用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知點好
樓主: silvia_ng
go

唔知點好 [複製鏈接]

引用:呀仔見左兩間自行,早幾日問佢鐘意邊間多啲

原帖由 silvia_ng 於 15-03-24 發表
呀仔見左兩間自行,早幾日問佢鐘意邊間多啲(呢個問題報之前問過,佢話冇所謂+是旦),        佢竟然答我鐘意自行二 ...
我仔將間b1尾做自行一,b1頭做自行二。
兩間in完,感覺自行二機會好似仲大啲,我都擔心緊

silvia_ng 發表於 15-3-24 22:39
兩間都唔係自己校網呢
你都好大膽,會選擇兩間唔係自己校網的學校。

其實,我都想了解下,當初這兩間學校邊方面吸引到你,選擇佢地呢?

Yanamami  自行自己網著數d咩?  發表於 15-3-25 16:18

patpat234 發表於 15-3-25 10:56

...
自行一放B1頭,自行二放B1尾比較合理啲。

patpat234 發表於 15-3-25 10:56

...
你小朋友想入邊間?! 我就係D 朋友叫我唔應該放BANDING 低少少既做自行一呢! 而家我仔竟然鐘意果間多D, 我先R爆頭!

kin818kin 發表於 15-3-25 11:03
你都好大膽,會選擇兩間唔係自己校網的學校。

其實,我都想了解下,當初這兩間學校邊方面吸引到你, ...
哈哈....貪心麻....
至於咩吸引到我, 我都唔識講呀....正如唔知點解會嫁比我C6, 又同佢一齊成廿年囉

王家爸爸 發表於 15-3-25 11:10
自行一放B1頭,自行二放B1尾比較合理啲。
我地就睇合理, 但細路仔既喜愛係無理

silvia_ng 發表於 15-3-25 14:26
我地就睇合理, 但細路仔既喜愛係無理
係, 阿仔中意B1尾果間

因為有D 學校會睇埋自行一有無選自己才決定收唔收小朋友,如果自行一無的話,就算自行二有寫,到扣門時都未必會見小朋友。

himamama 發表於 15-3-25 17:11
回覆 kin818kin 的帖子

自行派位張表,意願次序那部份是家長keep.學校應該唔會知申請者以它作為自行1定自 ...
會唔會扣門時學校會要求家長提供埋比學校參考呢?

silvia_ng 發表於 15-3-24 16:56
呀仔見左兩間自行,早幾日問佢鐘意邊間多啲(呢個問題報之前問過,佢話冇所謂+是旦),        佢竟然答我鐘意自行二 ...
Silvia ng, 見到tsl有一位同學去天主教崇x書院. 請問是否貴公子? 如'是', 想請問這校有什麼地方吸引你(除了地點)?由於我小朋友是屯門區,如要在將來選自行別區校網,這學校一定要很吸引,才值承擔這風險。我也有參觀這校,校長強調功課少,這是一個亮點(對我來說)!但我想了解多一些和考慮多些,謝謝!

回覆 gundamx 的帖子

天主教祟X書院也是我個囡杯茶, 一來好近我住處, 不用搭車, 步行只須5分鐘, 我個囡話見到D學生好有禮貌, 而且可以慳乘車時間, 所以我將會跨區考依間做自一.

妹妹頭 發表於 15-8-26 08:23
回覆 gundamx 的帖子

天主教祟X書院也是我個囡杯茶, 一來好近我住處, 不用搭車, 步行只須5分鐘, 我個囡話 ...
點解行路5分鐘但係跨區。

回覆 little_yolky 的帖子

因為係麻麻揍, 所以小學報讀荃灣網, 日日揍佢出荃灣返學, 升中, 自一會揀番間近自己屋企, 如果OK, 就唔駛長途跋涉, 日日出荃灣返學

妹妹頭 發表於 15-8-26 13:45

因為係麻麻揍, 所以小學報讀荃灣網, 日日揍佢出荃灣返學, 升中, 自一會揀番間近 ...
咁唔駛跨區, 你可以報屋企網, 仲可以自行又報, 大抽奬又報, 多個機會添。反正荃灣網唔靚仔。不過, 你要記得按時申請, 因為無申請就assume你跟學校網的。

唔打算用元朗網, 因為我同老公都在荃灣返工, 而且我唔熟識元朗的中學

little_yolky 發表於 15-8-26 13:51
咁唔駛跨區, 你可以報屋企網, 仲可以自行又報, 大抽奬又報, 多個機會添。反正荃灣網唔靚仔。不過, 你要記得 ...
想問問大埔網轉沙田網改住址個小朋友的banding 會唔會拉低左?

妹妹頭 發表於 15-8-26 15:12

唔打算用元朗網, 因為我同老公都在荃灣返工, 而且我唔熟識元朗的中學 ...

即係打算自行報近D屋企, 不過仍然係跨區 因為你之前話行路5分鐘, 以為係居住區。

kin818kin 發表於 15-8-26 15:18
想問問大埔網轉沙田網改住址個小朋友的banding 會唔會拉低左?
沙田band 1位多, 所以, 如果小朋友係b1同學仔, 應該唔會跌band, 當然, 邊緣人就難講D。
‹ 上一主題|下一主題