用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 phy+chem+econ+m2 drop 哪科
go

phy+chem+econ+m2 drop 哪科 [複製鏈接]

小女M2 & Econ 成績OK, 但對econ無興趣,  phy & chem有興趣,但讀得辛苦, 成績一般,唔知drop 哪一科好,請大家給意見
   10    0    0    0

回覆:elsamumu 的帖子

聽呢到家長講M2及物理要有好勁的數学底才讀到,请問你女兒係初中數學成绩如何?

Drop 那科要睇佢將來想讀咩系?

中一 唔合格, 但中二遇到好老師,成績進步及對此有興趣

想做藥劑師

王家爸爸  Drop M2  發表於 15-3-20 10:16

elsamumu 發表於 15-3-20 09:50
讀 M2,數學概念要好清晰先得,單純有興趣唔夠。

我建議drop econ.因藥劑要英文、通識及化学成绩3以上。

引用:小女M2+&+Econ+成績OK,+但對econ無興趣,++p

原帖由 elsamumu 於 15-03-20 發表
小女M2 & Econ 成績OK, 但對econ無興趣,  phy & chem有興趣,但讀得辛苦, 成績一般,唔知drop 哪一科好,請大 ...
你囡囡的選科與我囝一樣,將升中五嗎?

今年F.4, drop M2, 是否連phy 都要drop

你不是说M2同econ成績Ok嗎?

是呀, econ 成績OK, 所以她好煩惱, econ有把握, 但無興趣, phy, chem無把握,所以唔知drop 邊科好

Drop econ 因跟藥劑無關係。(e&oe)

其實最好唔 drop 任何一科,如果以藥劑為目標,要 drop 最好是 econ。 我見個囝仔的物理課程中有什麼醫學物理。 微積分在讀科學相關科目時,是必要技能。

回覆:phy+chem+econ+m2 drop 哪科

我覺得要drop那科都要仔細想過,你話女女M2,ecom成績oK,但phy,chem讀得比較辛苦,成績一般,我唔知你一般成績的定義和學校是否水準高的。藥劑要求好似幾乎是每科六星以上,女女有把握嗎?除了藥劑,物理冶療或nurse  佢鐘意嗎?

Yanamami  請問咩叫六星?  發表於 15-7-18 09:09

引用:今年F.4,+drop+M2,+是否連phy+都要drop+

今年F.4, drop M2, 是否連phy 都要drop
Drop m2再drop phy嘅話 入到好大學嘅pharm接近冇可能

想入pharm,唔可以drop econ,得2x無可能入到,入到既都係讀3x,所以只可以drop M2

另外講真如果phy chem只係一般,無機會入pharm

王家爸爸    發表於 15-6-5 14:51

pharm收好高 一定要確保phy chem攞到好成績先drop econ/m2 如果唔係 要諗定有冇其他科想讀

無讀BIO,可否做nurse ??
多謝大家意見,我會再與女女商討

ElizaW  Nursing must have bio  發表於 15-3-26 15:48

如入本地HKU CU, 成績仲高過醫科, 因好少位, 全都是A1入. 4core + 2要38才穩陣入(化學一定要星星啦), 即可甩了四粒星(神科其實暗計7科, 最好有7科), 如有成績, drop ECON 都沒有分別, 建議要有M2因中大計bonus分, 因收到最後的位時如幾個選一個, 是比較M2了.
要留PHY, 因工程在"本港"是最低要求入大學了, 即最易入. Pharm要有兩理科, 第一科是化學. 即要留PHY

熱血勳章

引用:中一+唔合格,+但中二遇到好老師,成績進步及

藥劑收生分數超高,中四應該已經可以看到子女是否有能力入到神科。應該考慮收生分數較低科目。

‹ 上一主題|下一主題