用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友寫自己中文名
樓主: h9800318
go

小朋友寫自己中文名

回覆:小朋友寫自己中文名

happy school 的幼稚園都在K2尾教寫自己名罷

知唔知英文名係咪要識寫返身份證個名?
還是就咁英文名就OK? 因佢身份證無落英文名.
只有中文名拼音.

siden 發表於 15-3-3 17:08
仲有
千祈咪諗住有格仔
係寫白紙上線都冇條

siden    發表於 15-3-4 15:39
Charlotte_mom    發表於 15-3-4 14:05
Mrs.Luckycat  haha   發表於 15-3-3 17:30
Lam3Tai    發表於 15-3-3 17:22

一定要學識寫喇

引用:知唔知英文名係咪要識寫返身份證個名?還是

原帖由 I_O_U_baby 於 15-03-03 發表
知唔知英文名係咪要識寫返身份證個名?
還是就咁英文名就OK? 因佢身份證無落英文名.
只有中文名拼音. ...
我只教女兒寫自己改嘅英文名

有幾間學校會考小朋友畫完畫喺上面特定角落頭寫名,一定係寫出世紙個名

回覆:BeBeeBu 的帖子

幾多間就真係唔記得,如果識寫,每間要寫也冇問題。
唔寫出世紙嗰名,寫邊嗰名呀?你也會做出世紙嗰名嚟報名呀嘛。

小兒現K2啱啱考完某私小的小一預備班(K3), 老師叫佢响白紙上畫畫,之後同我仔話咁多張紙擔心調亂,叫佢響上面寫名,中英都得。我個仔寫咗英文名咋。

如果準備考(直資/私立) 小學,中英文名一定一定要識寫。

mimics218 發表於 15-3-3 19:56
唔關係咪考試事, 自己個名係一定要識寫!

小朋友個名好複雜, 剛4歲示範左3次, 已經自己記哂, 跟住自己練

我仔老師逐個字分組教,姓陳幾個一起教,姓李一組教,個名有三點水的又一起教,字形構造差不多的又一組,我仔那時分開三次教三個字,每次和不同的同學一起學,問他每組同學的名字,就知道老師好有心思分組教
學期尾,他不但懂得寫自己的名,連同學的名都會寫

寫名係最基本的事,遲早都要寫,不如自己早d教

我囡K2最後的幾份功課就係學寫自己中文名,ok喎,到interview的時候就識寫,不用擔心。
若有需要,妳可以依家開始教,但如果佢未想學,不用迫佢,老師教的時候,佢自然會學寫

babyaabb 發表於 15-3-3 20:46
幾多間就真係唔記得,如果識寫,每間要寫也冇問題。
唔寫出世紙嗰名,寫邊嗰名呀?你也會做出世紙嗰名嚟報 ...
中文名我好早已教識, 佢個名多筆劃,
我分幾PART 教, 都教左一段時間先記得.

英文名身份證係得中文拼音, 因出世時未諗到英文名.
即 chan tai man , 佢唔識 chan tai man, 剩係識自己叫 Peter.
咁我都係叫佢記住寫 chan tai man先,我驚寫 peter 老師唔知邊個.

最早考小學的係大約六月初, 大部份幼稚園K2學期尾都會教寫自己名, 等大家可以去應付考試, 而家才剛三月, 學校未教都算正常, 如果去到五月都未教, 咁家長真係要自己教喇.

咁如果英文出世紙冩 Mary Siu man ng. 考試寫全名????

學校只寫 Mary ng 咋。

我女中英文名巳識寫,都係自己教,學校未教。

hkpapa852 發表於 15-3-3 12:32
回覆 h9800318 的帖子

都有好幾間要小朋友識寫自己既中英文名,要練習下啦! ...
所以我真係唔太理解有D家長幫小朋友改個好難寫既名為乜, 我囡囡同學仔有個 "璽" 字, 諗起都鄧佢辛苦。

little_yolky 發表於 15-3-4 13:01
所以我真係唔太理解有D家長幫小朋友改個好難寫既名為乜, 我囡囡同學仔有個 "璽" 字, 諗起都鄧佢辛苦。:hehe ...

其實識字無乜用, 都係識人有用D.

所以如果係識人, 識唔識寫名其實無關係; 但如果唔識人又唔識字, 咁係咪要自己諗清楚想點呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。