用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 瑪利曼小學叩門面試日期
樓主: lisakk
go

瑪利曼小學叩門面試日期 [複製鏈接]

stepyau 發表於 15-3-27 17:12
回覆 hkpapa852 的帖子

website寫明要求,自己不符都去試,一陣又有人話怪獸家長,夾硬報加重學校工作量et ...
如果呢一方面你覺得雖要咁為人設想兼又怕比人話人話, 咁一定唔好去叩任何一間學校, 因為去叩得門就一定加重人地工作量. 而且如果令朗/令千金面試完後發現唔係人地杯茶, 咁又算唔算浪費人地時間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:瑪利曼小學叩門面試日期

咁坦白講,唔識人又冇學術體藝特長又冇揀過都照send去Marymount, 係真係浪費雙方時間。

如果識人或有特長或有揀過,就應該send去試下。

回覆:siden 的帖子

其實一試又無防,相方又不會有虧,學校又可多一個揀

引用:Quote:原帖由+mmpo+於+15-03-22+發表點先可

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-22 發表
學校無公開邀請叩門,但會接受申請,每年好神秘地會在叩門申請中揀人去面試。咩準則無人估到。我so far 留 ...
請問何謂派得差……and, 是否111先有得被邀請?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-03-22+

原帖由 Julybabe 於 15-03-29 發表
請問何謂派得差……and, 是否111先有得被邀請?
我係自己觀察到身邊人係咁(派間無揀過)。

因為MPS 本身內部叩門位好多比哂名幼或靠關係人士HOLD 哂,連1-1-1都無機會得到叩門的面試機會,其實真係諗唔到任何理由唔係1-1-1可以有叩門的機會,都莫講話叩門成功了!

我諗叩門都要有策略,叩門的人力及時間應該不太夠用!當然勇於嘗試亦係勇氣可嘉的表現!

講到叩門MPS好復雜咁....自己或朋友叩門唔成功...就當成學校收生準則

乜名幼有得hold位甘好架,我真係見識少末未聽過tim

叩門,間間出名的,都吾會易。覺得小朋友夠斤兩,咪即管試吓。

引用:因為MPS+本身內部叩門位好多比哂名幼或靠關

原帖由 sze0203 於 15-03-30 發表
因為MPS 本身內部叩門位好多比哂名幼或靠關係人士HOLD 哂,連1-1-1都無機會得到叩門的面試機會,其實真係諗 ...
重有人地無寫明 1-1-1  一定 有得in喎

嘗試下寫一封好convincing嘅叩門信,信嘅內容包括有幾了解間學校,有幾了解自己小朋友嘅能力、性格、長短處、etc...自己對教育小朋友嘅理念同埋點解學校最適合取錄自己小朋友等等。要令到學校覺得冇理由拒絕收妳個小朋友。

回覆 sissysze 的帖子

就算有家長識得猛人,咁神通廣大,可以hold Marymount位,都吾關邊間幼稚園事。
得的話,係神幼,吾係名幼。

引用:嘗試下寫一封好convincing嘅叩門信,信嘅內

原帖由 Soundervolt 於 15-03-30 發表
嘗試下寫一封好convincing嘅叩門信,信嘅內容包括有幾了解間學校,有幾了解自己小朋友嘅能力、性格、長短處 ...
我個fd,   名幼生,小一叩名津,有得in, 比校長彈呢彈low, ,waiting收場。小二用同一封信插同一學校小二,得咗。邊關封信事呀......

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-03-30+發

原帖由 sissysze 於 15-03-30 發表
我個fd,   名幼生,小一叩名津,有得in, 比校長彈呢彈low, ,waiting收場。小二用同一封信插同一學校小二, ...

咁都要睇下間學校有小一有幾多空缺。如果連一封似樣嘅叩門信都冇,唔好講話waiting,可能連in都冇得in。插班小二因為申請人有小學一年級成績證真正實力又會對被取錄更有利。

新手有d 野想請教,如果媽媽係讀瑪利曼中學,咁算唔算有少少關係? 有冇分加或被考慮? 因為我本身就不是讀mps 的,當年是傳統派位入的。我女女而家其實只係19m,考緊nursery, 只有留下幼兒園有offer (因為細b, 名校連in 既機會都冇), 咁幼稚園對派位是否十分重要? 係的話我幼稚園都要開始叩門了⋯

回覆 Flb85 的帖子

19個月已煩小學? 攪掂nursery 先.

同時就攪搬屋,  以達最低入場卷 1- 1- 1.

既然你係中學舊生, 呢 度 d 人又話扣門瑪利曼小學 最緊要識人, 咁呢兩年你自己就去識下人.

回覆:Flb85 的帖子

幼稚園對派位唔重要,考直,私,扣門名津多多少少有幫助

回覆:kirstyau 的帖子

明白,如果幼稚園不太重要咁我就讀番樓下算, thx

引用:回覆+Flb85+的帖子 19個月已煩小學?+攪掂n

原帖由 雲牛 於 15-04-02 發表
回覆 Flb85 的帖子

19個月已煩小學? 攪掂nursery 先.
係呀⋯因為我在想幼稚園是否對升小學十分關鍵,如不是我就讀樓下幼稚園算數。 報地址一定要同區嗎? 如港島東是否已是跨區沒有分?thx

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+15-04-02+發表回覆+F

原帖由 Flb85 於 15-04-03 發表
係呀⋯因為我在想幼稚園是否對升小學十分關鍵,如不是我就讀樓下幼稚園算數。 報地址一定要同區嗎? 如港島 ...
自行係計分制,統一係睇住址

幼稚園或許係自行/統一後,叩門階段有少許影響!!

‹ 上一主題|下一主題