用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 出席簡介會重要嗎
go

出席簡介會重要嗎

通常學校都話自己兩文三語並重,重視學生自由探索,有不同課外活動呢D。反而bk中的用家更多能指出學校特色。
而且最大問題係,熱門果D幾千人先收果幾十個,家長只好多報幾間個back up.如果十幾間都去簡介會,都要花不少時間。
其實簡介會幫不幫到interview 呢?多數學校點名嗎?對扣門有沒有加分?

如果真的要扣門, 寫信時你話聽過簡介會,
覺得...什麼什麼...如何如何適合你子女, 咁我諗誠意上都好d~

重要,我係去左簡介會之後決定唔報某些學校的。

eesmile  我都係!   發表於 15-3-9 12:52
dsedse    發表於 15-3-8 19:26

引用:重要,我係去左簡介會之後決定唔報某些學校

原帖由 Ryan_baba 於 15-03-08 發表
Agree

醒目開學勳章 王國長老

Ryan_baba 發表於 15-3-8 18:46
me too
真係要抽d時間認識多d, 有d人地講到點好好好, 去到睇下....點下focus同自己想要嘅唔一樣? 至知原來"認同教學理念"唔係齋talk
除左聽台上講同ppt, 亦可觀察下師生互動, 睇下佢搵咩學生出黎見人, 個ppt sell咩 (勁話自己學生得咩獎? 勁講tsa咩水平? 定聽完2個鐘都唔知up咩), admin 同事表現(有無d主任級物體在附近黑口黑面催3催4, admin對家長詢問態度友唔友善, 大唔大鼻, 或呼喝細路唔好攪唔好跑)

所有野加埋你就知其實果間係咩學校, 你嘅小朋友就會o係讀stay 6年, 呢樣好緊要

200904  非常之同意。  發表於 15-3-9 15:41

引用:重要,我係去左簡介會之後決定唔報某些學校

原帖由 Ryan_baba 於 15-03-08 發表
同意,有啲學校,多頭以為很稱心,聽完簡介會可能發現完全唔啱心水

Charlotte_mom 發表於 15-3-8 21:17
me too
真係要抽d時間認識多d, 有d人地講到點好好好, 去到睇下....點下focus同自己想要嘅唔一樣? 至知原來" ...
係呀,我去過一個小一簡介會,個校長不斷講自己學校同邊間外國大學同資優學院點合作/有聯繫,又冇乜點講自己學校嘅課程安排。自問真係冇諗到咁遠,最後,起身走人。

lcyesther 發表於 15-3-8 16:30
通常學校都話自己兩文三語並重,重視學生自由探索,有不同課外活動呢D。反而bk中的用家更多能指出學校特色 ...
要在幾個月間搜集大量資料、參加簡介會等確實很花時間,在職父母就更辛苦。所以可以早一年開始參觀小學的開放日,學樓上家長所講,看看老師、學生、職員的表現、校園氣氛等,對了解學校大有幫助。

我就會去聽,當然預計佢會sell 學校(唔通倒自己米咩),但親身聽教學理念,睇學校環境,講者老師校長們即場表情反應,都可以得到好多資訊。
在職家長係忙,又要留意簡介會時間,同人鬥快報,又唔係個個session都有時間去,又要搜集學校資料。但始終第一手,"力不到不為財"嘛!

小寶貝兒    發表於 15-3-9 14:50

Charlotte_mom 發表於 15-3-8 21:17
me too
真係要抽d時間認識多d, 有d人地講到點好好好, 去到睇下....點下focus同自己想要嘅唔一樣? 至知原來" ...
Me3
有d in 時仲會問有冇去簡介⋯⋯

回覆:出席簡介會重要嗎

簡介會是幫你去理解學校理念的。如果你問面試會否取決於你有無去簡介會,我會說不會。簡介會位置有限,也不會take attendance, 難道小朋友表現出色會因為家長沒到簡介會而不取錄嗎?

科技發達,要親自去嗎?如有上網看更方便

dsedse 發表於 15-3-9 10:39
我只知道TSLYW有得上網睇

多謝各位的提點。因為幼稚園很努力去聽簡介會,結果幾間心儀的全落空,感覺浪費時間,才有感而發

回覆 lcyesther 的帖子

最心儀果2, 3間去聽聽還是需要的, 第一睇下對唔對板, 第二睇下扣門有冇特別要求.
話說我去聽一個簡介會, 有人問到是否需要111才可扣門? 校長答得很清楚, 大意如下:

我們學校並不须要111才可扣門, 但當分數接近甚至稍低的話, 學校是會視乎是否111而優先考慮.
例如: 60分有111, 65分冇111, 學校會收有111先......
甚至大家今天到這簡介會也會被記錄......

所以是否重要你自己至知!!!

Ryan_baba 發表於 15-3-8 18:46
SAME HERE!!!去完簡介會, 令我重新將學校排名(我打算排好名次, 到時唔洗再上黎問AAA VS BBB VS CCC)
以及某D學校即使係地區熱門, 都唔會報(已打電話去問過, 我有20分, 理論上成功機會不少)

我去學校簡介會的目的係親自睇下間學校, 同老師傾下, 盡力從中找一間最適合囡囡的學校~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

有D野, 係要親身去過至知的~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

醒目開學勳章 王國長老

網上睇的話, 你只會睇到幕前, 睇唔到幕後

醒目開學勳章

我覺得去簡介會及學校開放日令你會更了解學校。上年,我同老公去完某間直資的簡介會後,決定唔報名。另外,原本自行有2間都心儀的,我地亦係去完呢2間學校的簡介會及開放日後,決定交表去其中一間。