用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科: Chem+Phy+Econ+M2
go

中四選科: Chem+Phy+Econ+M2 [複製鏈接]

中四選科: Chem+Phy+Econ+M2

呢個組合上大學多學系選擇嗎?請高人指點一下,謝謝!

pineapple0983  這是神的組合,不過會讀得好辛苦   發表於 15-3-19 19:05
QuestionMa  有時間瞓嗎 ?!  發表於 15-3-19 18:55
   7    0    0    0

回覆:小師妹 的帖子

你地一定要三科嗎?

引用:你地一定要三科嗎? +

原帖由 hw1115 於 15-03-19 發表
你地一定要三科嗎?
阿囝成績中上,老師建議選三科,萬一讀不來將來可以drop科,因為現在未必知道真正興趣所在,要讀過才知,可揀兩或三科,佢自己就揀咗三科,成績稍遜的同學,想讀三科也不可以!

回覆:中四選科: Chem+Phy+Econ+M2

回覆: pineapple0983
為何說是神的組合?是否很難讀?是他自己選擇的!

應是最熱門的組合,文中有理,理中有文,

sorry 講錯,是理中有商

我地如要揀三科一定要讀phy,chem再加多一科。
所以我揀2科再加M2,但M2要按数学成績來分優先次序,可能最终只選2科。

引用:我地如要揀三科一定要讀phy,chem再加多一科

原帖由 hw1115 於 15-03-19 發表
我地如要揀三科一定要讀phy,chem再加多一科。
所以我揀2科再加M2,但M2要按数学成績來分優先次序,可能最终 ...
其實M2算不算一科?

科大當一科,其他大学唔清楚!

引用:Quote:原帖由+hw1115+於+15-03-19+發表我地

原帖由 小師妹 於 15-03-19 發表
其實M2算不算一科?
最好上網查有關大學及學科的收生標準,今年多了大學當一科計,或者有較高權重。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+小師妹+於+15-03-19+發表其實

原帖由 ANChan59 於 15-03-20 發表
最好上網查有關大學及學科的收生標準,今年多了大學當一科計,或者有較高權重。

...
我看了除科大外,港大及中大也算一科,謝謝!

小師妹 發表於 15-3-19 19:41
回覆: pineapple0983
為何說是神的組合?是否很難讀?是他自己選擇的!
理科中phy chem bio 之間有關聯,所以一般是讀這三科。這三科一般以chem最受歡迎,成績要好才可揀第一選修。m2是數學強的才報,這科要合格不難,但要用好多時間操,五十零分就有4,六十零分就有5,3大不少系都當佢1科,有些比重(如工程)仲會乘大d添。
econ 是商科中最熱門的,一般要考好前才有得揀,差d的只能揀basf。所以你小朋友可以揀到 chem/econ,成績應該不錯。但讀就比較分散,理科和商科冇咩直接關系。
phy chem 有實驗做,似乎較好玩,較易入腦。econ 抽象d,我覺得難讀;還是等S5才決定drop 唔 drop科吧,或者佢可以兼顧得很好呢

引用:Quote:小師妹+發表於+15-3-19+19:41+回覆:+

原帖由 pineapple0983 於 15-03-20 發表
理科中phy chem bio 之間有關聯,所以一般是讀這三科。這三科一般以chem最受歡迎,成績要好才可揀第一選修 ...
謝謝你詳盡的分析,很有用的資料!我囝學校就是建議成績較好的同學,先選三科,讓他們試讀一下,了解自己真正興趣所在,萬一讀不來就可以drop一科,我囝化學科全級頭五名,看他對這科也很有興趣的,他全級第一的ICT也沒有選,反而選了Econ, 他說對Econ很有興趣,而學校又建議三科不要全選偏向某一學科的,使有較能變通的選擇,也許這樣他就選了Econ吧!

如果DSE選 Econ,大學都會選Econ,咁就要選擇M2,不然到大學都唔掂!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如果DSE選+Econ,大學都會選Econ,咁就要選

原帖由 ANChan59 於 15-03-20 發表
如果DSE選 Econ,大學都會選Econ,咁就要選擇M2,不然到大學都唔掂!
謝謝高見!

簡直係夢幻組合,學校分析有理,大學選科時選擇較多較彈性,進可攻退亦可守。

我識有朋友嘅女讀phy, bio, econ, m2
佢係全級頭十 想係大學讀商科 所以對econ好有興趣 但係為左多出路 讀埋phy同bio 因為唔太鍾意 所以都讀得辛苦 到最後考試拖低埋整體成績 係入到u讀商科 但係諗下值唔值為左多條出路咁辛苦讀d自己未必鍾意或善長嘅科目 仲要講緊讀3年

引用:我識有朋友嘅女讀phy,+bio,+econ,+m2佢係全

原帖由 linglingmamama 於 15-03-22 發表
我識有朋友嘅女讀phy, bio, econ, m2
佢係全級頭十 想係大學讀商科 所以對econ好有興趣 但係為左多出路 讀 ...
所以選科都係應該一切以興趣先行,我囝選這些科都是他的興趣科目,他成績最好的ICT都不選,也可見他是以興趣來選科,他對我說的一句,令我印象深刻: “成績好唔一定有興趣,有興趣唔一定要成績好!” 將來是否讀得來,也是要他自己承擔自己的選擇,不過現階段看,他的成績是可以的,進可攻,退可守,就讓他一試吧!

黃巴士    發表於 15-4-15 13:16
MM1155  真叻仔…又識諗!最緊要又有妳支   發表於 15-3-26 17:42

pineapple0983 發表於 15-3-20 12:09
理科中phy chem bio 之間有關聯,所以一般是讀這三科。這三科一般以chem最受歡迎,成績要好才可揀第一選修 ...
econ 抽象d......> 我覺得好易出事添!!!難有把握,所以大部份同學都選Bio,有得背,才有把握。正路嗎?
‹ 上一主題|下一主題