用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?
樓主: Sskyy
go

真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好? [複製鏈接]

引用:Quote:jollyma+發表於+15-3-30+22:36+宣小

原帖由 hkpapa852 於 15-03-31 發表
音樂科係屬於必要呈分既其中一科, 如果學校對音樂科有要求, 但小朋友能力/興趣不在於此, 除咗辛苦之餘, 亦 ...
所以入讀前真是要想想兼顧多樣武藝得唔得。
若個學生某樣武藝冇咁好,是否對名次有很大的影響呢?

lauwingtai    發表於 15-3-31 13:15

回覆:真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?

我同版主有同一煩惱了。
我有兩個仔, 細果個今年九月先讀N班。

自己分析:九宣學費貴, 重音樂(我係音樂白痴), 一星期要抽一日陪仔上校內興趣班(聽講),自己兩公婆都做唔到。 但成績好, 校風好, 體藝都唔錯, 仲有兩個親戚喺入面讀緊。

陸小一條龍, 學費較便宜, 成績唔錯。 但小學資源好似唔夠多。 冇宗教(我未受洗, 但覺基督教學校比冇宗教學校思想價值觀好)。

有什麼意見??

個人覺得父母不懂音樂對孩子學音樂或是樂器沒大影響。 l
主要是小朋友要持續練習

回覆 robotcop 的帖子

你有親戚讀緊,都應該收夠料,可以做到好的well informed decision。學費要計清楚,2個小朋友讀上去,計埋大學、體藝、補習,係一筆支出。
另外,亦要睇小朋友資質和谷吾谷得,同埋你係咪雄圖大略的父母。如果兩樣都係,可以考慮比大果個考名津插班,帶埋細佬,又免費。

至於音樂,父母叻可以幫到手,但主要睇小朋友自己。眼見好多父母音樂盲的,小朋友都好掂。

回覆:真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?

最後問左大仔, 佢話鍾意60歲果間。 反正父母咁難選擇, 由實際用定決定吧!

引用:我同版主有同一煩惱了。 我有兩個仔,+細果

原帖由 robotcop 於 15-04-14 發表
我同版主有同一煩惱了。
我有兩個仔, 細果個今年九月先讀N班。
學校歡迎家長陪同上樂器課,但不是必須,我都不是次次陪

小玲 發表於 15-3-31 11:12
所以入讀前真是要想想兼顧多樣武藝得唔得。
若個學生某樣武藝冇咁好,是否對名次有很大的影響呢 ...
音樂科係必須呈分既科目, 雖則比重較輕, 但如果學校對呢科要求高而小朋友無呢方面興趣/天份, 一定蝕底.

尤其當大家其餘主科(中英數常)成績相近時, 呢D科目(視藝, 音樂)既成績差距就變得好有影響力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:最後問左大仔,+佢話鍾意60歲果間。+反正父

原帖由 robotcop 於 15-04-16 發表
最後問左大仔, 佢話鍾意60歲果間。 反正父母咁難選擇, 由實際用定決定吧!

...
吾好意思,想問下60歲果間是什麼?

引用:Quote:原帖由+robotcop+於+15-04-16+發表最

原帖由 開心開心 於 15-04-16 發表
吾好意思,想問下60歲果間是什麼?
APS

引用:Quote:原帖由+開心開心+於+15-04-16+發表吾

原帖由 rhung 於 15-04-16 發表
APS
宣道有60年,我仲矇下矇下

引用:Quote:原帖由+開心開心+於+15-04-16+發表吾

原帖由 rhung 於 15-04-16 發表
APS
宣道有60年,我仲矇下矇下

宣小啦~
‹ 上一主題|下一主題