用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學讀私校,定還是留d錢比小朋友將來去外國讀書? ...
樓主: Nicnana
go

小學讀私校,定還是留d錢比小朋友將來去外國讀書? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-3-8 14:29
我點知。

但同容易沾不上邊吧。

所有醫療專業,首先你要有相關學位佢先俾你去考
以我嗰科為例 (我唔係醫生啦~) 考嘅phd, MPhil 大有人在,但passing rate 都係每年10%
點解死得咁慘?因為MC題,錯咗倒扣分!

恐龍家

回覆:Nicnana 的帖子

如果錢係緊緊夠,讀私校或直資就唔夠錢出国, 如揀官津就有機会儲夠出国讀大學,咁我会留前鬥後了。

smallfoothk    發表於 15-3-8 20:52

我選後者~

回覆:小學讀私校,定還是留d錢比小朋友將來去外國讀書?

SFA出名谷,新油天升中網好似好啲;再睇邊間的音樂、運動有好的發展,而家斎讀書叻,會好悶!

引用:SFA出名谷,新油天升中網好似好啲;再睇邊

原帖由 HMmummy 於 15-03-08 發表
SFA出名谷,新油天升中網好似好啲;再睇邊間的音樂、運動有好的發展,而家斎讀書叻,會好悶!

...
男仔的話,除非你住址網好靚,否則傾向揀油天。深水埗網男仔唔多好。

香港乜都唔好,速逃

回覆:sissysze 的帖子

走得甩,當然好;走唔到,就要俾心機!

要留前鬥後好難,因為將來會發生咩事冇人知,積蓄可能會有特如其來事件用曬,所以有時想得太長遠未必是好事

引用:要留前鬥後好難,因為將來會發生咩事冇人知

原帖由 巴士 於 15-03-09 發表
要留前鬥後好難,因為將來會發生咩事冇人知,積蓄可能會有特如其來事件用曬,所以有時想得太長遠未必是好事 ...
唔留咪有事都無得洗? 回覆主題:我應該會俾佢外國讀書,degree某程度上係入場卷,無呢樣野,除非好好際遇,條路應該難行好多。。。

My own experience for reference, 我和老公都是中小學在官津校讀, 各自去美加讀high school and 大學 (我4年佢6年) 我是band 1 中學會考21分能在港升大學, 讀完大學回HK做工十多年了, 身邊很多類似form 5, 6才去外地升學的朋友, 我們大部份選擇子女不會走父母的教育舊路, 反之將資源放在從小走western style elite education 上, 從少培養小朋友的global mindset 及語言能力上

醒目開學勳章 貢獻勳章

巴士 發表於 15-3-9 08:06
要留前鬥後好難,因為將來會發生咩事冇人知,積蓄可能會有特如其來事件用曬,所以有時想得太長遠未必是好事 ...
得!砌磚頭咪得囉!
恐龍家

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-8+14:20+編輯+\

原帖由 siden 於 15-03-08 發表
我隔離屋的小孩在英國讀了十幾年書,兩年多前已醫科pHD畢業,現在已在英國執業,但他回港跟港大醫學院的教授兩次實習,兩次考牌都肥咗,他說海外生合格率不足10%。

其實醫務委員會內的人,不少是以前英聯邦國家畢業,回港後自動攞牌,但依家他們便一面說香港醫生不夠,一面加價,同時又卡緊海外生考牌,以免損害自身的利益....

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-08+發表本帖

原帖由 serinac 於 15-03-09 發表
我隔離屋的小孩在英國讀了十幾年書,兩年多前已醫科pHD畢業,現在已在英國執業,但他回港跟港大醫學院的教 ...
典型已得利益者作風

其實香港的大學(特別係三大)國際排名都好高,如果只是為了學位,如果香港讀得上,無必要花咁多錢,但我會選擇比小朋友出國,或者退而求其次,交換生一年,請願遲d畢業,因為我覺得香港學生相對內地生,最欠缺的是眼界 -- 當然內地生的眼界可能只是局限在內地,但大陸地方咁大,北方出生南方讀書好common,但香港的,除非屋企有support,又或者自己利用internet或其他資源認識世界,if not視野都其實幾局限。

引用:其實香港的大學(特別係三大)國際排名都好

原帖由 stepyau 於 15-03-09 發表
其實香港的大學(特別係三大)國際排名都好高,如果只是為了學位,如果香港讀得上,無必要花咁多錢,但我會 ...
Agree

引用:其實香港的大學(特別係三大)國際排名都好

原帖由 stepyau 於 15-03-09 發表
其實香港的大學(特別係三大)國際排名都好高,如果只是為了學位,如果香港讀得上,無必要花咁多錢,但我會 ...
agree

我揀 留前鬥後,儲足錢先

Yeahp 發表於 15-3-9 11:20
My own experience for reference, 我和老公都是中小學在官津校讀, 各自去美加讀high school and 大學 (我4 ...
有時父母為孩子做決定是based on 自己的人生經歷和/或想孩子補充自己沒有的。有沒有想過若沒有傳統教學死操爛操的洗禮,或者又未必能夠出國時有好成績。不過我都同意global mindset、 解難、creative是重要,香港傳統教育下這方面是不足。

我考慮小朋友讀直資私立,不是想到讀大學呢回事。而係我想TRAIN小朋友有國際視野和學習活學活用。
至於讀大學,你要讀一定有得讀,香港副學士,私立大學都可以讀,最重要係個小朋友想唔想配合。
不是你要佢去讀醫,佢就一定好想讀, 在外國讀完醫又要返來考試,又未必考到。
外國也有很多地方,不是那度度都咁貴,好多歐洲國家都唔收學費/好平學費。
我自己的配套是一間愉快學習的直資中小學。 小朋友都在學校學習德文,剛剛有德國學生在我家住了一星期,而小朋友亦會下年到德國學生屋企住。如將來成績好就留港。如成績不好, 或者亦會考慮到德國讀書,聽聞一年大約十多萬。不過亦都要睇小朋友的意願。

如真係要兩者選一, 我會出國, 唔係話外國讀完會勁D, 只係有D野要出過去先會感受到經歷到, 咩國家唔緊要, 總會學到一D不同既野, 得到一D不同既經驗
‹ 上一主題|下一主題