用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈   [複製鏈接]

傻太 發表於 15-3-5 17:45
Grade 6開始9xxx
一路上學費一路貴, 高中讀IB時就最貴.

當然, 好多直資中學都係咁.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

My calculation is like this

If your child is outstanding, he will get a seat at top subject at top university no matter he study's in local school or CKY. The slightly higher chance of getting in is due to the regular practice in  presentation and English speaking in CKY

If the child is not up to standard, I won't border to use my savings for him to study abroad as no good subject or good school will accept him. Let him study locally instead

I don't see there is any good for studying overseas for 3 years for just learning English as the main purpose .
I rather use money to create an eng learning environment for him throughout 12 years

Studying IB is demanding , especially the last 2 years. Less homework would only let the child to read more , exercise more and perhaps more time for parents

Learning attitude and language learning at young age are more concerned in my view. So as long as no “hea 讀”, kids should be fine

j3579  "language learning at young a   發表於 15-3-9 12:54

引用:我就俾唔起學費,唔敢報cky反而發緊白日夢

原帖由 小曳人 於 15-03-05 發表
我就俾唔起學費,唔敢報cky
反而發緊白日夢,睇下有無機會高中轉真道...
non-jupas入U會唔會易/難d,我唔知 ...

你點會比唔起呀,唔使Daddy出手都比得起卓卓有魚吃啦。

小曳人  你有本事過我好多啦!  發表於 15-3-5 20:45

引用:My+calculation+is+like+this+If+your+chil

原帖由 woyj 於 15-03-05 發表
My calculation is like this

If your child is outstanding, he will get a seat at top subject ...
I share the same thought with you!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-03-05+發表我就

原帖由 LL222 於 15-03-05 發表
你點會比唔超呀,唔使Daddy出手都比得起卓卓有魚吃啦。
我又抽水,冰山一角仔。

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-03-05+發表你點

原帖由 lovebb2 於 15-03-05 發表
我又抽水,冰山一角仔。
我再抽,零頭之嘛。

小曳人    發表於 15-3-5 20:45

引用:Quote:lkf_leung+發表於+15-3-5+16:08+樓主

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
我又唔認為香港有邊間學校收咗唔讀係真係值得令人覺得後悔
其實人生乜決定都有得失,若果你係咁大壓力下去付出,期望一定好大,反之失望亦大。

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-03-05+發表我

我再抽,零頭之嘛。
第三抽,九牛一毛蟲
我抽夠了,嘻嘻

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-05+發表

原帖由 momama 於 15-03-05 發表
其實人生乜決定都有得失,若果你係咁大壓力下去付出,期望一定好大,反之失望亦大。

...
講得好。

你點會發緊白日夢睇下有無機會高中轉真道呀,反而擔心高中揀LPC,DBS定SPCEC啫

小曳人  LS唔好轉去DB喇!玩嘢咩   發表於 15-3-5 20:46

引用:如果考唔到,其實無乜好無奈如果考到,但明

原帖由 B.B.BaBa 於 15-03-05 發表
如果考唔到,其實無乜好無奈
如果考到,但明知有經濟壓力都去考,其實係自尋煩惱
如果未考,其實應該諗清楚 ...

回覆:巴士 的帖子

我不會報。如果要擔憂經濟問題的,我不會考慮。
因為我一定會有意無意中,顯得緊張焦慮。然後衝口而出,爸爸媽媽那麼辛苦賺錢,請你不要浪費我們的一番苦心。
說多了,一旦想歪了,鑽了牛角尖,就演變成,孩子是我們的一種投資工具,學習,變得索然無味,甚至厭惡。
這是多大的恐懼。

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-03-05+發表我就

你點會發緊白日夢睇下有無機會高中轉真道呀,反而擔心高中揀LPC,DBS定SPCEC啫

...
係係

真道你唔甘心的

引用:我不會報。如果要擔憂經濟問題的,我不會考

原帖由 200904 於 15-03-05 發表
我不會報。如果要擔憂經濟問題的,我不會考慮。
因為我一定會有意無意中,顯得緊張焦慮。然後衝口而出,爸 ...
好奇一問,當初又為何報St Paul Co Ed呢?學費不比CKY平架,CKY 應該比SPCE更合附你的愉快學習理念播?

巴士 發表於 15-3-5 11:53
有冇家長同我一様
我想做但又負擔不起的事實在太多。摟住只有這一樣嗎?

回覆:LL222 的帖子

我是打個比喻啊。如果覺得負擔不起,就不要累了自己的意思嘛。

所以好無奈

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

其實投資在教育上我自己睇係長時間,即學校提供比小朋友語境,思考方式等,對佢地成長有一定影響,當然家庭都好重要,所以我會由小學開始考慮有共同理念嘅學校,因為對佢地成長一定影響。

未入CKY 前我都有考慮學費貴問題,因為小朋友係插班,但最終讀左三年,唔駛上學術性補習班,其實最後每月付出嘅錢同以前差不多。小朋友又喜歡閲讀同學習,親子關係又好,呢啲都係好難得。

至於CKY IB 成績當然有進步空間,但佢地係全民IB, 加上呢幾年佢地多左好多人報,成績期待更好。一間已經有好solid track record 嘅學校當然好,但如CKY ,如果家長理念一致的話, 我地對學校係有信心。

純粹個人分享

Dse死亡之卷係中文。教ib其實都要考中文。而且身為中國人是應該要考language A。其實要考得好也不容易啊。要是雙語文不考language A,就算成績好也不算是full cert 呢!

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

所以貴學費嘅我一間都無報,dg都係報嚟見識下,預咗去見識下only 。 津校先係我嘅 target 話哂 交咗甘多年稅 .... 要 r 返啲著數返嚟先得架 ....

jlbb1  agree  發表於 15-3-6 16:55
dsedse    發表於 15-3-6 09:04
‹ 上一主題|下一主題