用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親   [複製鏈接]

200904 發表於 15-3-3 12:05
回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝你的坦率,我非常欣賞也非常感激。
還在努力地了解各個學校的學習特色 ?
K3 喇, 仲要過埋大抽奬入飛,  你好似遲左一年去諗,

引用:其實,可能我表達的不好。愉快學習,並非什

原帖由 200904 於 15-03-03 發表
其實,可能我表達的不好。愉快學習,並非什麽都不學,或者懶散學習。而是以一種愉快的方式,啓發的方式學習 ...
不認同填鴨式教育

引用:Quote:原帖由+200904+於+15-03-03+發表其實

原帖由 sissysze 於 15-03-03 發表
不認同填鴨式教育
但而家津小大部份都係填鴨式喎。從你揀嗰四間直資,私小,相信你大抽獎都去抽一線名津。我唸你要用剩餘幾個月去調節下你嘅心態,想法,唔係上到小一你重迷失

我自己認同愉快學習,開心童年,
所以我不會幫阿仔報神校,
亦不會羨慕人地入到,
魚與熊掌,不可兼得.

oho1  sharp !   發表於 15-10-22 12:14
leungsiupig    發表於 15-3-13 00:09

引用:我自己認同愉快學習,開心童年,所以我不會幫

原帖由 I_O_U_baby 於 15-03-03 發表
我自己認同愉快學習,開心童年,
所以我不會幫阿仔報神校,
亦不會羨慕人地入到,
非常認同,最重要是知道自己和小朋友要什麼。

回覆:我該如何做個母親

樓主同女兒硏習奧數,其實奧數真是冇咩用,最大用途是為學校貼金。

一線津小,都係谷的多。你吾認同佢理念,都好難搞。

有些小朋友都讀得開心,和應付得輕鬆,但亦有吾少,係全家人都覺得難頂。可以係天堂,可以係地獄,人人感受吾同。

老實說,努力keep 住成績的津校比大家所謂的神校更谷!多功課,多測多考!

我認識的男女拔初小真係吾谷,小功課、好鼓勵廣泛閲讀!小朋友真係讀得好開心!尤其男拔,玩到癲,可借我嘅小朋友係女,如果吾係,我一定併命入男拔!

引用:Quote:200904+發表於+15-3-3+12:05+回覆+Ch

原帖由 AgapePa 於 15-03-03 發表
還在努力地了解各個學校的學習特色 ?
K3 喇, 仲要過埋大抽奬入飛,  你好似遲左一年去諗,

其實睇完唔知樓主諗乜,大抽獎表都交咗啦,只剩低叩門,仲了解D乜?間間一樣啫,差在幾多分打電話比家長鬧。希望樓主唔好只叩SM,HA,SH,HY四間咁少啦,起碼扣下我估樓主心目中的D「二缐」例如油天,紅馬,仁立,聖家,沙呂等。
Sorry,我係咁直,讀愉快幼稚園點解唔讀埋愉快小學啫?

little_yolky  呂都好谷喎   發表於 15-3-5 13:36
little_yolky  你都好靠害, 油天紅馬仁立聖家沙   發表於 15-3-5 13:36

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-03-03+發表還

原帖由 LL222 於 15-03-03 發表
其實睇完唔知樓主諗乜,大抽獎表都交咗啦,只剩低叩門,仲了解D乜?間間一樣啫,差在幾多分打電話比家長鬧 ...
你提嘅所有都好似唔happy 得去邊喎,even二線

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-3-3+12:01+編輯+

原帖由 mcl203 於 15-03-03 發表
Dgjs p6 小人數應該係因為早幾年起新校舍,於是搬去將軍澳臨時校址,地方不夠,當時唯有開小一班!

回覆 noellechu 的帖子

明白...Thx!!!

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-03-03+發表其實

原帖由 sissysze 於 15-03-03 發表
你提嘅所有都好似唔happy 得去邊喎,even二線
我都冇話呢D係愉快小學,不過應該係樓主想入嗰D law。我估之前另外有幼稚園兩間係GH同SH。

樓主要有心理準備去到叩門這一關,一綫學校對小朋友中英數的學術要求比之前所報的神校有過之而無不及

係有點潑冷水。

幼稚園生活太愉快,家長唔餵補品(唔係一定要出街上course, 自己教都得), 上到傳統小學,追到你死,俾幼稚園生活過得冇咁「愉快」的小朋友更不愉快。

我估你果幾間係Coed DG SH TL其實你考唔到果4間係個天幫緊你。就算入到,同你的育兒方針完全背道而馳,反而係你全家的災難。

再估你應該住港島。你當初應該報救恩 港同 真道 優才。

請樓主量力而為.
有付出未必得, 但無付出一定唔得! 呢個世界無免費午餐

這帖去到page 6我終於發言了,看到不同家長的回應,我有了反思。

其實樓主理念和做法是對的,錯的在於你活在香港和太遲才願"同流合污"。當初我也有困惑,為何香港幾代小孩(包括我)受著痛苦的填鴨式教育但長大後又不見得在國際上很受認同呢?哪我們家庭所承受的代價是什麼?

說一例子或你會想通,想當年香港貪污成風,大家都明白是錯,但活在當時,忠直的你只有三條路,一是移民逃離香港,二是甘心被社會孤立或被迫害,三是隨波逐流,同流合污,以求生存,慢慢改變人生觀,認同貪污是正常是真理是生存之道。其實幾十年香港的名校就像當年"呂樂碼頭",人人爭住泊,直到香港政府大改革成立ICAC,制度變了,社會才會變,人民先會變。

你追求的"愉快學習,求學不是求分數"理念,只怕要等政府成立一個教育界的ICAC才可成真了!

其實我有幾個親朋戚友為孩子已移民了!

minirat  讀國際學校會好少少,不過當然學   發表於 15-3-5 12:20

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-03-03+發表你

原帖由 LL222 於 15-03-03 發表
我都冇話呢D係愉快小學,不過應該係樓主想入嗰D law。我估之前另外有幼稚園兩間係GH同SH。

...
其中一間應係TL

‹ 上一主題|下一主題