用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親   [複製鏈接]

回覆:我該如何做個母親

其實我後生時都有相似嘅煩惱!以前我只是努力向上,比心機正直做人,不相信什麼㨾靚身材正!
到適婚年齡只看上captain cool, captain tong兩位,我都覺得佢地好適合我...

結果...

人海中大抽獎抽到個肥仔好老公, 一家超開心呀!

所以... 媽媽,過去咗就算,relax!
好嘅終會降臨!

wowowou    發表於 15-10-23 10:29
oho1  totally support ! Well done !   發表於 15-10-22 11:58
三隻馬    發表於 15-6-23 15:00

引用:其實我後生時都有相似嘅煩惱!以前我只是努

引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-03-02+發表妳呢5

回覆:noellechu 的帖子

現在我也算是在總結經驗,為了6月的叩門做準備吧。
逐步地自己給她們補中英數,每天堅持讀一本中文圖書,一本英文圖書,數學則自己教到混合加減。
我相信閱讀是最重要的,孩子們也喜歡。
我努力使每一種學習變得有趣味性,挑戰性。
這是我的妥協,但我真希望自己可以保留孩子的創意思維,而不是我教一得一。畢竟我不是專業的教育者。
真怕教錯方法。

其實我同你一樣,都在探索教育小朋友的道路。未必可以一步到位,但大家都在累積經驗中。加油,日後必有所成

回覆:200904 的帖子

失望很可能是自己執着於私校直資才是好學校。或者有offer是對子女能力的肯定。若果真的不能超然,就跟主流行。

回覆:IloveJJ 的帖子

謝謝你的鼓勵! 我也努力地學習做一個好母親。鼓勵她們,引導她們。培養她們的自信。今天,實在想找人滲下。因為一想到6月,就忍不住抓狂。多謝大家的勸勉與鼓勵。
各位父母,大家一起努力。

hppa    發表於 16-1-27 12:44
leungsiupig    發表於 15-3-12 23:42

引用:現在我也算是在總結經驗,為了6月的叩門做

原帖由 200904 於 15-03-02 發表
現在我也算是在總結經驗,為了6月的叩門做準備吧。
逐步地自己給她們補中英數,每天堅持讀一本中文圖書,一 ...
閱讀習慣永遠無錯,不須用功利看待。不要以為遊戲才能令孩子快樂,喜愛閱讀的孩子,更容易找到快樂。

「廣讀群書?什麽都知道一些?」---》可以建立自信,咩都吹兩句。

基湾講地區不是高尚住宅,公屋多的是,但人地每年超過7成入band 1 中學,如果入津校易學懷,呢d唔知乜嘢學校。

引用:仲有一樣:答返你個主題-我該如何做個母親?

原帖由 IloveJJ 於 15-03-02 發表
仲有一樣:答返你個主題-我該如何做個母親?我認為,係無論何時,都要支持自己的孩子,細心觀察佢既長短處, ...
永不放棄!呢句超認同!

200904 發表於 15-3-2 16:35
多謝你們啊!出post時,整個的心情如窗外的天色般,陰陰暗暗地。感謝你們的每個鼓勵和勸勉。

其實,我都後 ...
我直接D講, 你太輕視考小一, happy KG +遊山玩水+自己睇書 就想考到神級小學? too naive.

其實入到神校的小朋友可以講係精英中的精英,考到的小朋友除學術外,在個人品格及思考能力都比一般小朋友強,三千幾人,能入到係Best of the best,相信他們不會單是遊山玩水和考証書only, 背後付出的你是見不到,加上你另外報兩間係龍小直上,會不會是對自己和小朋友過份自信呢?如果你報多一些其他學校,相信你可能已經有offer在手,小兒也有一間神校在Waiting, 但我們已經非常感恩,因為之前只是見識下心態,而他能在神校的Waiting的list, 我們已經覺得他超標達成,因為知道他非Best of the Best, 所以亦沒有埋怨,因為自己知道沒有在瘋狂谷的情況下,唔收是正常的。自問為小兒考小一之路亦花了不少心血,我亦有做你所做的,再加上小部份學術上的follow up, 今天的Result我們亦非常滿意,其實我常抱著《台上一分鐘,台下十年功》《一分耕耘,一分收穫》《機會是留給有準備的人》如果你小朋友開心了五年,而且能有神校Waiting List, 已經好叻了!
Good Luck to you on Lucky Draw !!

leungsiupig    發表於 15-3-12 23:44

你的教育價值觀同所揀的小學完全不同,就算入到亦只會害左你小朋友。若堅持happy learning唔補雞精,何不考慮二,三線的happy 小學?

yfchoy  絕對認同,所以揀咗Happy,要中途   發表於 15-3-18 15:36

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我希望你大抽獎填得穩陣,否則又出事了...

引用:Quote:200904+發表於+15-3-2+16:35+多謝你

原帖由 AgapePa 於 15-03-03 發表
我直接D講, 你太輕視考小一, happy KG +遊山玩水+自己睇書 就想考到神級小學? too naive.
你講得好到肉!

引用:其實入到神校的小朋友可以講係精英中的精英

原帖由 babycherie 於 15-03-03 發表
其實入到神校的小朋友可以講係精英中的精英,考到的小朋友除學術外,在個人品格及思考能力都比一般小朋友強 ...
但我真是識幾個「差不多」total loss, 又俾佢「撞」入咗男神校!絕對稱不上best of the best

oho1  所以世事無絕對...! 有趣!  發表於 15-10-22 12:04
‹ 上一主題|下一主題