用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

woyj只是接著Christi繼續說IB考國外大學有優勢而已,沒有說CKY有優勢吧。當然,IB分數最重要,皮之不存,毛將焉附。CKY最近兩屆IB成績不是最好,但進步趨勢明顯. 不僅是指平均分數從31.x升到34.x, 更是出了兩個IB狀元。說實話, 我一直覺得學生成績的好壞和學校本身的教學關系不大(30%),基本取決於學生的素質(40%)和家庭的支持(30%)。只要CKY IB成績穩步上升,小一就能持續收到高素質的學生,從而給家長信心和希望而不跳船,高素質學生就能留下繼續推進IB成績上升,CKY 就會成為“真正“的名校。當然,如果IB成績連續幾年停滯不前,高額的學費便會使大家卻步。

woyj  Thanks for clarification  發表於 15-3-10 09:25

真是公説公有理,婆說婆有理

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

其實cky校長唔係好想製造名校,是真心搞教育,大部分入讀家長應該知道。

如果考不好igcse, 就會被勸去外國。我識有人係咁。我識人唔多,唔好話我。我講出黎,只想講,真係要計下銀兩。

聽家長講1B,文理要好,有時做習作,全家幫手,但Dse可選科

引用:Quote:Yeahp+發表於+15-3-7+10:15+回覆+傻

原帖由 Christi 於 15-03-09 發表
同意.我的看法也是一樣.

小朋友的性格,特別是對待學問的態度,很大程度在小學已經成形. 見過好多大學生(包 ...
完全同意!

回覆 巴士 的帖子

樓主,其實關於教育既事,家家唔同,亦所以你覺得公說公有理,婆說婆有理.
呢度每人講的comment,其實都反映緊佢地的價值觀,佢地的價值觀亦會投射係佢地想子女點樣走一條教育路之上.
冇話啱定錯,只有最適合.
我的一對朋友夫婦兩人都是醫生,爸爸喇沙畢業,佢地冇安排個仔入喇沙(連表都冇填),反而安排個仔讀屋企附近的國際學校. 呢個安排,就係佢地價值觀既反映. 我好同意四隻貓所講,係要搵一間你真係認同既學校.每間學校都有其pros and cons, 如果你唔認同,你就會好唔開心.好似CKY,撇除大包圍報名之外, 我成日覺得真係認同CKY理念的人,係唔會考慮SFA,宣道,正如喜歡SFA的人亦多數唔喜歡CKY一樣(唔係比較,大家別太敏感),只係相信既野唔同,所以有不同選擇而已.

woyj  完全同意  發表於 15-3-10 09:26

回覆 巴士 的帖子

很同意四隻貓的觀點。 如果對學校的教育理念, 教育模式沒有信心, 勉強配合只會令自己有越來越多的疑問, 會懷疑子女在校學習的內容、 方法和成果, 到最後唯有跳船

其實呢,可以用IGCSE的成績預測一下CKY的IB.  看看2012年的IGCSE
http://edu.sina.com.hk/news/439/4/1/119102/1.html
http://cky.edu.hk/academic/ibdp/11696-2/
葉浠雅, 方浩晴,談正彥IGCSE  11A狀元,  2014年IB,方浩晴45分,葉浠雅40分以上,談正彥轉到國際學校。
如果談正彥和其他高素質的同學不走,40分以上的人會更多。
以下是CKY近3屆IGCSE的成績
2012  35人6A以上,3人11A/A*  (IB 2014成績已出, 10人40分以上)
2013  55人 6A以上, 5人11A/A*
2014   65人 6A以上, 11人11A/A*
因為IB成績很大比例取決於平時的評估,少有象DSE考試失手波動的情況。預測CKY 2015和2016的成績會繼續上升。一般CKY跳船是在10年級,由於CKY 2014 IB的成績較為鼓舞,估計對2014 參加IGCSE的這批同學有正面的影響,跳船會少些,加上2014  IGCSE的11A 比例超高,2016年CKY的IB 成績值得期待。

woyj  等7月成績出了之後會清楚D   發表於 15-3-10 11:06
woyj  明白,  發表於 15-3-10 11:01

引用:+本帖最後由+ymq+於+15-3-10+11:00+編輯+\

原帖由 ymq 於 15-03-10 發表

其實呢,可以用IGCSE的成績預測一下CKY的IB.  看看2012年的IGCSE ...

回覆 巴士 的帖子

These subjects are of course difficult under both DSE and IB.  For IB, HKU medi will accept only 44 or 45 pts.  For CU, the lowest should be 43 pts.

786 發表於 15-3-9 22:24
如果考不好igcse, 就會被勸去外國。我識有人係咁。我識人唔多,唔好話我。我講出黎,只想講,真係要計下銀 ...

校長有提過. 成績太差會要求學生留班. 唔肯留班就要轉校了.
應該唔只係IGCSE, 一二年班都有同學要留班的.

不過我所見係當老師發現同學進度唔理想, 學期初或中期已經會同家長傾, 學校亦有補底班免費幫跟唔上既同學. 唔會突然學期未先話你跟唔上要留班.
‹ 上一主題|下一主題