用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想問DSE口試場地係跟住址定隨機派?
go

想問DSE口試場地係跟住址定隨機派?

因為我之前聽過呀仔提過,問我想佢考試跟住址定校址,我話無所謂,最緊要你自己識去。今日有個媽媽話要同公司請假,話個女要去九龍考唔識去,所以要陪佢去,我問佢點解會派到咁九龍?個媽媽喺南區,佢都話唔知,仲話有3科要去東區同中西區,仲話唔知駛唔駛再請假。好奇一問有好多人話口試係全港學生撈亂然後隨意派試場,亦有媽咪話係跟住址無得選擇咩野區,咁究竟係點?咁呢位媽咪個女咪算唔好彩?

我仔返學同住係東區,全部派去東區,不過屋企樓下有 2 間中學,就一間都派唔到。真係好近,步行唔洗一分鐘

回覆:noelching39 的帖子

起碼熟悉戰地,勝券在握,打場靚仗,我仔學校灣仔區,住址南區考場分別喺返呢兩個區,所以奇怪點解佢派到咁散,識呢間學校幾另一個同學被派去東區蘇記。

DSE試場跟校網。

引用:DSE試場跟校網。

原帖由 October. 於 15-03-15 發表
DSE試場跟校網。
我同事個女所派試場絕對唔係跟校址,咁攪真係幾煩。

wwyee 發表於 15-3-15 11:19
我同事個女所派試場絕對唔係跟校址,咁攪真係幾煩。
原則上係跟校網派既,但估計口試涉及到考官人手安排,個別學生需要跨區考,我囡舊年都有個同學第二區考口試。

簽名被屏蔽

我曾教過中學,可以解答一下。由於開放為口試試場的中學不多,所以未必能跟足校網。

口試係吳會跟你筆試同區, 原因係想盡量公平d,統一番個standard.以免一d名校區個個學生爭野講,變相大家都吳夠發揮  而一點差學校的地區, 個discussion 會deadair.

回覆:想問DSE口試場地係跟住址定隨機派?

我知道點解同事個女會過九龍考,原因係佢個女用普通話考。
而話點樣分口試區份,知道灣仔區同校,但住南區同學,全都去同一個南區學校考。
所以撈亂考又唔似。

考試及評核局對學生筆試的地區是有規定的,可以看下列網頁便可以知道
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... re_District_Eng.pdf

有個別科目由於太冷門或使用的作答語言太少人用,考的人不多,可能需要在其他區考試。
試場一覽表可以參看下列網頁:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE ... s/exam_centres.html

有關試場的 Q & A 可參看
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/faq/q8.html

linglingmamama    發表於 15-3-22 01:50

謝謝,回應。我仔係南區灣仔區考場夾雜。

回覆:wwyee 的帖子

今年黃大仙區口試位不足,好多人被送到天水圍屯門考。 仲有報dse可以選地區的

Yanamami  天水圍……  發表於 16-3-7 08:46

試場地區選擇

六 . 試場地區選擇

26.考生可選擇應試地區,惟 考 生 能 否 獲 安 排 在 所 選 地 區 應 試,須 視 乎 試 場 供 求而 定,因 此 考 生 可 能 被派往所選地區的鄰近地區應試。

試場地區選擇並不適用於口試、實習科目及報考人數較少的科目 。

除非具 備 充份理由及證明文件,試 場 地 區 一 經 選 定,不 得 更 改。( 註:試場地區選擇不會對考試成績造成任何影響,因 此 考 評 局 建 議 考 生 盡 量 選 擇 其 所 住 地 區 作 為 應試地區。)有關可選 之 試場地區 ,請參 閱本文件第 13 頁,或考評局網頁(www.hkeaa.edu.hk -  香 港 中 學 文 憑  - 考務安排  - 考試報名及費用 -考試報名 - 學校考生 )。

E....咁即係筆試都可以選擇地區啦,太好了!

我女上年剛考完, 她和大部分同學、朋友都是在住址的試區或近區考筆試和口試, 跟據老師説, 因口試場地不足, 有小數考生會派到很遠, 例如香港派九

引用:試場地區選擇六+.+試場地區選擇+26.考生可

原帖由 DSS 於 15-09-23 發表
試場地區選擇
是否試場的選擇真的不會影響成績

random

因為同區嘅,怕你考試同組有熟人
所以通常都鄰區