用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場) ...
樓主: Sindy
go

3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+titibaby+於+15-03-10+發表di

原帖由 cherry_bb 於 15-03-10 發表
係小提琴
我相信都唔會太差的!

希望小朋友細個好快忘記

加油

JeremyBB 發表於 15-3-10 11:28
Sindy, 你好正,當佢面話鬼佢!小兒就是120cm 二年級,多謝你幫手出口氣

...
我係當時有感而發, 我行到埋去, 見到有幾個120CM既小朋友, 我知我仔唔係最慘果D, 心諗佢地咪仲慘, 真係鄧你地唔抵, 諗住比個經驗個細路, 參加初級, 點知首歌5級, 頂盡拉到晒出黎好好睇睇, 點知一D鼓勱都唔比個細路, 係一個慘痛既經歷, 個評判一味講埋咩要用arm, 係呀, 鬼唔知咩, 要浸架麻, 點可以係初級比賽, 要求佢地有高級組水準得架

四隻貓 發表於 15-3-10 10:12
好驚喎....我女聽日比賽violin 都係呢個場....會唔會又撞到呢位殺手評判呢?

都唔太明殺手評判既心 ...
佢當正國際高級賽事咁黎評囉, 真係多謝佢咁睇得起各位小朋友

cherry_bb 發表於 15-3-10 11:06
係多位冇分,我亦見多位家長立即去問評審,我見最尾出場DG媽都走去問。
去考皇家差極都有分數,而今次呢首 ...

最尾出場DG小朋友, 佢D同學都睇好佢架, 事實佢都拉得幾好, 佢唔只五級架喇.....皇家可能考埋

引用:Quote:cherry_bb+發表於+15-3-10+11:06+係

原帖由 Sindy 於 15-03-10 發表
係DG小朋友拉得好好,阿女認得佢,因上星期choir比賽同組

其實我好想知評判口味係咪可以亂咁黎, 一句唔鐘意, 就可以一分都唔比....無標準架咩? 有無高人可以答到我?

cherry_bb 發表於 15-3-10 11:57
係DG小朋友拉得好好,阿女認得佢,因上星期choir比賽同組
早幾日未比賽我已經收到風呢個女仔, 老師的門生都係, 另一個佢同學話佢好勁, 同組就唔駛拎獎囉(佢話佢)

titibaby 發表於 15-3-10 11:11
distinction?那點都有個譜掛

會否是DQ 之類?
tambourin, 你search下youtube, 有小提琴底, 應該唔難判斷呢首咩難度歌

引用:Quote:titibaby+發表於+15-3-10+11:11+dist

tambourin, 你search下youtube, 有小提琴底, 應該唔難判斷呢首咩難度歌
http://youtu.be/jaYD-f_nIQI

我朋友的仔仔都參加咗今次比賽, 今朝仲問番我點投訴, 話俾我聽點JOIN, 我話俾佢知啊...

仲有...SINDY..你好野啊, 唔當面講番咗屋企仲嬲啊

回覆 Sindy 的帖子

Join

我家有兩個小朋友,每年他們都會參加校際音樂節,今次都係第一次見連一個奬都设有。阿仔雖然未到獲獎級數,但要向當局反影一下評分上出現了問題。
初級組的比賽歌曲越來越難,以前由三級到現在的五級,遲些可能要八級了。

rayeu160  得有級數...唉!! 何必唸....   發表於 15-3-10 15:58
rayeu160  同讀書一樣...愈黎難..愈難先顯   發表於 15-3-10 15:57

KH 發表於 15-3-10 13:00
我朋友的仔仔都參加咗今次比賽, 今朝仲問番我點投訴, 話俾我聽點JOIN, 我話俾佢知啊...

仲有...SINDY..你 ...
經驗丫麻.... 上次咪返左屋企自己嬲餐飽囉....

想投訴可以PM我

引用:想投訴可以PM我

想投訴可以PM我
可否recap呢位評判同大圍講comments時講啲咩

我女前年都中過招, 3級, 都係青年廣場, 但唔係呢個評判, 係男人, 同場都有頒1,2,3, 我聽足全場, 貼中1,2,3, 我自己都有同個女一齊學violin, 又有幾樣樂器音樂底, 所以都叫識聽, 其他細路真係唔係拉到差到唔值比張cert, 不過大部份人分數都差到嚇親人, cert都攞唔到, 沿路等lift見唔少6字頭嘅分紙, 我見有細路出到來冇哂自信, 仲同亞媽傾考唔考級試(我估4月考), 都唔知點解, 唔鼓勵細路, 仲打擊佢哋自信, 我睇見都心up.

今日見呢個post, 令我想起當年, 歷歷在目, 我女明天再戰, 希望唔好遇上呢d評判, 問題唔係輸唔輸得起, 而係洗唔洗比你搞到冇哂自信, 比賽係練習同進步嘅過程之一, 觀摩切磋參加者點樣演繹同一首作品都係學習, 但比完賽冇哂自信真係唔知點解囉. 久唔久呢d事就會發生, 大會真係好應該每年比所有評判briefing, 比分數要有guideline, 唔好亂來, 即使表現未如理想, 都要有鼓勵成分嘅安慰分.

Sindy, 你真係好嘢!

回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

我都為Sindy的敢言致敬

比我只識返屋企喊

Sindy    發表於 15-3-10 20:50

引用:+本帖最後由+Candy925+於+15-3-10+18:42+編

原帖由 Candy925 於 15-03-10 發表

我女前年都中過招, 3級, 都係青年廣場, 但唔係呢個評判, 係 ...
我仔正正都係前年Y劇場三級violin, 好多小朋友都拉得唔差,但分數確實嚇一跳,6x,伴奏老師都唔相信...

marcuscyrus 發表於 15-3-10 16:05
可否recap呢位評判同大圍講comments時講啲咩
'呢個評判勁呀, 有晒準備, 佢聽完下半場, 唔駛五分鐘就講野, 講野來來去去, 都係D初級要浸既野, 大概我聽到係話小朋友要用ARM既力去拉動支弓, 無幾分鐘, 就話NO merit today, 咪即係無獎囉所有人, 後尾伴奏哥哥話佢有睇過本大會regulations, 大概睇清楚佢咁係咪得囉我諗....今日中提琴好好彩呀... 又係佢, 最高91分... 老師話可能我話完佢, 比分鬆手左...

miaochan 發表於 15-3-10 20:31
我都為Sindy的敢言致敬

比我只識返屋企喊
佢今次實在離譜, 我本來要趕住車伴奏哥哥的, 但都要佢等等我, 實在忍唔住, 我行埋去時好心平氣和的, 但咁啱有幾個120cm既小朋友係度... 我好唔忍心, 所以決定比說話佢聽, 而我講既係事實, 咁細個拉5級, 想點喎, 拎八級水準出黎呀? 話明係初級, 搵八級水平黎度佢地, 都發神經既.... 聽日我再打去協會, 問佢地點解初級會揀隻5級歌? 音統呀, 都係分E1E2係初級(一級同二級), I1I2I3係中級(三四五級)啦...
‹ 上一主題|下一主題