用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈  

本身小朋友有加拿大藉,如果流學都有計劃送他去加拿大

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+15-3-5+14:17+我上

原帖由 little_yolky 於 15-03-06 發表
100萬似乎唔得。因為仲要睇小朋友考乜U, 美國私校好鬼費。
我Plan係去加拿大或英國。因為我同老公都有親戚係呢2處,可以照應下佢。不過,我都會再預多D錢俾佢交學費同住宿。但零用就想佢自己做Part time賺。唔想佢覺得一切理所當然。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-03-06+發

原帖由 開心小花 於 15-03-06 發表
我Plan係去加拿大或英國。因為我同老公都有親戚係呢2處,可以照應下佢。不過,我都會再預多D錢俾佢交學費同 ...
唔係所有地方都俾留學生做兼職㗎,要留意喎。

巴士 發表於 15-3-6 18:17
本身小朋友有加拿大藉,如果流學都有計劃送他去加拿大
好似改咗法例非本地出世定父母冇交通稅子女教育不是free的.

引用:Quote:巴士+發表於+15-3-6+18:17+本身小朋

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

引用:但未夠18歲一定要父或母陪同返Canada升學,

belle2009 發表於 15-3-6 19:35
但未夠18歲一定要父或母陪同返Canada升學,otherwise不可以讀免費的public school

...
但可以肯定如果他們子女不是在加拿大出世,冇加拿大籍了,冇咗隔代入籍了

引用:啱啱諗起以前一位高人同我講過既一番話:驚

原帖由 hkpapa852 於 15-03-06 發表
啱啱諗起以前一位高人同我講過既一番話:

驚你就唔好做,要做你就唔好驚;又要驚又要做,一定唔會有好結果 ...

引用:Quote:belle2009+發表於+15-3-6+19:35+但未

睇吓慳返啲錢做乜,無息收,咪投資在教育上!

引用:睇吓慳返啲錢做乜,無息收,咪投資在教育上

原帖由 HMmummy 於 15-03-06 發表
睇吓慳返啲錢做乜,無息收,咪投資在教育上!
我比較伂儈,如果我只有2M,用2M幫佢俾首期,佢將來都仲有個竇?定預2M俾佢去外國讀大學?(我見以前d人會考升唔上,去外國讀幾年回港都入到外資大公司),又或者2M讀12年CKY再升本地大學?

引用:Quote:原帖由+HMmummy+於+15-03-06+發表睇

原帖由 傻太 於 15-03-06 發表
我比較伂儈,如果我只有2M,用2M幫佢俾首期,佢將來都仲有個竇?定預2M俾佢去外國讀大學?(我見以前d人會考 ...
你講出我嘅心聲

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-06+發表我比較

原帖由 siden 於 15-03-06 發表
你講出我嘅心聲
因另一半唔考慮,我本來打算用私己偷偷地俾$490留位費,再買$20六合彩去搏下有齊果6M (不過可惜註冊果3日我病到痴住張床,最後都係算)

有朋友話可惜,話貴得嚟學校真係洗返係學生身上,環境、師資etc.,但我投資都要睇output,又係伂儈地講入大學率 朋友又再話peer,我話好多未讀哂12年就飛左,我留係井底點peer。。。

CKY 師資穩定未呢?尤其是year 6之後呢?year 6 8xxx 學費喎。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表你講

原帖由 傻太 於 15-03-06 發表
因另一半唔考慮,我本來打算用私己偷偷地俾$490留位費,再買$20六合彩去搏下有齊果6M (不過可惜註 ...
最perfect就係有公務員教育津貼
可惜我冇

好奇一問,CKY吸引大家去報讀?申報孩子不用報小學。。。

回覆 傻太 的帖子

經濟學角度來說,就是一個邊際經濟受益問題。就象你讀TSL, 一個月1xxx學費,也會有人說傻仔來的,有著免費的津校不讀。

如果有過一刻考慮過學費,就不應報讀CKY, 因為學費只是基本開支,小朋友還有其他洗錢的地方,相信大家都明白的。跟住,小朋友放學又講,邊個邊個放假去那裡旅行,那大家又要再洗錢了。讀小學,小朋友都會比較的了。