用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學的英文堂係NET 教?
go

請問有沒有小學的英文堂係NET 教?  

如題,除了國際學校。
我指的係所有英文堂,而不是只有phonics 或一星期只有一次那些。
如没有的話,點解呢?

回覆 samhongkong 的帖子

聽聞 蘇淅, 福建(有部份,學費好似貴D)

引用:如題,除了國際學校。如没有的話,點解呢?

原帖由 samhongkong 於 15-03-24 發表
如題,除了國際學校。
如没有的話,點解呢?
津校如新油天丶一呂丶沙呂都有net教

Sorry,  我講得唔清楚。
我指的係所有英文堂,而不是只有phonics 或一星期只有一次那些。

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

官津唔得啦,政府邊有這麼多錢!

一部份直g和私校。

點解其他冇?$law

不過公道講句,亦有土生土長教英文的老師好叻,去過外國,而部分NET 識講未必識教!

MrBeast  120%agree  發表於 15-3-25 06:46

St Stephen 係Net 教

醒目開學勳章 王國長老

有D小學有NET, 不過未必間間都係100%咁多班咁多堂都係NET, 始終皮費重
NET有NET好處, 非NET亦有非NET好處, 真的

回覆:samhongkong 的帖子

CKY

福建小學P1-P2係雙班主任,一本地一NET,homeroom形式負責教幾科。

建議樓主小朋友讀國際學校

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 15-3-24 19:51

聽聞 蘇淅, 福建(有部份,學費好似貴D)
福附一早轉晒全英文班啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

lauwingtai 發表於 15-3-24 20:08
津校如新油天丶一呂丶沙呂都有net教

一呂家長夾錢請NET,有成7-8個,應該得
沙呂或其他津校,應該無可能全NET教英文

恐龍家

真係有必要100% NET 教咩? 小朋友咁細個, 又唔係母語, 如果只得 NET 教, 小朋友真係聽唔明時咁點算呀? 自生自滅? 有個本地老師係度, 見到小朋友聽到一頭霧水, 都可以解返比小朋友聽吖.

siden  agree  發表於 15-3-25 18:30
chilokma    發表於 15-3-25 10:43

醒目開學勳章 貢獻勳章

chilokma 發表於 15-3-25 10:43
回覆 小曳人 的帖子

一呂都唔係全部NET教,果D NET主要係for oral
咁真係無可能有津校做到樓主要求mission impossible

case closed
恐龍家

有Net,聽和講會有裨益,但好的Net真係少,相比之下,有教學熱情、會教好文法的,都係本地老師多。

只有cky 和 St Stephen 係全net 教英文?
估不到St Stephen 都可以做到!
我expect 只有直資/私校做到。請問還有那些直/私係net 教英文?

Jane1983  赤柱果間  發表於 15-3-25 11:47