籍班主任。問過d家長,他們覺得學校可能認爲由本地英文老師教grammar會更加effective,因爲他們才明白本地學生學習外語上面的問題,P1-P2就打好oral的基礎和對話的信心。以上都是問其他家長得到的資料,我們還未入學,但也滿期待的。我家小朋友之前的英文也是近乎native的,都後來決定讀本地kinder,我已經安排了一個禮拜三天的英文上門老師,但也明顯察覺是退步了。所以我很明白樓主的感受。

其實每個家長既要求都唔同,想小朋友英文講得native d, 又或鍾意普教中,真係睇唔到有咩問題。只要有乎合到要求既學校收未得囉。事先了解清楚,好過考完一輪收埋offer 先嚟問,甚至乎讀埋先投訴冇Net咪仲有問題。

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

明白樓主,要找英文小學和直資!keep 到oral English !其實邊間直資,私立或津貼英小做唔到keep 住英文standard?

回覆:2隻臭豬 的帖子

其實有個免費又可以keep到oral english既方法, 不過我諗無乜人會用.

只要揀入去以收"非華裔學生"為主既小學, 如伊斯蘭XXX, 大坑李X, 官立嘉XX, 閩X, 日日對住7成以上只可用英語溝通既同學, 想oral english差都幾難.

其實我有個問題, 點解要學到"native english"?

講真, 無論你英文講得幾流利, 幾咁"native", 外國人都唔會當你係自己人, 話要學到一口native english, 除咗自我感覺良好我真係諗唔到有咩用.

bookwormsx2    發表於 15-3-29 09:54
MrBeast  聽唔入耳的,算把la  發表於 15-3-29 05:28
siden  呢個咪重點囉  發表於 15-3-28 22:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

deleted

hkpapa852 發表於 15-3-28 21:58
其實有個免費又可以keep到oral english既方法, 不過我諗無乜人會用.

只要揀入去以收"非華裔學生"為主既小 ...
非常同意,其實文法是非常重要。

其實net d 英文真係差到一定會教錯文法架咩? 英文就算唔係native,至少都要標準掛,如果一開口就one two fee, H讀 egg 柱,文法啱晒都冇用,自己根本唔好意思開口講英文。我個人識唔少香港人英文老師發音唔掂,文法錯,唔識教書,叻既香港人英文老師我只識Joseph Li。

我女以前個本地英文數補習老師,外國番來,成日do she, do he, I will late, when he finish .... 但其實佢講野都有內容的。

只係我認為net 會好少少啫。

我覺得NET最大的問題係佢地未必明白我們(外國人)學英文上遇到的難題,所以有時候他們覺得理所當然的,我們卻百思不得其解。我個人認為最重要是多看書,多聽多講,打好根基後才教導文法才較容易明白,而不是見到yesterday就用past tense,tomorrow就用future tense呢d,我小時候就係死記呢d規則。

崇德小學暨幼稚園都係勁多net,  以我所知今年p1全都係net做班主任添。 佢有主流部及國際部,兩者都可上得返普通文法中學,但佢學費都唔平。有需要可上網睇下佢啲net既樣,萬一你指定要金髮藍眼既,可能都未必滿足到你。

引用:崇德小學暨幼稚園都係勁多net,++以我所知今

原帖由 silvia_ng 於 15-03-30 發表
崇德小學暨幼稚園都係勁多net,  以我所知今年p1全都係net做班主任添。 佢有主流部及國際部,兩者都可上得返 ...
sorry打錯,應該係崇真小學暨幼稚園

引用:只有cky+和+St+Stephen+係全net+教英文?估

原帖由 samhongkong 於 15-03-25 發表
只有cky 和 St Stephen 係全net 教英文?
估不到St Stephen 都可以做到!
我expect 只有直資/私校做到。請 ...
CKy and St Stephens 學費好貴

引用:Quote:siden+發表於+15-3-25+17:19+咪係。

原帖由 hkpapa852 於 15-03-26 發表
native mandarin speaker 唔值錢, 因為DSE既中文都係以港式中文(廣東話)既聽, 說和語文用語為標準, 如你以 ...
Oh!  你唔講我都唔知!

silvia_ng 發表於 15-3-30 01:12
sorry打錯,應該係崇真小學暨幼稚園

謝謝你!
崇真小學暨幼稚園同一吕都係我家的首選小學!
唔需要金髮藍眼既,因小女的英文都係由ABC教的。

引用:+本帖最後由+samhongkong+於+15-3-30+14:52

原帖由 samhongkong 於 15-03-30 發表
其實我強調金髮藍眼,只知聽校長講,有啲家長真係會投訴點解net唔係外國人架

NET教英文好? 我又諗唔到有邊個英文科既補習天王/天后係NET
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讀國際學校咪簡單得多....鐘意native边個國家都得...英美澳任擇

引用:回覆+chilokma+的帖子 一呂一星期除佐1日

原帖由 2隻臭豬 於 15-03-25 發表
回覆 chilokma 的帖子

一呂一星期除佐1日唔係外籍老師(多數係默書堂), 其他日日都係外籍老師上堂, 而ORAL ...
請問一呂姐係邊間?

‹ 上一主題|下一主題