用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科 : 中史,西史 同 中國文學
go

中四選科 : 中史,西史 同 中國文學

係咪好少人咁揀?會唔會中,西史一齊讀會好辛苦?

hw1115  佢記性好好架?  發表於 15-3-20 17:04

回覆:littleflowers 的帖子

記性都ok啦,佢依家温書都係背書多,中史成績仲好好㗎,西史就有啲飄忽,因為長問題ok,通常睇圖嗰啲問題錯得比較多

小女讀中史, 西史, Eng Lit.  只要係小朋友自己揀的就無問題啦

王家爸爸  鍾意自然讀得到  發表於 15-3-23 15:46
王家爸爸  最重要係小朋友自己鍾意   發表於 15-3-23 15:45

科科都記好多料,好辛苦喎!寫都寫到手軟啦! 

有興趣就得 但係要小心到時科科都集中係背會應付唔到

係, 好多野記, 她選科時我都提過佢太多野讀, 不如換一科bafs, 無咁暪, 但她話鍾意, 結果, so far so good, 她已是中五了

如果  中史 、西史 、 中國文學 選一 有甚麼建議?

小兒情況是,
1. 因興趣太多,所以未有明確目標大學選修科目 , 佢 對 Life science , social science 科目, 甚至 Humanities 嘅科都有興趣
2. 暫時文、理科成績相若
3. 本打算中三或中四完成送佢到外國升學, 但佢選擇留港完成中學課程。但我仍想準備一下如用DSE 成績申請外地大學。
4. For sure 會選 Bio. 和Chem.  加那一科比較理想?
如apply外地大學是否選History 比較好? 其實小兒三科都想讀

Yanamami  History  發表於 15-3-25 21:59

如果你最終會送個仔出國讀書就梗係history 了

如果你最終會送個仔出國讀書就梗係history 了 X 2
若對 social science 或 Humanities 有興趣——>歷史科會訓練佢整理資料,(用英文)歸納推論,表達立場,有利將來讀大學。甚至讀法律都有幫助。俾張某年代的宣傅海報,問你點樣從海報理解當時的事件。

其餘的中史和中國文學科,在目前制度下,我認為,不幸地做不到以上效果。要讀到大學才容許學生另有非傳純立場,但已經去到好仔細的題目,例如論張愛玲文學成就,你話佢叻又得,唔叻又得(睇你點拗)。但中學教的內容,已有一定框架概論,好難話李白唔叻,或柳永勁過杜甫。

多謝哂各位嘅建議, 會同囝囝討論.
唉,對未有明確志向嘅14 歲男仔去選定科目真係好頭痛, 最弊只可以drop, 唔可以轉, 真係好冇彈性.

只有drop 沒有 轉, 因為 syllabus 太長, 專科專教的老師係吾會收這些學生費時影響其他一早選定科的同學, 而且校方的資源(eg 老師)  預好, 不能隨便改