用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈   [複製鏈接]

學費是 $6300 per month, NOT VERY EXPENSIVE, NEARLY TO SPCC, WORTH

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

請不要誤會, 我只是說若真的喜歡那校, 因擔心未必會發生的事 (如收入大跌), 決定放棄一間自己喜歡的學校很可惜.

ericby 發表於 15-3-5 16:12
學費是 $6300 per month, NOT VERY EXPENSIVE, NEARLY TO SPCC, WORTH
NEARLY TO SPCC?

還差一截啊.

SPCC student IB average score: 40
CKY student IB average score: 34.5

比李寶春(37.1), DBS (38), 和真道(38.4) 還要低呢!

http://hongkong.geoschools.com/articles/academics/1290-hk-ib-results-2014?utm_source=gs_news_14_jul_10&utm_medium=gs_eml&utm_campaign=gs_newsletter&utm_content=introlink1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 開心小花 的帖子

其實,IB入local university,只要不是神課,應該不難。之前還有討論說IB以Non-jupas入U容易對本地DSE考生不公平。其實, IB既可以入local Universities through non-jupas, 有可以申請國外大學,因該是路更寬了才對。

回覆 hkpapa852 的帖子

I belieave he means comparable on tuition fee not IB scores

回覆 ymq 的帖子

,我想佢指吾值用衣個價錢讀, 讀出來衣個分數

當然,佢冇考慮在SPCC , DBS 裏面, 有何條件才可讀IB。
也不考量真道考甚麼卷!

我建議樓主多爬文, 與學校了解一下比在EK出這個post 有建設性

引用:Quote:ericby+發表於+15-3-5+16:12+學費是+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
NEARLY TO SPCC?

還差一截啊.
CKY問題係貴得來未有good track record。

我相信佢會有進步。

如果唔打算出國留學真要三思。

如果負擔得起出國留學,咁就算做白老鼠失敗押錯注都有後路。

回覆 woyj 的帖子

Nod. Only best and less than 50%  students in SPCC, DBS, Logo go for IB. All the students in CKY go for IB.

回覆 siden 的帖子

我想問題的討論可以分為兩個方面。 1) IB 是否出路窄入local universities難;2)如果讀IB,是否CKY是個好的選擇。
我的答案是1)EK版上對IB入學難易已經有所討論,有人好像統計過IB的non-jupas和DSE入JUPAS難度差不多。更何況IB可以出國留學,選擇更寬。2)這個就看你是否認為CKY有改善空間了。以現在的小一生入學質素,只要中途跳船的人不多,IB 分數上升是必然的。

回覆 ymq 的帖子

Less than 50%? I thought around 30% for spcc and dbs. I thought its more appropriate to compare with esf. However still not all students in esf took ib

都係個句: 去學校問下學費減免計劃( 網上都有大概), 同問下學生出路。搜集多D資料再決定

我聽有位家長講36 分入左三大之一讀, 當然不是大熱科目

ymq  Yes. Currently is IB students    發表於 15-3-5 17:08

回覆 woyj 的帖子

Yes. Currently IB students are around 30% of the whole for DBS and SPCC. According to the policy, DSS school maximally can have less than 50% IB students,
Yes. HKU and HKUST, for entrance to Engineering and Science, IB score of 34 to 36 is enough.

回覆 ymq 的帖子

跳船是有的。 上年4至5個去了李X樁。

學費減免可以減幾多?有冇人知?

woyj  校網有l
寫  發表於 15-3-5 17:16

醒目開學勳章 貢獻勳章

我就俾唔起學費,唔敢報cky
反而發緊白日夢,睇下有無機會高中轉真道...
non-jupas入U會唔會易/難d,我唔知,但起碼唔駛考DSE嗰d死亡之卷
恐龍家

回覆 巴士 的帖子

You can go to the CKY website to see the fee remission scheme
四口之家,年收入27萬以下,全免;27萬-36萬,免80%; 36萬-45萬,免60%, 45萬-54萬,40%, 54萬-63萬,20%; 63萬以上,無。這個比財爺的免稅額要慷慨多了

woyj  笑左  發表於 15-3-5 17:19

引用:我就俾唔起學費,唔敢報cky反而發緊白日夢

原帖由 小曳人 於 15-03-05 發表
我就俾唔起學費,唔敢報cky
反而發緊白日夢,睇下有無機會高中轉真道...
non-jupas入U會唔會易/難d,我唔知 ...
15年後
仲有冇DSE都成疑問

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-3-5 17:19
15年後
仲有冇DSE都成疑問

所以升高中時~ 見到仲有DSE先走囉!

siden    發表於 15-3-5 17:34
恐龍家

學費是 $6300 per month,仲未計雜費,真係

我果陣揀學校over $4000都唔會報,覺得自己明明有免費嘅唔讀,仲要俾咁多學費,究竟值唔值。當然有人覺得值,但我會儲起佢作為佢嘅教育基金。

我識朋友想讀果啲多數係政府公務員同私人機構嘅高層職員,因為有仔女學費補貼!

引用:學費是+$6300+per+month,+NOT+VERY+EXPENSI

原帖由 ericby 於 15-03-05 發表
Grade 6開始9xxx

回覆 monsterparentss 的帖子

the thing is if the free school is ls, mgs, definitely u will choose them. But not everyone has this choice.
‹ 上一主題|下一主題